74. izdanje

Otvoren Cannes Film Festival: Povratak glamura i oporavak svjetske kinematografije podržale brojne zvijezde

Cannes, koji ima status najuglednijeg filmskog festivala, nije se 2020. mogao održati zbog pandemije koronavirusa. Ovogodišnje 74. izdanje Cannes je pomaknuo sa svibnja na srpanj kako bi se dobilo na vremenu i pričekalo bolju epidemiološku situaciju s Covidom-19.

Južnokorejski redatelj Bong Joon-ho, Amerikanci Spike Lee i Jodie Foster, te Španjolac Pedro Almodovar, otvorili su u utorak navečer 74. izdanje Canneskog filmskog festivala, što predstavlja veliki povratak svjetske kinematografije snažno pogođene pandemijom Covida-19.

image
Jodie Foster dobila je počasnu Zlatnu palmu za životno djelo.
SIPA PRESS/PROFIMEDIA

"Evo nas konačno ovdje zajedno u našoj lijepoj odjeći!", rekla je glumica i redateljica Jodie Foster, koja se prva obratila s pozornice pošto joj je Almodovar uručio počasnu Zlatnu palmu za životno djelo. Njima su se na Canneskoj pozornici pridružili dobitnik Zlatne palme za "Parazita" 2019. Bong Joon-ho i predsjednik ovogodišnjeg žirija Spike Lee, kako bi svi zajedno proglasili festival otvorenim.

image
SIPA PRESS/PROFIMEDIA
image
Bong Joon-ho
SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Cannes, koji ima status najuglednijeg filmskog festivala, nije se 2020. mogao održati zbog pandemije koronavirusa. Ovogodišnje 74. izdanje Cannes je pomaknuo sa svibnja na srpanj kako bi se dobilo na vremenu i pričekalo bolju epidemiološku situaciju s covidom-19.

image
Bella Hadid
SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Na festivalu vrijede stroge higijenske mjere i sigurnosni protokoli, uključujući obavezno nošenje maski za lice unutar kina.

Čitajte i: Nataša Popović o Festivalu tolerancije u doba netolerancije: ‘Svjedočimo čudnim, izazovnim i opasnim kretanjima‘

Glazbena drama "Anette" redatelja Leosa Caraxa, s Marion Cotillard i Adamom Driverom u glavnim ulogama, prvi je od 24 filma koji će sudionici i žiri festivala vidjeti tijekom iduća dva tjedna u utrci za prestižnu nagradu Zlatnu palmu.

image
Ekipa filma 'Anette' čije je prikazivanje otvorilo 74. Cannes Film Festival
SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Ovogodišnja konkurencija

Zlatna palma će biti dodijeljena 17. srpnja. U utrci za nagradu su i filmovi četiriju redateljica, od kojih su tri iz Francuske: Mia Hansen-Love, Catherine Corsini i Julia Ducournau, a četvrta je Mađarica Ildiko Enyedi.

image
Helen Mirren
SIPA PRESS/PROFIMEDIA

U službenom natjecateljskom izboru je i film ruskog redatelja Kirila Serebrenikova "Petrova gripa". On je razdoblje od 2017. do 2019. proveo u kućnom pritvoru. Na smotru u Cannesu se vraća i iranski oskarovac Asghar Farhadi s filmom "Heroj". U filmu Wesa Andersona "The French Dispatch" igraju brojne zvijezde, kao što u mladi Timothée Chalamet, Frances McDormand, Bill Murray, Christoph Waltz i Owen Wilson.

Sean Penn je u utrku za najbolji film poslao dramu koja govori o odnosu oca i kćeri pod nazivom "Flag Day". On u filmu glumi pred kamerama skupa sa svojom kćerkom Dylan Penn. Paul Verhoeven u filmu "Benedett" prikazuje opaticu iz 15. stoljeća koja je lezbijka.

image
Andie MacDowell
SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Na čelu žirija je američki redatelj Spike Lee, prvi crnac u toj ulozi. On je na konferenciji za tisak zajedno s drugim članovima žirija osudio politiku Vladimira Putina i Jaira Bolsonara, kao i rasnu i rodnu diskriminaciju.

Od početka konferencije za novinare tijekom prezentacije žirija, njujorški redatelj s crnom kapom i natpisom 1619., godine kada su stigli prvi robovi u Sjedinjene Države, govorio je o sudbini crnaca u zemlji, temi koju neprestano istražuje u svojim filmovima, poput "Učini pravu stvar" iz 1989.

image
Maggie Gyllenhaal
SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Više od "30 jebenih godina nakon" tog filma, mogli smo vjerovati da crnci više neće biti progonjeni kao zvjeri", izjavio je i nastavio o crncima žrtvama policijskog nasilja u Sjedinjenim Državama, poput Erica Gardnera ili Georgea Floyda, "koji su pretrpjeli linč", dodao je.

Obrušio se i na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, brazilskog predsjednika Bolsonara i ruskog Putina, te rekao da oni "nemaju morala ni skrupula". "Moramo se pobuniti protiv te vrste gangstera", zaključio je.

image
Marion Cotillard glumi u filmu 'Anette' koji je otvorio Cannes
SIPA PRESS/PROFIMEDIA
Linker
20. travanj 2024 02:23