Splash
NOEL GALLAGHER’S HIGH FLYING BIRDS

Noel Gallagher stiže u Zagreb

Bivši vođa britanskog benda Oasis i autor mnogih bezvremenskih hitova stiže u Hrvatsku sa svojim sastavom High Flying Birds. Noel Gallagher stiže na stadion Šalata u utorak 16. kolovoza.

Upravo zahvaljujući njegovim pjesmama, grupa Oasis posljednjih je 25 godina nosila titulu najvećeg otočkog benda. Noel se bendu pridružio 1991. godine na nagovor brata Liama te su u sljedećih, izuzetno turbulentnih, 18 godina prodali više od 77 milijuna ploča, osvojili šest Brit, 15 NME i 9 Q nagrada. Njihova dva albuma – “Definitely Maybe” i “(What’s The Story) Morning Glory” – slušatelji BBC-a svrstali su na prva dva mjesta top 50 najvećih engleskih albuma svih vremena, te su uvršteni u Guinessovu knjigu rekorda kao najuspješniji britanski bend od 1995. do 2005. godine.

Za veliki uspjeh benda najviše je zaslužan Noel koji se samostalno potpisao pod remek-djela poput pjesama “Wonderwall”, “Live Forever”, “Don’t Look Back In Anger”, “Whatever”, “Go Let It Out”, “Rock’n’Roll Star”, “Some Might Say”, “Champagne Supernova”, “Shakermaker”, Supersonic i brojne druge.

Bend Oasis raspao se 2009. godine, nakon čega se Noel posvetio solo projektima. Bend Noel Gallagher’s High Flying Birds formirao je tek 2011. godine i iste godine objavio debi album, nazvan po bendu, koji je odlično prihvaćen od kritike, ali i publike, za što je posebno zaslužan singl “The Death Of You And Me”.

Profinjen autorski dodir nije iznevjerio niti na nasljedniku, “Chasing Yesterday” koji je objavljen 2015. godine. Drugi album odmah se našao na prvom mjestu britanske top liste albuma i oborio tamošnji rekord prodaje u prvom tjednu. Album su predstavili singlovi “In The Heat Of The Moment”, “Ballad Of The Mighty I” i “Riverman”, a turneja je već obuhvatila T In The Park i Fuji festival te datume po cijeloj Europi, Rusiji, SAD-u, Meksiku i Japanu. I dok su neki skloni umanjivati Gallagherov značenje proteklih godina, mediji poput NME-a i Q Magazina uručili su mu “Godlike Genius” i “Icon” nagrade, a 2013. pripalo mu je prestižno Ivor Novello priznanje za izvanrednu kolekciju pjesama.

Van stagea Noel Gallagher je poznat po otrovnom jeziku, arogantnosti, izrazitoj sklonosti prema opijatima, učestalim sukobima sa svima oko sebe i specifičnom odnosu prema medijima. Osim mnogih tučnjava s bratom Liamom, zbog čega je na kraju i otišao iz Oasisa, pošteđeni uvreda nisu ostali niti brojni drugi glazbenici poput Blura (kojima je poželio da dobiju AIDS), Kaiser Chiefsa, Radioheada, Jacka Whitea, Jay-Z-a, Eminema, Keanea, 50 Centa, U2-a…

Nastup Noela Gallaghera i High Flying Birdsa na stadionu Šalata 16. kolovoza bit će njegov prvi dolazak u regiju u dosadašnjoj karijeri. Prodaja ulaznica počinje u utorak 12. travnja po cijeni od 170 kn, od 1. svibnja do 15. kolovoza ulaznice će koštati 190 kn, a na dan koncerta 22o kn.

Linker
28. rujan 2022 05:18