DEMJAN ROžMAN
Projekt Oželanda

Kako je osam potpuno nepovezanih djevojaka ‘osnovalo‘ nagrađivani klapski sastav koji osvaja srca publike

Kada su se prije nekoliko godina okupile kako bi ‘zapjevale‘ pokoju klapu, nisu ni sanjale da će za nekoliko godina postati prijateljice za života i osvojiti značajne nagrade.

Kada su se prije nekoliko godina okupile kako bi ‘zapjevale‘ pokoju klapu, nisu ni sanjale da će za nekoliko godina postati prijateljice za života i osvojiti značajne nagrade.

Klapa je u ženskom sastavu danas prilično rijetka pojava, posebno kada govorimo o urbanijim mjestima. No, nekoliko se djevojaka iz zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu 2017. godine okupilo kako bi sebi za gušt zapjevale pokoju klapsku pjesmu i nastao je klapski sastav. Od nastanka klape do danas gotovo su se sve članice izmijenile (tek su dvije u njemu ostale do danas), a naziv Oželanda prihvatile su 2019. godine, kada ih je pristao mentorirati Marko Vukić, koji pjeva u klapi Bošket.

S obzirom na to da bošket označava grmlje u koje se postavlja klopka za ptice pjevice, Marko je djevojkama predložio da prihvate naziv Oželanda, što označava zamku koja se postavlja u to grmlje.

image

Ovu su fantastičnu osmorku mnogi zapamtili nakon Festivala dalmatinskih klapa.

Ivan Ojdanić

Lov na ptice pjevice nekad se prakticirao u bablje ljeto kako bi im se zimi pružilo utočište. Iako rijetki poznaju značenje ovog termina, gotovo svaki ljubitelj klapske pjesme zna za klapu Oželanda u sastavu koju čine Ema, Rosana, Iva, Antonela, Katija, Karla, Nera i Tana.

Ovu su fantastičnu osmorku mnogi zapamtili nakon Festivala dalmatinskih klapa koji se održava na Braču, gdje je Oželanda osvojila nagradu za najbolju debitantsku klapu, što ih je plasiralo u finale koje se održalo u Omišu, a otamo su se vratile s nagradama publike i žirija, za treće mjesto u obje kategorije.

image

Pod vodstvom Marka Vukića, Oželanda je na festivalu osvojila nekoliko nagrada.

DEMJAN ROžMAN

Ipak, proboj na scenu za klape u ženskom sastavu nije nimalo lak, a jedna od članica, Tana Marčeta, kazala nam je nešto više:

"Ranije klape u ženskom sastavu nisu ni postojale, a sada je to sve češće, iako u Zagrebu djeluju tek dva ili tri sastava. Ipak, i danas su ‘muške‘ klape cjenjenije, a one ‘ženske‘ se moraju potruditi da izvedba bude besprijekorna kako bi ih se zapazilo. Čini mi se da je presing puno veći kada ste žena u klapi, ali mnogi se slažu da ženski sastavi stvaraju jednu znatno drugačiju, posebnu emociju prilikom nastupa."

image

Od nastanka klape do danas gotovo su se sve članice izmijenile.

DEMJAN ROžMAN

No, ono što je doista posebno kod klape Oželanda jest luda energija koja se stvara kada djevojke nastupe, a tako je bilo i na njihovom prvom samostalnom koncertu.

Već prilikom izvođenja prve pjesme, slušatelji nisu mogli suspregnuli suze, što se nastavilo do samog kraja, a kako i ne bi kada se ove djevojke odlično slažu čak i kada nisu na pozornici. Naime, čim su se prvi put okupile, dogodio se klik među njima i od tada su nerazdvojne.

image

Čim su se prvi put okupile, dogodio se klik među njima i od tada su nerazdvojne.

Ivan Ojdanić

Čitajte i: Umjetnička Oaza Nikoline Šimunović: ‘Oslikala sam pukotine nakon potresa, to mi je bila terapija‘

"Doista je nevjerojatno to što nam se dogodilo i kako smo povezane. Svaka od nas dolazi iz drugog mjesta u Hrvatskoj ili BiH, bavimo se potpuno drugačijim zanimanjima - od restauracije do strojarstva, mnoge od nas nisu ni na koji način povezane od ranije, a trenutak je bio potreban da se dogodi prijateljska simbioza koja se doista vidi i u našim nastupima", govori Karla Vidović, također jedna od članica klape.

image

Ono što je doista posebno kod ove klape jest energija koja se stvara kada djevojke nastupe.

DEMJAN ROžMAN

Ipak, nisu sve ove djevojke od početka bile zaljubljene u klapsku pjesmu. Tana je, tako, odlučila ući u ovaj projekt kako bi se iskušala u nečem novom, a sve kasnije je povijest.

"Kad sam jednom došla nije mi palo napamet izlazit", govori Tana, a s njom se slažu i ostale ‘Oželandice‘ ispred kojih je pregršt novih nastupa, ali i prijateljstvo koje će, slažu se, potrajati cijeli život.

Linker
26. travanj 2024 15:59