Jedinstvena prilika

Naš proslavljeni dizajner sprema veliko iznenađenje na Zagreb Design Weeku

Nekoliko posjetitelja imat će čast da Boris Ljubičić izradi njihove portrete kao svojevrsni homage inspirativnom prostoru ALU, na kojem je diplomirao slikarstvo.

Osim što je ZGDW zadnja manifestacija koja će se održati u Akademiji likovnih umjetnosti, prije nego što se krene u njenu opsežnu obnovu, očekuje vas i jedno lijepo iznenađenje koje na vrlo simboličan način sljubljuje dizajn s prostorom u kojem će se manifestacija održati.

Naime, Boris Ljubičić jedan od najpoznatijih hrvatskih dizajnera vizualnih komunikacija i grafički dizajner upravo je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti još 1968. godine diplomirao slikarstvo.

image

Plakat MDC za Međunarodni dan muzeja 1991: "Vrč ide na vodu dok se ne razbije!"

DAMIR FABIJANIć

Nakon diplome, a budući da drži da je Kazimir Maljevič svojim Crnim kvadratom na bijelom polju "naslikao zadnju sliku uopće", prestaje se baviti slikarstvom.

Njegovo novo profesionalno određenje je dizajn s kojim postiže izuzetne rezultate i objave u međunarodnom i domaćem dizajn prostoru.

Među najvažnijim projektima Borisa Ljubičića možemo spomenuti logotip i vizualni identitet VIII. Mediteranskih igara u Splitu 1979., brenda YASSA, tvornice Labud, HINA-e, Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Zagrebačkog velesajma, Hrvatske radiotelevizije i mnoge druge. Član je više međunarodnih dizajnerskih žirija te dobitnik čitavog niza najuglednijih međunarodnih i hrvatskih nagrada i priznanja.

image

3D plakat MDC za Međunarodni dan muzeja 2000: Love square & circle, Volim kvadrat i krug (tema: mir između Zapada-kvadrat i Istoka-krug)

PRESS

Na ovogodišnjoj izložbi finalista nagrade ZGDW Award 2022. izlaže dva sasvim originalna projekta: HVADRATI i No Smoking koje ćete imati priliku vidjeti na Zagreb Design Weeku. Ono što će mnoge razveseliti, a s obzirom na to da se izložba događa upravo na Akademiji likovnih umjetnosti na kojoj je davno diplomirao, inspiriran mjestom na kojem je proveo formativne godine svog profesionalnog puta, odlučio je uz dizajn izraditi dva do tri portreta posjetitelja izložbe u Akt sali uživo. Predviđeni termin je nedjelja 11. rujna od 11 do 14 sati.

image

Boris Ljubičić

RAJNA BUZIć-LJUBIčIć

Kao rođeni Sinjanin kaže da želi okušati "oko sokolovo i čvrstu desnicu" sa slikarskim alatom u ruci, a mi možemo samo nadodati da je to prilika kakva se ne propušta.

Zagreb Design Week održava se od 6. do 11. rujna, u Akademiji likovnih umjetnosti, Ilica 85.

Linker
26. studeni 2022 01:50