IMPRESIVNA DJELA

Kulturna manifestacija u metropoli: Na sajmu umjetnina Art Zagreb upoznajte mlade entuzijaste i već etablirane umjetnike

Četvrto izdanje Art Zagreba održat će se od 15. do 18. rujna 2021. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Hala V, a izlagat će nekoliko galerija.

Art Zagreb u sklopu svog četvrtog izdanja predstavlja šest galerija, što je najveći broj do sada. Hala V Tehničkog muzeja Nikola Tesla na nekoliko dana ponovno postaje središte hrvatskog tržišta umjetnina. Posjetitelji će moći birati među radovima tridesetak umjetnika koji će biti predstavljeni na sedamnaest štandova.

Izlagači sajma umjetnina Art Zagreb 2021. bit će: Zen Contemporary Art Gallery, AAC International, Garaža Kamba, Galerija Kranjčar, Galerija svetog Krševana i po prvi puta ljubljanska Galerija Y.

image
Matej Vuković - Zen Contemporary Art Gallery
ART ZAGREB

Na sajmu izlažu i autori bez galerija, njih dvanaest: Hrvoje Dumančić, Dejan Kljun, Ranko Ajdinović, Predrag Szilvassy, Milo Sakač, Iva Haramina Milinković, Sonja Škvorc, Jadranka Mlinar, Anita Kos, Matija Filo, Rebeka Belavić i Adolf Polunić.

Budućnost hrvatskog tržišta umjetnosti može se vidjeti na izložbi Petolik - opipljiva fantazija. Predstavljaju se studenti sve četiri hrvatske akademija likovnih umjetnosti i gosti iz Kine sa CAA (China Academy of Art), Hangzhou. U organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gostovat će Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu.

image
Vitar Drinković - Selfie Hug
ART ZAGREB
image
Vitar Drinković - Selfie Hug
ART ZAGREB

O promociji nekih od najvećih hrvatskih umjetnika na globalnom tržištu umjetnina, govorit će Ana Knifer koja se posvetila promociji baštine svog oca, Julija Knifera, Darko Šimičić suosnivač Instituta Tomislav Gotovac, Marko Murtić, sin Ede Murtića, suosnivač i član uprave Fondacije Murtić, te Lucia Horvat, supruga Miljenka Horvata. Panel će moderirati Janka Vukmir, suosnivačica i predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost.

Prvi put Art Zagreb surađuje s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske s ciljem povezivanja povjesničara umjetnosti i autora. Na otvoreni poziv za suradnju u travnju odazvao se velik broj povjesničara umjetnosti, a mentorski tim u sastavu: Ariana Kralj, Martina Petrinović, Patricia Počanić, Daniel Tomičić i Jadranka Vinterhalter odabrao je četiri koncepta mladih povjesničarki umjetnosti. Jedan od rezultata suradnje je panel o fenomenu koji potresa tržište umjetnina, novom načinu trgovanja umjetninama koje strelovito raste — Neprenosivi žeton (NFT). Na panelu će govoriti Ingeborg Fülepp, Petra Horvatović, Dina Dragija, Bruno Škvorc i Hana Katanić.

image
Vjekoslav Filipović - Krug
ART ZAGREB

Katarina Podobnik izložbom Početak:(de)konstrukcija predstavlja novomedijsku suvremenu umjetnost jedanaest autora: Rina Barbarić, Josip Knežević, Josipa Krolo , Marija Lučić i Tina Spahija, Michel Mesarić, Juraj Milardović, Gaia Radić, Marina Rajšić, Sara Salamon i Dorotea Škrabo.

Čitajte i: Izložba koju jedva čekamo: Najbolja djela Tisje Kljaković Braić u Klovićevim dvorima

Katerina Jovanović i Ana Žarković organiziraju izložbu Homo Faber, multimedijalnu izložbu koja progovara o uvjetovanosti etike, prirode, tehnologije I umjetnosti, a problemski u fokus postavlja čovjeka koji gradi oruđe, kako bi gospodario prirodom u vlastitu korist, a na na kojoj izlažu Anamarija Podrebac, Danijela Mihić, Ela Štefanec, Ivana Žerić, Ivana Ožetski, Margareta Lekić i Vjekoslava Filipović.

image
Ranko Ajdinović - Unutarnji pejzaž
ART ZAGREB

“Umjetnost nema problema s idejom kraja umjetnosti. No, kako će se umjetnost nositi s krajem svijeta". U trenutku obistinjenja proročanske izreke s 58. venecijanskog bijenala, ”May you live in interesting times” izložbom Survival Kit, prema konceptu Ane Bedenko, Jozefine Ćurković i Tee Kantoci, nastoji se ispitati kako i s kojih polazišta pojedinac, odnosno autor reagira u ovakvoj situaciji. Izlažu Vitar Drinković, Katarina Juričić, Luana Lojić, Lina Kovačević, Bojan Mrđenović i Dominik Vuković.

U sklopu obilježavanja Dana europske baštine, DPUH organizira predavanje Ljerke Dulibić na temu Provenijencija umjetničkog djela.

image
Matija Filo
ART ZAGREB

Kustosica Nina Turudić predstavit će Paulu Kraljević, a Marko Šošić predstavlja se izložbom 18+. Šošić izlaže dvanaest ulja na platnu naslikanih od početka izolacije, prije godinu i pol dana. Izolacija mu je kao autoru dala vrijeme za introspekciju pa je emocije slikao konsekutivno svaki dan, po deset, dvanaest sati, i tako mjesecima. Nastali su vrlo intimni prikazi ljudi i još intimnijih trenutaka naših najdubljih samoća, odsutnosti, čeznuća, naizgled ogrnutih u erotičnost i njenu vizualnu egzibiciju. U izolaciji se susrećemo sami sa sobom, a ono na što smo naišli, sada gleda nas i izlazi van. U nužnim verbalizacijama ovih slika, autor objašnjava kako se radi o "visoko estetiziranoj fantaziji" i tu možda zapravo ne bi ni trebalo tražiti nešto drugo.

image
Ivana Đerić - Performans biljaka
ART ZAGREB

Bogat program IV. Art Zagreba upotpunit će i Petra Horvatović govoreći o odnosu umjetnika i galerista na današnjem globalnom tržištu umjetnina, ali i umjetnička organizacija Yelo predstavljajući projekt Art Bubble/Art & Money zamišljen kao pop-up izložbe čije su lokacije neprestano u pokretu, a u kojem je istaknuta zamjena uloga gdje koncepte nude kustosi, a autori biraju.

Četvrto izdanje Art Zagreba održat će se od 15. do 18. rujna 2021. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Hala V.

Čitajte i: Pjesme koje se ne može čuti: Etno diva Dunja Knebl singlom 'Slavuj, tico mala' odaje počast slavonskoj baštini

Linker
23. travanj 2024 02:35