bravo!

Juraj Lerotić za film ‘Sigurno mjesto‘ dobio veliko priznanje, a kandidat je i za Oscara

Redatelj je za dugometražni prvijenac dobio deveto priznanje i to na filmskog festivalu u njemačkom Cottbusu.

Dugometražni prvijenac Jurja Lerotića, film "Sigurno mjesto", nagrađen je na filmskog festivalu u njemačkom Cottbusu kao najbolje ostvarenje u natjecateljskom dugometražnom programu.

"Za hrabrost filmaša ne samo da se otkrije kao autor već i da ogoli svoju dušu u ovom filmu o bezuvjetnoj ljubavi prema bližnjima - glavnu nagradu za najbolji film dodjeljujemo Jurju Lerotiću za ‘Sigurno mjesto‘", stoji u ponašnjenju žirija filmskog festivala u Cottbusu.

Spomenuti festival jedna je od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu, a održava se od 8. do 13. studenoga. Film "Sigurno mjesto", hrvatski kandidat za nagradu Oscar, trenutno je u kino distribuciji diljem Hrvatske.

image

Scena iz filma ‘Sigurno mjesto‘.

PRESS

Ovo je inače deveto priznanje filmu – na Filmskom festivalu u Locarnu osvojio je nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji debitantski film, na Sarajevskom festivalu Srca Sarajeva za najbolji igrani film i za najbolju mušku ulogu (redatelj Lerotić), nagradu CICAE Međunarodne konfederacije umjetničkih kina te nagradu Cineuropa.

Na nedavno završenom Zagreb Film Festivalu, nagrađen je posebnim priznanjem u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji.

Festivalski put "Sigurno mjesto" nastavlja u Ljubljani na LIFFE-u – 33. izdanju Ljubljanskog međunarodnog filmskog festivala u Sloveniji koji će se održati od 9. do 20. studenoga, potom na 67. izdanju filmskog festivala u Corku u Irskoj (10. do 20. studenoga), na litvanskom filmskom festivalu SCANORAMA (10. – 20. studenoga), na renomiranom Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu (13.-22. studenoga), zatim na međunarodnom filmskom festivalu Mannheim-Heidelberg u Njemačkoj koji će se održati od 17. do 27. studenoga, dok će krajem studenoga, tj. početkom prosinca film biti prikazan na 28. izdanju Festivala autorskog filma (FAF) u Beogradu.

image

Scena iz filma ‘Sigurno mjesto‘.

PRESS

"Protokol gubitka. Kad Damir pokuša počiniti samoubojstvo, njegov brat stiže na vrijeme da ga spasi. Zajedno s njihovom majkom brine se za tu povrijeđenu dušu, s popustljivošću, ali i s osjećajem bespomoćnosti. U isto vrijeme počinje borba sa zdravstvenim sustavom; s jedne strane mala gesta empatije, s druge govor tijela institucionalne rutine. Film koji ide u detalje; i uvlači se pod kožu", najava je filma na filmskom festivalu u Cottbusu.

Režiju i scenarij filma potpisuje Juraj Lerotić koji je i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov. Producentica filma je Miljenka Čogelja.

Linker
13. travanj 2024 14:23