Uskoro

Kreću Marulićevi dani u Splitu: Program tradicionalnog festivala prava je poslastica za ljubitelje kazališta

U organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split u četvrtak navečer počinju 32. Marulićevi dani. Međunarodni kazališni festival hrvatskog dramskog pisma traje osam dana, a osim deset predstava dio repertoara su i promocije te radionice.

Za ovogodišnju nagradu Marul u sklopu 32. po redu Marulićevih dana natječe se deset dramskih predstava u izvedbi kazalištâ iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije. Festival počinje 21. travnja, a otvara ga dramska predstava Usidrene Elvisa Bošnjaka u koprodukciji HNK Split, GDK Gavella, Zagreb i HNK Zadar. Predstava je to koja na scenu donosi lik snažne otočke žene koja usprkos očekivanjima okoline povratak svog muža nakon 37 godina na moru dočekuje osušenih emocija.

image

Anja Šovagović zvijezda je predstave 'Usidren' koja otvara 32. Marulićeve dane.

Prema tradiciji, prije izvedbe bit će uručene nagrade Marin Držić, a laureate je otkrila dosadašnja ravnateljica Drame HNK Split Marina Vujčić.

"Prvu nagradu dobila je Nikolina Rafaj za dramu Kamo se ide kad se odlazi. Drugu nagradu ravnopravno dijele Monika Herceg i Tomislav Zajec, a treću nagradu ravnopravno dijele Anita Čeko, Hrvoje Kovačević i Ivana Sajko", istaknula je Marina Vujčić.

image

Kako je najavljeno na konferenciji za medije za nagradu Marul natječe se deset naslova.

SASA BURIC/CROPIX

Na konferenciji za medije održanoj u utorak, predstavljeni su svi naslovi, a to su predstave Ja od jutra nisam stao (HNK u Mostaru); U agoniji (HNK u Zagrebu); Matiaš, grabancijaš, dijak (HNK u Varaždinu); Tena - kronika raspada jedne ljepote (Gavella), Mala čuda (Teatar Exit, Zagreb i Umjetnička organizacija Teatrum), Krizni stožer (Kazališna družina Rebel, Zagreb) te Disanje (Kazalište PlayDrama Split i Zagrebačko kazalište mladih), Ja sam ona koja nisam (Zagrebačko kazalište mladih) te 64 (Atelje 212, Beograd).

Čitajte i: Martina čvek o novoj ulozi: ‘S vremena na vrijeme se trebamo nahraniti umjetnošću‘

Nagrada posljednjeg dana

image

Lucija Šerbedžija igra u drami 'Ja sam ona koja nisam'.

Nagrade Marul dodijeljuju se posljednjeg festivalskog dana 28. travnja. Uz Marula u šest kategorija, bit će uručena i nagrada publike za najbolju predstavu, te nagrada lista Slobodna Dalmacija za glumačko ostvarenje. Po završetku svečanosti, dubrovačko Kazalište Marina Držića izvest će predstavu Hamlet - evidencija zločina jedne monarhije Tibora Hrs Pandura i Livije Pandur prema B. M. Koltèsu i W. Shakespeareu.

Festivalski program prate dramske radionice te promocije, a studenti 3. i 5. godine studija glume Umjetničke akademije u Splitu javno će pročitati dramu Nikoline Rafaj Kamo se ide kad se odlazi, prvonagrađenu na ovogodišnjem natječaju Marin Držić. Dio programa je i pjesnička manifestacija Ča, more, judi koja se održava na Šolti, te glazbeni projekt Hrvatski operetni intermezzo posveće 100. obljetnici Muzičke akademije u Zagrebu i 25. obljetnici Odsjeka za solo pjevanje Umjetničke akademije u Splitu.

Linker
19. travanj 2024 04:15