FOTOSOFIA

Otvorena izložba genijalnih fotografija: Još jedan uspješan seminar Damira Hoyke polaznicima označio prekretnicu

U dvorištu Arheološkog muzeja u Zagrebu podijeljene su zahvalnice pokroviteljima i polaznicima popularnog seminara Fotosofije pod vodstvom i umjetničkom direkcijom fotografa Damira Hoyke, nakon čega je otvorena izložba 16. generacije seminarista!

Sada već legendarni seminar i workshop Fotosofia završila je 16. generacija polaznika od kojih su neki u potpunosti promijenili zanimanje i postali profesionalni fotografi.

Kako se u samo šest dana zaljubiti u fotografiju i usavršiti se u njoj, osim poznatog fotografa, voditelja i umjetničkog direktora seminara Damira Hoyke, sada zna i 15 polaznika nove generacije koji su nakon odslušanih seminara održali izložbu djela nastalih tijekom i kao produkt kvalitetnih naputaka profesionalca. Izložba se u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu može pogledati do 14. rujna.

image
Borna Sabolić.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Svaka fotografija priča svoju priču zbog čega je uistinu teško odabrati najboljeg. U to su se uvjerili i ovogodišnji polaznici koji su sami birali "najboljeg", a Bornu Sabolića koji je preuzeo tu titulu od drugog mjesta dijelio je samo jedan glas.

Čitajte i: Hoyka okupio niz poznatih imena: Slavko Sobin i Ivica Kostelić pozirali u svim mogućim pozama

Neprocjenjiva vrijednost šestodnevnog seminara

Unatoč tome što su fotografije različite i svaka ima "ono nešto", sam Hoyka priznao nam je da za njih nema pobjednika, već je riječ o: "internom štosu da polaznicima ipak ostane neka materijalna uspomena - medalja koju je netko ponio".

Vrijednost nematerijalnog koje će polaznicima ostati ne može se mjeriti medaljom jer je riječ o neprocjenjivom znanju i novim prijateljstvima i kontaktima koji se niti nakon ovogodišnjeg seminara održanog od 7. do 13. lipnja u hotelu Canopy by Hilton Zagreb, neće prekinuti. Bilo je to jasno vidljivo i tijekom podjele zahvalnica u dvorištu Arheološkog muzeja u Zagrebu za vrijeme koje su sami polaznici iskazali veliko oduševljenje i zahvalnost na stečenom znanju i nezaboravnom iskustvu koje će mnogima biti prekretnica.

image
Dodjela priznanja polaznicima Fotosofije.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Svijet pripada hrabrima

Tajna odlične energije na seminaru možda se krije u već istančanoj Hoyjkinoj intuiciji za prepoznavanjem onih koji će se uklopiti u čitavu priču, a možda i u njegovom načinu razmišljanja po principu "svijet pripada hrabrima", zbog čega se unatoč pandemiji Fotosofia održava i bez problema rađa nove generacije profesionalnih fotografa.

image
Siniša Ninković.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Čitajte i: Mlade nade hrvatske modne fotografije iskazale se na novoj Fotosofiji: Novi val kreativaca oduševio Damira Hoyku

"Kada sam prošle godine uspio organizirati Fotosofiju, doživio sam jak emocionalni trenutak. 20.4. nazvao sam sve koji su bili uključeni u seminar da im kažem da unatoč pandemiji nastavljam sa Fotosofijom te da planiram bez obzira na situaciju normalno odraditi seminar koji je trebao biti za manje od mjesec i pol dana. Tada sam im samo dao do znanja da ću razumjeti ako su se oni odlučili drugačije u skladu sa situacijom i tražio ih da potvrde ili otkažu dolazak. Svi su jasno rekli da su uz mene, da mi čuvaju leđa i to me oborilo. Ta činjenica kada vidiš da još ima ljudi koju vjeruju u tu dobru energiju prema kojoj smo prošle godine i cijelu komunikaciju bazirali na tome, ističući kako Fotosofia donosi svjetlo optimizma. Mi smo bili prvi koji smo iskoračili s jednim eventom iz tog mraka, lockdowna, nedruženja i to je zaista bilo otvaranje novog poglavlja", objasnio je Hoyka koji svaku generaciju fotografa pamti po zajedničkoj energiji i obilježjima fotografija.

image
Izložba fotografija polaznika Fotosofije.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Svaka generacija priča svoju priču

Dok se, primjerice, izložba druge generacije fotografija sastojala većinom od aktova, jedna od njih 16 imala je samo fotografije nastale u bazenu, a ovogodišnja će se pamtiti po sukusu svih prethodnih generacija.

image
Tihana Harapin Zelepugin i Damir Hoyka.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

"Svi koji su došli, vidjeli su što su prošle generacije radile, čule su iskustva seminarista - neki su se čak i prijavili po preporuci starijih generacija tako da su znali što ih očekuje. Svaka je generacija sve naprednija i naprednija, a programi u kojima obrađujemo fotografije također su napredniji i daju veće mogućnosti", istaknuo je Hoyka ne skrivajući oduševljenje radovima i zajedništvom još jedne generacije Fotosofije koja će svima ostati u odlučnom sjećanju.

Linker
25. travanj 2024 15:21