JOHN PAVLISH
Ponta Lopud Jazz

Ljubav i jazz: Razgovarali smo s umjetnicima Thanom Alexom i Antonijem Sànchezom

Festival je oduševio ne samo lokalnu već i regionalnu zajednicu - Lopud postaju mini lokalni centar kulture Dubrovačko-neretvanske županije.

Festival je oduševio ne samo lokalnu već i regionalnu zajednicu - Lopud postaju mini lokalni centar kulture Dubrovačko-neretvanske županije.

Dobre ideje se nažalost rađaju u izazovnim vremenima – tako je i s pričom Ponta Lopud Jazz Festivalom koji se (besplatno) događa do 2. rujna na otoku Lopud u organizaciji pjevačice i umjetničke direktorice Thane Alexe i Tilde Grossel Bogdanović, poslovnjakinje, osnivačice ujedno i Ponta Lopud Film Festivala. Izazov je, jasno, nastao u pandemijskom vremenu kada kultura nije imala svoje mjesto u fizičkom prostoru, a taj je izazov stvorio ideju koja je postala rješenjem – Ponta Lopud.

Thanu smo “priveli” na razgovor nakon čarobnog nastupa na otvorenju festivala, zajedno s glazbenikom, njezinim mužem, Antonijem Sànchezom. Njih dvoje, inače uspješni umjetnici, odnedavno su i poslovni suradnici na ovom projektu. Ali i mnogim drugima - odmah nakon Ponte, odlaze u New York, uskoro pripremaju nastup u Los Angelesu... Lista obveza im je odavno popunjena.

image
JOHN PAVLISH

Ljubav prema glazbi, suradnja u Antonijevom bendu, spojila ih je i u privatnom životu. Pjevačicu, skladateljicu, aranžerku i producenticu Thanu Alexu New York Times opisuje kao "jazz pjevačicu s globalnom perspektivom", a Billboard kao "nešto potpuno novo, evokativno i uzbudljivo". DownBeat Magazine proglasio ju je najperspektivnijom vokalisticom u 2021. godini, nedugo nakon što je njezin album "ONA" zaslužio dvije nominacije za Grammyja. Antonio je pak, nakon preseljenja u New York iz rodnog Meksika, sada već davne 1999. godine, postao jedan od najtraženijih bubnjara na međunarodnoj jazz sceni. Bio je najbliži suradnik Pata Methenyja u posljednjih 20 godina, a nastupao je i s nekima od najistaknutijih glazbenih umjetnika kao što su Chick Corea, Gary Burton, Michael Brecker, Charlie Haden, Bela Fleck, James Taylor i Dave Matthews. Kao vođa sastava i solo izvođač potpisuje desetak albuma, uključujući "Bad Hombre", nominiran za nagradu Grammy 2018. A četiri godine prije Sanchezova popularnost naglo je porasla kada ga je Alejandro González Iñárritu pozvao da sklada glazbu za njegov film "Birdman: Neočekivana vizija postojanja". Ona mu je donijela nagradu Grammy te nominaciju za Zlatni globus za najbolju originalnu glazbu.

Oboje su pasionirani oko svoje glazbe, umjetničkog razvoja, ali i nedavnog preseljenja iz New Yorka u Barcelonu.

"Barcelona mi se oduvijek sviđala kao grad, a otkad smo Thana i ja skupa, zajedno smo zaljubljeni u mentalitet i kulturu tog grada, a nije zanemarivo niti vrijeme. New York nam je i dalje drugo najvažnije mjesto – i poslovno i privatno", zadovoljno odgovara Antonio čiji je sinoćnji nastup na otvorenju oduševio prepun park – i dalje, zatvorenog Grand hotela.

image
JOHN PAVLISH

Naime, u večernjim satima u nestvarnom ambijentu vrta hotela Grand održan je prvi koncert David Sánchez Group, a uz dugogodišnje suradnike Luisa Perdoma (klavir) i Rickya Rodrigueza (bas), izveli su kompaktnu adaptaciju suvremenog ansambla panafričke glazbe koja vuče korijene iz afro-portorikanske glazbe, uz afro-karipsku perspektivu. Kao posebni gost na bubnjevima pridružio im se kolega i bivši član sastava, upravo - Antonio Sánchez. Nakon koncerta, japanski pijanist BIGYUKI, pjevačica i looping umjetnica Thana Alexa te australski basist Lex Sadler otvorili su i vodili jam session te pred oduševljenom publikom na najljepši način zaokružili prvu festivalsku večer.

Danas će masterclass “u duetu” održati Joe Lovano i David Sánchez, nakon čega će uslijediti masterclass i jam sudionika pod vodstvom Luisa Perdoma (klavir) i Rickya Rodrigueza (bas). Pred hotelom Grand očekuje nas sastav Obradović & Tixier Duo koji zajedno vode francuski pijanist David Tixier i hrvatska bubnjarica Lada Obradović. Kao i prvu večer, nakon koncerta uslijedit će jam session.

"Bilo je izazovno prikupiti sredstva potrebna za organizaciju ovog festivala kao i tim ljudi, ali po reakciji naših gostiju i participanata, već smo motivirani za drugu godinu", sa smiješkom pojašnjava Thana proces organizacije ovog festivala. Kada govore o jazzu, govore kao jedan entitet. Jazz im je sloboda, ljubav, individualnost, ali prije svega zajedništvo. Utoliko, na pitanje o relaciji ta dva slobodarska pojma – ljubav i jazz, ponudili su jedinstvenu formulu, a to je – komunikacija.

Linker
26. travanj 2024 14:56