PREPORUKE

Klasika pod zvijezdama! Uživajte u spektakularnim koncertima na zagrebačkom Tomislavcu

Brojni Zagrepčani i njihovi gosti nakon dvije godine stanke opet će imati priliku uživati u festivalu Zagreb Classic koji nudi bogat program i pravi ljetni ugođaj na otvorenome.

Tijekom festivala Zag­­­reb Classic, koji se održava od 23. do 29. lipnja, Trg kralja Tomislava pretvara se u veliku ljetnu pozornicu pod vedrim nebom. Posjetitelji će u sklopu festivala moći uživati u vrhunskoj klasičnoj glazbi, ali i u jazzu, francuskim pjesmama te u remek-djelima filmske glazbe.

"Festival otvara ukrajinska solistica na violini Anastasiya Petryshak, koja nastupa uz pratnju orkestra Opere HNK u Zagrebu pod ravnanjem Paola Spadara Munitta. Program s pažljivo biranim sadržajima domaćih i međunarodnih izvođača traje sve do srijede, 29. lipnja, kada će nastupiti komorni orkestar Cameristi della Scala, koji čine glazbenici orkestra Teatro alla Scala iz Milana. Svi programi su besplatni, stoga pozivam sve da dođu na Zagreb Classic i uživaju u vrhunskoj glazbi pod vedrim nebom te u prekrasnom ambijentu i ugođaju", najavljuje program festivala Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

image

Martina Bienenfeld

MATEJ DOKIć CROPIX

Osim Anastasiye Petryshak i glazbenika iz Scale, na Zagreb Classicu nastupaju i solisti, orkestar i zbor Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija s programom "Moji mjuzikli #2" posvećenom djelima Alfija Kabilja, francuska kantautorica Joyce Jonathan koja će predstaviti svoj posljednji album "Les p‘tites jolies choses" te Jazz orkestar Hrvatske vojske s pjevačem Adalbertom Turneom Jucijem. Jedna večer posvećena je glazbi iz filmova, kada ćemo moći uživati u temama iz klasika sedme umjetnosti kao što su "Cabirijine noći", "Bilo jednom u Americi" i "Leon profesionalac", a na večeri duhovne glazbe Tonči Huljić i Hana Huljić Grašo izvest će njihovo zajedničko djelo "Misa Mediterana".

Festival organiziraju Grad Zagreb i Turistička zajednica te partneri, među kojima je i Star produkcija.

"Veseli nas što će hrvatska, ali i inozemna publika moći uživati u najboljem od glazbene klasike i to na jedinstvenoj pozornici na jednom od najljepših zagrebačkih trgova", izjavio je Alen Ključe, direktor Star produkcije.

image
PRESS

Francesco Manara

Talijanski violinist i dirigent na koncertu u Zagrebu s komornim orkestrom Cameristi della Scala izvest će "Četiri godišnja doba" Antonija Vivaldija i "Četiri sezone u Buenos Airesu" Astora Piazzolle.

"Vivaldijeva Venecija i Piazzollin Buenos Aires nalaze se na suprotnim stranama svijeta, a njihova djela razdvaja i dvije stotine godina, no zajedničko im je što obojicu nadahnjuje njihova okolina. Dok Vivaldi opisuje prirodu i kako se ona tijekom godine mijenja, Piazzollina je glazba usredotočena na emocije. Senzualnost, bol i strast glavni su sastojci njegovog glazbenog svijeta", kaže Francesco Manara, koji je s Cameristima već bio u Zagrebu prije pet godina, kada su u KD-u "Vatroslav Lisinski" izveli Verdijeve fantazije.

Marcello Rota

Posljednjih godina talijanski dirigent često je dolazio u, kako kaže, prekrasni i otmjeni Zagreb, gdje je ravnao najslavnijim orkestrima i pratio soliste poput Andree Bocellija. Na Zagreb Classicu će na koncertu "Najljepša filmska glazba", s djelima Enija Morriconea i Nina Rote, ravnati Zagrebačkom filharmonijom uz pratnju sopranistice Cristine Mosca.

"Njih dvojica su najpoznatiji skladatelji u povijesti talijanskog filma. Uloga njihovih skladbi nije samo da prate radnju nego su lajtmotiv kroz koji se identificiraju situacije i likovi. Kako obojica imaju golemi opus, nije bilo lako odabrati što ćemo izvoditi na koncertu, pa smo se odlučili za glazbu iz najslavnijih filmova, koji su bili dio naših života", kaže Marcello Rota.

image

Marcello Rota

Anastasiya Petryshak

Ukrajinska violinistica koja od desete godine živi u Italiji prvi put dolazi u Zagreb, gdje će se predstaviti djelima Rossinija, Mozarta i Beethovena, ali i "Španjolskim plesom" ukrajinskog skladatelja Myroslava Skoryka. Pratit će je Orkestar Opere HNK-a iz Zagreba pod ravnanjem Paola Spadara Munitta.

"U posljednje vrijeme volim uključiti više ukrajinske glazbe. "Španjolski ples" mi je neizmjerno drago djelo. Snimila sam ga u videu prošle godine kada sam bila trudna, pa mi posebno znači. I, naravno, Myroslav Skoryk je iz Lavovske oblasti, odakle sam i ja. Uvijek sam osjećala jaku povezanost s njim, a sada kada više nije s nama, još je važnije izvoditi njegove skladbe", kaže violinistica te opisuje kako na nju utječu događaji u njenoj domovini.

"Shrvala me vijest o ratu. Kako sam majka dječaka od 11 mjeseci, odmah sam pomislila na djecu i koliko će ovaj rat biti nepravedan za njih. Odlučila sam pomoći ukrajinskoj siročadi i djeci s teškoćama u Kijevu, o kojima skrbi zaklada TulSun. A najbolje mogu pomoći svojom glazbom. Humanitarne koncerte podrške Ukrajini održala sam u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, a pripremam i spotove s glazbom ukrajinskih skladatelja", dodaje Anastasiya Petryshak, objašnjavajući kako je, prema njezinu mišljenju, umjetnost bitna za sprječavanje ratova, jer povećava osjetljivost, empatiju i sve one vrijednosti koje nas čine ljudima.

Linker
18. travanj 2024 20:53