Autor viuzalnog identiteta: Mauricio Ferlin / promo
22. Sa(n)jam knjige u Istri

Nikad bogatiji književni festival u Puli, a stiže i legendarni Laibach

Pulski 22. Sa(n)jam knjige u Istri koji će se održati od 1. do 11. prosinca 2016. objavio je ovogodišnji slojevit program, a bavit će se dvjema velikim temama. Središnja tema Transatlantik – spaja Europu i Južnu Ameriku i predstavlja suvremenu portugalsku i brazilsku književnost, a regionalni program Ljubljana bere – suvremenu literarnu i umjetničku scenu grada Ljubljane.

Sajam prvi put u Hrvatsku dovodi sirijskog pjesnika Adonisa, jednog od najvećih pjesnika današnjice i više godina favorita za Nobelovu nagradu. Adonis će svečano otvoriti Sajam i u programu "Istočno pitanje" govoriti o svojoj knjizi "Zrcalo sna". "Istočno pitanje" novi je program Sajma i u njemu će se predstaviti i kurdska aktivistica i pjesnikinja Bejan Matur i palestinski pjesnik Najwan Darwish. Program "Transatlantik" predvodi angolski pisac José Eduardo Agualusa. Predstavit će hrvatski prijevod knjige "Opća teorija zaborava" s kojom je ove godine bio u finalu eminentne nagrade Booker. Glavna selektorica, poznata prevoditeljica s portugalskog Tanja Tarbuk u Pulu dovodi niz izvrsnih portugalskih, afričkih i brazilskih pisaca, među kojima su: portugalske književnice Inês Pedrosa i Teresa Salema, portugalski pjesnici Nuno Júdice i Diogo Vaz Pinto, literarni hit-maker José Luís Peixoto, književnik, glazbenik i scenarist Jacinto Lucas Pires, brazilski pisac i profesor João Carrascoza i Ferréz, pisac i reper iz favela São Paula.

Autor viuzalnog identiteta: Mauricio Ferlin

Hrvatski književnici i znanstvenici, također, su dio glavne teme. Tomica Bajsić, Tatjana Peruško, Dean Trdak, Tahir Mujičić, Predrag Lucić, Zvonko Maković, Tonko Maroević, Nadežda Čačinovič i Robert Mlinarec raspravljat će na okruglim stolovima: Transatlantik, Iza horizonta i Lisabon viđen očima pisca te kroz zapise Antonia Tabucchija i poeziju velikog čileanskog pjesnika Nicanora Parra.

"Ljubljana bere / Ljubljana čita" najambiciozniji je regionalni program koji je Pula ikada imala, a zahvaljujući velikoj podršci Grada Ljubljane i selektorici ovog programa Renati Zamidi. Književnike predvode: miljenik pulske publike Goran Vojnović, Mojca Kumedrej, ovogodišnja dobitnica nagrade Kočićevo pero, tamna diva slovenske poezije i šansone Svetlana Makarovič i poznata književnica i antropologinja Svetlana Slapšak. Predstavit će se i nova imena slovenske književnosti: Agata Tomažič, Maja Gal Štromar i Sebastijan Pregelj. Emotivno poseban, zasigurno će biti hommage velikim slovenskim pjesnicima Alešu Debeljaku i Tomažu Šalamunu.

Autor viuzalnog identiteta: Mauricio Ferlin /

U "Noći pulskih galerija (s okusom Ljubljane)" izlagat će kultna slovenska slikarica Metka Krašovec, majstor fotografije Jure Ežen i ilustratorice Alenka Sottler i Hana Stupica. Program Ljubljana bere započinje predstavljanjem knjige Boštjana Videmšeka Na begu koja se naslanja na prošlogodišnju temu Otok-geto-azil. Zoran Predin predstavlja se na sajmu knjigom "Druga žena u haremu" i solo koncertom. A uvijek zanimljivi i provokativni Laibach održat će glazbeni performans i postaviti izložbu "Laibach Kunst Maschine".

Cijeli program pogledajte na www.sanjamknjige.hr

Linker
09. travanj 2024 14:48