tužna vijest

Odlazak velikog redatelja! Božidar Violić preminuo u 90. godini života, iza sebe ostavio bogatu ostavštinu

Hrvatski kazališni redatelj, dramaturg i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti umro je u Zagrebu u 90. godini. Tužnu vijest potvrdila je i njegova obitelj.

Hrvatski kazališni redatelj, dramaturg i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Božidar Violić umro je u Zagrebu u 90. godini, potvrđeno je iz krugova bliskih obitelji.

Božidar Violić rodio se 4. lipnja 1931. u Splitu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je romanistiku, a na Akademiji dramske umjetnosti režiju.

Nakon završenog studija, angažiran je kao redatelj i dramaturg na Radio Zagrebu. Od 1959. do 1972. stalni je redatelj u Dramskom kazalištu "Gavella", od 1958. do 1977. bio je profesor glume i kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti, a od 1979. do umirovljenja 1999. umjetnički ravnatelj, redatelj i dramaturg u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Režirao je u mnogim hrvatskim kazalištima i festivalima postavivši osamdesetak dramskih i opernih predstava.

Istaknuo se režijama starih i suvremenih hrvatskih dramskih tekstova poput "Ljubice" Augusta Šenoe, "Tri farse" Nikole Nalješkovića, "Prikazanje života i muke svetih Ciprijana i Justine" Marina Gazarovića, "Kvas bez kruha" Antuna Nemčića te "Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja" i "Svečana večera u pogrebnom poduzeću" Ive Brešana.

Režirao je i "Mirise, zlato i tamjan" Slobodana Novaka u vlastitoj adaptaciji, "Sokol ga nije volio" Fabijana Šovagovića, "Adagio" Lade Kaštelan, "Galilejevo uzašašće" Antuna Šoljana, "Smrt Stjepana Radića" Tomislava Bakarića te "Anđele Babilona" i "Sinovi umiru prvi" Mate Matišića.

Kako je istaknuto u Hrvatskoj enciklopediji, uz Kostu Spaića, Dinu Radojevića i Georgija Para pripadao je tzv. gavellijanskomu redateljskom kartelu. U redateljskom radu poštuje tekst kao svrhu režije, sklon je propitivanju autoriteta i ironiji kako bi potaknuo gledatelja da se odredi prema ideji drame prevedenoj scenskom koncepcijom predstave.

image
Bozidar Violić iza sebe je ostavio veliko kulturno bogatstvo.
ADMIR BULJUBASIC/CROPIX

Značajne su i njegove režije Molièrovih "Tartuffea" i "Don Juan", Weissove "Patnje gospodina Mockinpotta", Büchnerove "Dantonove smrti" i "Leonce i Lena", Beckettove "U očekivanju Godota", Pirandellova "Henrika IV.", Shakespeareove "Vesele žene windsorske" i "Richarda III.", Calderónov "Život je san", Jonsonova "Volponea", Feydeauova "Gospona lovca", Hamptonove "Opasne veze", Shawova "Đavolova učenika", Lorcin "Dom Bernarde Albe".

Među režijama opera ističu se "Hoffmannove priče" J. Offenbacha, "Figarov pir" W. A. Mozarta, Puccinijeva "Toska" i Bersin "Oganj".

Autor je scenarija za kratke i dugometražne filmove A. Babaje "Nesporazum" (1958.), "Lakat kao takav" (1959.), "Carevo novo ruho" (1961.), "Breza" (1967.) te "Mirisi, zlato i tamjan" (1971.).

Objavio je niz teatroloških ogleda te knjige "Lica i sjene" (1989., ponovljeno prošireno izdanje 2004) i Isprika: ogledi i pamćenja (2008). Gostovao je kao predavač na glumačkim školama u Švedskoj (1973–74). Dramatizirao je niz tekstova, a bavio se i prevođenjem.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se ističu one za životno djelo Hrvatskog glumišta 2008. i Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo 1994. godine.

01 - Modified: 2020-12-01 07:29:42 - Feat.: 1 - Title: Čadež o Božidaru Violiću: Za njegovu ‘Mrdušu‘ mjesecima su bili redovi pred blagajnom
01 - Modified: 2020-12-01 07:29:42 - Feat.: 1 - Title: Čadež o Božidaru Violiću: Za njegovu ‘Mrdušu‘ mjesecima su bili redovi pred blagajnom
Linker
03. kolovoz 2022 09:26