Profimedia, Zuma Press - Archive
NOVA ZVIJEZDA

LP: Obožavat ćete pjevačicu za koju su mnogi mislili da je - muškarac

Njezine crne kovrče, sunčane naočale i sakoi vjerojatno će vas podsjetiti na mladog Boba Dylana, ali LP, punim imenom Laura Pergolizzi, u mnogočemu je posve jedinstvena umjetnica. U glazbenom svijetu ne postoji nitko tko izgleda ili zvuči poput nje.

Za razliku od visoko seksualiziranog imidža Rihanne, Miley Cyrus ili Beyoncé, kostimografskih igara Lady Gage, Katy Perry i Madonne ili teatralnog glamura koji oko sebe stvaraju Taylor Swift i Adele, LP osvaja svojom autohtonom karizmom, fascinantnim glasom i urođenim šarmom koji izbija iz njezine androgine pojave.

Njezin glas očarava na prvu, prepoznatljiv je i snažan i nemoguće ga je zamijeniti za bilo koji drugi i u tome je slična najvećim zvijezdama pop i rock glazbe – kada ih čujete znate da su to baš oni.

LP je originalno iz New Yorka, a trenutačno živi i radi u Los Angelesu. Dosad je objavila četiri studijska albuma, ali njezina karijera nije išla glatko niti se razvijala nekim uobičajenim, predvidljivim putem. Potpisivala je i raskidala ugovore s tri velike izdavačke kuće i u jednom trenutku se činilo da će ova sjajna, neprilagođena pjevačica teško pronaći svoje mjesto pod suncem, da nikada neće dostići status koji zaslužuje. Kako bi objavila album tako bi promijenila izdavača i svaki put je zapravo morala počinjati ispočetka.

No, nije odustajala, umjesto vlastitom glazbom bavila se drugima, pisala je hitove za Cher, Rihannu, Christinu Aguileru, Backstreet Boys i mnoge druge, ali onda se sudbina preokrenula. Kako kaže u razgovoru za BBC - "Na Instagramu sam dobila poruku od nekog čovjeka iz Grčke koji mi je napisao – 'Hej, stvarno mislim da bi tvoja glazba ovdje mogla uspjeti i volio bih je licencirati' – pristala sam iako, unatoč mojem iskustvu, nisam znala točno što znači to 'licenciranje', mislila sam da je to za neki film ili televizijski program."

A post shared by LP (@iamlpofficial) on

Umjesto filma ili televizije njezin je misteriozni grčki obožavatelj objavio single "Lost on You" koji je odmah ušao na nacionalnu top10 ljestvicu, ali to je bio tek početak. Pjesma se uskoro našla na ljestvicama u Italiji, a potom i u Švedskoj, Francuskoj, Poljskoj, Bjelorusiji i Izraelu. U jednom je trenutku bila četvrta najviše Shazamana pjesma na svijetu.

A post shared by LP (@iamlpofficial) on

Pjesma ju je učinila popularnom i konačno je izašla iz sjene pisanja za druge glazbenike, njezin posljednji album "Lost on You" objavljen u prosincu prošle godine dobro se prodaje i glazbenica koja obožava svoje sunčane naočale konačno je, u 36. godini, na pragu ostvarivanja svjetske popularnosti.

"Volim sunčane naočale i često ih nosim, ponekad do točke nepristojnosti. Ali baš me briga za to, to je moja prva linija obrane. Sramežljiva sam, treba mi neka zaštita" – izjavila je za BBC pjevačica koju su već proglasili lezbijskom ikonom.

A post shared by LP (@iamlpofficial) on

"Moja majka je umrla prije nego što sam joj uspjela reći da sam lezbijka, a tata je mislio da je to samo faza. Ali baš me briga, nikada me i nije bilo briga“ – izjavila je LP u jednom intervjuu još 2008. godine, a i pjesma „Lost on You“ kojom se proslavila ustvari je o bolnom prekidu petogodišnje veze. Sada je u vezi s glazbenicom Lauren Ruth Ward – koja se čak pojavljuje u spotu za „Lost on You“ – i čini se da je konačno pronašla ljubavnu sreću.

Kada su je prvi put ugledali, mnogi su se pitali je li LP muško ili žensko i koliko god bi glazba i umjetnost općenito trebala biti iznad roda, nacionalnosti, dobi i drugih karakteristika, razumljivo je da u ovo hiper-informacijsko vrijeme publika želi znati više o svakom izvođaču kojeg voli slušati. Razumljivo, ali i pomalo nepotrebno jer sve su to sporedne stvari koje ustvari miču fokus s onoga što bi trebalo biti najvažnije – s glazbe. A LP se zaista isplati slušati.

Linker
04. travanj 2024 00:40