Press
OPROŠTAJ U ZAGREBU

Komemoracija Tomažu Panduru u zagrebačkome HNK

Komemoracija u spomen kultnog slovenskog redatelja, koji je preminuo od srčanog udara usred probe u skopskom kazalištu, održat će se u Hrvatskome narodnom kazalištu 14. travnja u 15 sati.

Tomaž Pandur proslavio se adaptacijama najvećih djela svjetske književnosti, a Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu zadužio je svojim umjetničkim radom i djelovanjem kroz uspješne autorske projekte u nekoliko kazališnih sezona: “Michelangelo” (2013.), “Medeja” (2012.) i “Rat i mir” (2012.).

Brojne nagrade dobio je već nakon prve profesionalne predstave “Šeherezada”, sa 26 godina postao je ravnatelj Drame u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru i tamo je, postavljajući “Hamleta”, “Fausta”, “Carmen” i “Božansku komediju”, postao najcjenjeniji suvremeni slovenski redatelj.

Živio je i radio u New Yorku, Berlinu te posljednjih godina u Madridu gdje je vodio svoju kazališnu skupinu Pandur Theaters, a sa svojim predstavama gostovao je u mnogim zemljama, od Kolumbije, Meksika, Venezuele, Argentine do Koreje, Rusije, Francuske, Njemačke i Danske.

Ulaz na komemoraciju, na kojoj će govoriti i kazališni redatelj Ivica Buljan, je slobodan, a dio ansambla HNK koji je surađivao s Pandurom priprema poseban oproštaj od kultnog redatelja.

Priču o legendarnom slovenskom kazališnom redatelju pročitajte u novom broju Glorije koji je u prodaji od 14. travnja.

Linker
16. travanj 2024 20:30