POZLAĆENO DOBA

Ljubav, novac i skandali na Manhattanu: Pogledali smo novi HBO-ov hit iz pera autora serijala ‘Downton Abbey‘

Nakon što je osvojio srca gledatelja diljem svijeta hit serijalom, britanski autor Julian Fellowes odlučio je ponoviti isti recept, no s drugačijim ‘sastojcima‘, te je za HBO stvorio kostimiranu povijesnu dramu koja se također bavi društvenim nejednakostima, ali u turbulentnim vremenima s kraja 19. stoljeća u SAD-u.

"Ne želim stare prijatelje. Želim nove", kazat će u prvoj epizodi "Pozlaćenog doba" Bertha Russell (glumi je sjajna Carrie Coon), supruga novopečenog bogataša, sanjajući da će s muževim novcem doprijeti do elitnih društvenih krugova u New Yorku. No, nove prijateljice o kojima sanja, uglavnom pripadnice dobrostojećih obitelji čije se bogatstvo stvarala desetljećima, nju nikako ne žele. Za njih ona je simbol vulgarnog bogaćenja, kojemu ni pozlata ne može sakriti najveću manu - nedostatak obiteljske tradicije.

Sukob između Novoga i Staroga glavni je pokretač radnje "Pozlaćenog doba", pa ne čudi što je Fellowes za mjesto i vrijeme radnje odabrao baš New York na kraju 19. stoljeća. Ekonomski uzlet nakon Građanskog rata pretvorio je SAD u obećanu zemlju gdje se uz puno truda, nešto okretnosti na rubu zakona i neophodan prstohvat sreće može iz siromaških cipela uskočiti u bogataške kočije. Vrijeme je to kada Britanci više ne šalju u svoju nekadašnju koloniju drugorazredne proizvode ("Dobro za Ameriku", bila je tadašnja česta poštapalica u Engleskoj). Golemi izvor prirodnih resursa pretvorio je SAD u inkubator milijunaša, a oni su za svoj novac sada željeli najljepše i najveće stvari.


Rockefeller, Carnegie, Morgan i Vanderbilt samo su neke od novopečenih bogataških obitelji koje su, najčešće iskorištavajući monopolističke pogodnosti, procvjetale u pozlaćenom dobu.

Članovi tih obitelji nisu likovi u serijalu, ali njihov je duh sveprisutan. Ne samo kroz nerijetko spominjanje, već i kroz glavne aktere koji s njima imaju niz podudarnosti. Tako je George Russell, Berthin suprug, eksploativni tajkun koji namjerava preuzeti monopol nad svim željezničkim prugama u SAD-u, baš kao što je to napravio i Cornelius Vanderbilt u stvarnome životu osiguravši tako svojoj obitelji enormno bogatstvo.

"Stari novac" takvim se novobogatašima izuzetno protivi. Naravno, ne samo zato što ih smatraju vulgarnima i nedostojnima, što je u slučaju mlade američke države posebno ironično, već i zato što se njihovog novca - boje. Povijest je puna "mladih i probitačnih" koji su svrgnuli "stare i trome".

image

Carrie-Coon i Morgan Spector u serijalu 'Pozlaćeno doba'

ALISON COHEN ROSA/HBO

Fellowes, baš kao i u "Downton Abbeyu", taj sukob pametno svodi na osobnu razinu. Kao centralni lik uvodi mladenački nevinu Marian Brook (glumi je Louisa Jacobson), koja pomiruje oba svijeta. Obiteljski spada u newyoršku elitu, ali je odrasla u Pennsylvaniji, gdje je njezin otac profućkao cijelo bogatstvo, ostavivši joj nakon smrti samo 30 dolara. Zato je primorana 1882. otići živjeti u New York, kod svojih imućnih teta Ade (Cynthia Nixon) i Agnes (Christine Baranski), koje se groze novopečenih bogataša.

Kao spona između Staroga, koje je upozorava da se red i tradicija moraju poštivati, i Novoga, koje je privlači svojom blještavošću, Marian savršeno funkcionira kao poveznica između brojnih dramaturških linija koje Fellowes povlači u svojem djelu. Nisu tu samo stari i novi bogataši s Manhattana, već i njihova posluga, iznenađujuće vitalna crnačka zajednica, entuzijastične novopridošlice, društveni neprihvatljivi ljubavnici, politički aktivisti... Pravi "melting pot" američkog društva s kraja 19. stoljeća.

image

Cynthia Nixon i Christine Baranski tumače bogate sestre

ALISON COHEN ROSA/HBO

Rekonstrukcija povijesnog razdoblja je impresivna. Od pronicljive fotografije Vanje Černjula preko sjajnih kostima do intrigantnih detalja, poput prikazivanja kako je ruka Kipa slobode bila izložena u New Yorku prije nego što je cijela statua donesena na otok Liberty, "Pozlaćeno doba" doista uvlači gledatelja u svoj povijesni okvir.

Grandioznost Fellowesovog pripovijedanja u prvim je epizodama, ipak, i njegova najveća mana. Veliki broj likova u nizu dramaturških rukavaca nije lagano predstaviti gledatelju, pa prva epizoda, dulja od 80 minuta što je već svrstava u razred dugometražnih filmova, previše odaje osjećaj uvodnog izlaganja. Nedostatak vremena za slojevitije upoznavanje pretvara likove u neatraktivne "dobar/loš" stereotipove, što se posebno vidi u slučajevima romantičnog zbližavanja.

image

Louisa-Jacobson i Denee-Benton u sceni iz 'Pozlaćenog doba'

ALISON COHEN ROSA/HBO

Srećom, s razvojem priče, nakon odgledanih prvih pet epizoda, ta se jednostavnost sve više raslojava, postaje životnije i samim time zanimljivija.

I dalje se tu nađe nekoliko prejednostavnih odluka, gdje likovi postaju neuvjerljivi, no sve ih je manje, a uzbudljivih zapleta sve više. Doduše, i dalje su zanimljiviji oni poslovno/politički sukobi od ljubavnih dilema, ali znajući Fellowesovu sklonost zavodljivim romansama nema sumnje da će i tu doći do promjene.


Uvjerljivosti pridonose i jake glumačka izvedbe, gdje prednjače Baranski Coon, a kao posebno otkriće se izdvaja tamnoputa Denée Benton u ulozi talentirane spisateljice koja igrom slučaja ulazi u obitelj Marian Brook.

"Pozlaćeno doba" dolazi u internetsku videoteku HBO GO 25. siječnja, kada će se početi prikazivati i na kablovskoj televiziji HBO.

Linker
16. travanj 2024 23:29