‘Izolirana prisutnost‘

Nova izložba Ane Sladetić preispituje koegzistenciju reprezenata različitih vremena

Umjetnica osvješćuje svakodnevne pojave u kojima arhitektura i predmeti stvaraju vlastiti univerzum.

U zagrebačkoj Galeriji Kranjčar je otvorena izložba umjetnice Ane Sladetić pod nazivom "Izolirana prisutnost" u kojoj autorica povezuje predmete iz različitih vremenskih konteksta. Cilj izložbe je kreativno osvijestiti i vizualno usustaviti dijalog između suvremene tehnologije i tradicije. Iskustva i doživljaji što ih posjetitelji ostvaruju u izravnoj komunikaciji s radovima pritom su joj od najveće važnosti, a kako bi to dodatno potencirala ona za neke od eksponata predviđa i interaktivan pristup njihovu razgledavanju. Štoviše, upravo će interaktivna komponenta u primjeru tih radova predstavljati suvremenu tehnološku nadogradnju njihova, u osnovi izrazito klasičnog, pa čak i tradicionalnog likovnog izričaja.

image

Izložbu pogledajte u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar

Juraj Vuglač

“Mojim radovima pomičem granice viđenog i doživljenog. Inspirira me današnji svijet komunikacije i dostupne tehnologije u dijalogu s tradicionalnim medijem. Svojim recentnim radovima propitujem sigurnost doma, (ne)pokretnost te prisutnost pred radom kako bi posjetitelj odnosno sudionik otkrio sam rad, saznao skrivene podatke i doživio iskustvo", ističe umjetnica.

"Smatram kako je upravo iskustveno učenje nužno za poticanje intrinzične motivacije i pohranjivanje onog naučenog, viđenog i isprobanog", navodi Sladetić.

Na izložbi naslovljenoj Izolirana stvarnost Sladetić prikazuje četiri složena, vizualno nadasve raznolika, ali istodobno - u koncepcijskom smislu - itekako povezana rada: Izolirana prisutnost (2022.), Vizualnost artefakata (2022.), Welcome (2021.) te svojevrsni triptih keramičkih upotrebnih objekata što ih je osobno dizajnirala pod nazivima Hijerarhija društva, Zaštićene biljne vrste i Životinje u Hrvatskoj (2018.).

Čitajte i: Izložba ‘Toga su dana svi u kući bili sretni‘ umjetnice Sare Pukanić čin je o gubitku, bliskosti i čežnji

"S obzirom da ženu prikazuje u različitim aktivnostima koje povezujemo s njenim boravkom u kući (čišćenje, bavljenje djetetom, opuštanje te briga za svoj izgled) valja nam konstatirati kako Anine akvarele neprijeporno karakterizira i sofisticirana socijalna osviještenost, pri čemu je trodimenzionalnim keramičkim maketama kuća moguće pristupiti kao simbolima doma u smislu zaklona odnosno teritorija intime koji će, međutim, podrazumijevati i stanovite obveze, tijekom povijesti stereotipno i u osnovi krajnje nepravedno nametnute isključivo ženskom rodu", navodi kustos Vanja Babić.

image

Ana Sladetić

Juraj Vuglač

Izložbu ove priznate umjetnice koje je imala prilike izlagati na izložbama u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, možete pogledati do 9. veljače.


Ana Sladetić je uz svoju umjetničku praksu, 2016. doktorirala na Akademiji likovnih umjetnosti, a danas je docentica na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Živi, i radi u ateljeu, u Samoboru. Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Europi i inozemstvu. Primila je više nagrada za svoj rad, među kojima i nagradu Galerije Kranjčar na 35. salonu mladih, za najbolji rad izložbe World Youth Art Festival (Seul, Južna Koreja), ex aequo na 25. slavonskom bijenalu, prvu nagradu Celebrate Originality - Adidas u suradnji s Muzejom za uličnu umjetnost te Grand Prix 30. salona mladih (HDLU, Zagreb, 2009.). Održala je više javnih predavanja i radionica u suradnji s domaćim i stranim kulturnim, muzejskim i galerijskim ustanovama. Usavršavala se i boravila je na umjetničkim rezidencijama u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Finskoj i SAD-u.

Linker
26. siječanj 2023 15:26