Getty Images
SELFIE KAO UMJETNOST

Londonska galerija poziva: Snimite selfie i sudjelujte na izložbi!

Na izložbi 'From Selfie to Self-Expression' u londonskoj galeriji Saatchi, uz remek-djela svjetske umjetnosti i selfije celebrityja bit će izloženi i neki od selfieja koje na natječaj može poslati bilo tko.

Izložba koja se otvara u ožujku bit će prva izložba na svijetu koja proučava povijest selfija i njezinu umjetničku pozadinu. Iako još nisu objavljeni svi umjetnici i fotografi čiji će radovi biti izloženi, za sada je potvrđeno da će se na izložbi moći vidjeti djela Vicenta Van Gogha, Cindy Sherman i Juno Calypso. Uz dobro poznate klasične autoportrete, na izložbi će se naći i neki selfiji koji su u suvremeno doba stekli veliki kulturni značaj i postali viralni kao što je, primjerice, selfie koji je američki astronaut Barry "Butch" Wilmore snimio u svemiru.

Everett
Vicent Van Gogh, autoportret, 1889.

Reuters
Selfie na Međunarodnoj svemirskoj postaji, 2015.

Izložba će biti podijeljena u četiri dijela, od povijesti selfija do današnjeg kulturološkog značaja, a svi zainteresirani mogu poslati vlastiti selfie koji onda ima priliku, prođe li žiriranje skupine umjetnika, postati ravnopravnim dijelom izložbe. Za sada pristigle selfije možete pogledati ovdje.

Reuters
Benedict Cumberbatch snima selfie s fanovima u Hong-Kongu

Izložba će pokušati odgovoriti na pitanje kakav bi to selfie trebao biti da bi ga se moglo smatrati umjetnošću, a čak i ako ne uspije dati odgovor na to pitanje sasvim sigurno će donijeti nove priloge za raspravu.

Reuters
Selfie s Barackom Obamom

Inače, znanstvenici su nedavno utvrdili da postoje tri kategorije selfija i da se ljudi koji vole snimati selfije najgrublje mogu podijeliti u tri kategorije – komunikatore, autobiografe i samopromotore.

Linker
24. travanj 2024 08:53