Trodnevni festival

Mistična pozornica pod zvijezdama: Operne zvijezde stižu u Varaždinske Toplice

Nekadašnje rimske terme jedno su od najznačajnijih i najvećih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj, a svrstavaju se u top 20 arheoloških nalazišta u RH te u najveći arheološki lokalitet kontinentalnog dijela Hrvatske.

Arheološki lokalitet Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama od 8. do 10. rujna će postati velika, mistična pozornica pod zvijezdama. Trodnevni operni festival Noctes Aquae Iasae po treći će se put održati na ovom pitoresknom mjestu, a moćni glasovi opernih pjevača zablistat će kroz glazbene tonove.

Festival u petak, s početkom od 19 sati, otvara Gianfranco Pappalardo Fiumara, pijanist koji je nastupao na najznačajnijim svjetskim pozornicama kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Teatro “Alla Scala” u Milanu, St. Albans Church u Londonu te Theatre In u Montrealu i Japanu. Izvest će Recital s djelima Bacha, Mozarta, Salieria, Bellinija, Thalberga, Liszta te Beethovena.

Stjepan Gerić, mladi pijanist, dvadesetogodišnjak iz Varaždinskih Toplica, s isto tolikim brojem osvojenih domaćih i međunarodnih nagrada i student Akademije za glazbu i scensku umjetnost u Beču, svoje će glazbeno umijeće pokazati u subotu navečer. Njegov su odabir skladbe Chopina, Haydna, Beethovena i Skrjabina.

image

Jelena Štefanić

PRESS

Treći dan festivala donosi koncert pod nazivom Gianfranco & Friends. Atraktivne operetne arije Puccinija, Verdija, Bizeta i ostalih kompozitora dolazi uz dašak humora i ljubavne zavrzlame. Uz Gianfranca nastupit će operni pjevači, gosti festivala iz Italije Alessio Quaresima (bariton) i Roberto Cresca (tenor), operne pjevačice Jelena Štefanić (sopran), Martina Tomčić (mezzosopran), Sofija Cingula (mezzosopran) te mlada zvijezda iz Makedonije, Eva Zhivkovska, čiji je raspon glasa 3 oktave, a koja je već osvojila brojne europske pozornice.

“Priča o ovom festivalu krenula je prije tri godine. Te prve godine, kad sam nastupila s Martinom Tomčić i maestrom Pavlom Dešpaljem za klavirom svi smo bili iznenađeni, jer je došlo tristotinjak ljudi, a sljedeće godine došlo ih je 700. Ta su prva dva izdanja, podsjećam, trajala samo jedan dan, a ove smo godine ambiciozno odlučili da traje tri dana. Idemo malim, ali sigurnim koracima”, izjavila je idejna začetnica festivala, operna pjevačica Jelena Štefanić.

“Održavanjem festivala kreiramo novi kulturno turistički proizvod, koji i lokalnoj zajednici stvara dodanu vrijednost te doprinosi razvoju destinacije Varaždinske Toplice u cjelini, a želja nam je ponuditi visoko kvalitetan programski sadržaj za cjelogodišnji turizam. Sljubljivanjem visoke kulture u vidu glazbene umjetnosti renomiranih umjetnika sa svjetskih pozornica i arheološke baštine od iznimnog značaja želimo doprinijeti prepoznatljivosti našeg malog gradića u visokim kulturnim krugovima. Cilj nam je da ovaj festival postane mjesto susreta ljubitelja opere i kulture, prepoznatljiv u ovom dijelu Europe upravo po značaju i ljepoti očuvane i prezentirane arheološke baštine”, nadodala je je Lana Husnjak, direktorica TZ grada Varaždinske Toplice.

Linker
13. travanj 2024 22:06