CROPIX
KULTURNA OAZA

Kino Europa nastavlja s radom! Kreće s novim programom

Zbog odluke Trgovačkog suda u Zagrebu kojom se Zagreb Film Festivalu dopušta ostanak u prostoru Kina dok se pravomoćno ne okonča parnični postupak koji se pred tim sudom vodi pa Kino u središtu Zagreba nastavlja s radom.

"S veseljem vas obavještavamo da u petak 7. lipnja ponovno otvaramo svoja vrata i počinjemo s filmskim programom!", stoji u Facebook objavi stranice Kina Europa, a to je vijest zbog koje su mnogi obožavatelji ove kulturne oaze dočekali s posebnim veseljem.

Jedno vrijeme bila je sasvim neizvjesna sudbina kina Europa jer su dobili odluku Grada Zagreba da se 1. lipnja moraju iseliti iz prostora, no odluka se ipak odgađa, a kino nastavlja s radom. Tijekom deset godina u njemu je održano je 14.000 projekcija, a posjetilo ga je više od milijun gledatelja. Pritom rad kina Europa pod upravljanjem ZFF-a ne predstavlja trošak za Grad Zagreb i porezne obveznike. Sva sredstva koja dobije od Grada Zagreba za realizaciju programa vrati Gradu kroz najam prostora, a svojim vlastitim sredstvima održava program, zgradu, hladni po-gon, plaće zaposlenika i suradnika. Važno je napomenuti kao je Kino Europa sada nezavisna kulturna institucija koja više od 70 % svojih prihoda ostvaruje samofinanciranjem. U svemu tome angažirali su se i građani metropole koji nisu htjeli dozvoliti da se sruši jedna od zadnjih oaza kulture s prosvjedima.

Zagreb, 060419. 
Varsavska.
Prosvjedno okupljanje gradjana Zagreba ispred kina Europe povodom vijesti o sutrasnjem zatvaranju kina.
Na fotografiji: okupljeni gradjani.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Na okupljanje ispred kina stiglo je oko 2000 građana

Zagreb, 050419.
Direktor Umjetnicke organizacije Zagreb Film Festivala, ustanove koja posljednjih deset godina upravlja kinom Europa, Boris T. Matic obratio se javnosti u velikoj dvorani kina o isteku ugovora o najmu 1. lipnja.
Na fotografiji: Boris T. Matic.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX
Boris T. Matić

Linker
16. travanj 2024 06:54