Hejduk Österreichische Nationalbibliothek
Do 2018.

Jedna od najznačajnijih knjižnica u svijetu postaje digitalizirana

U sklopu projekta Austrian Books Online (ABO) koji Austrijska nacionalna knjižnica i Google provode od 2010. godine digitaliziran je cjelokupni knjižni fond iz svečane dvorane ove knjižnice koji obuhvaća 200.000 dragocjenih dijela.

Riječ je o književnim djelima nastalim između 1501. i 1850. godine, među kojima se nalazi i privatna zbirka princa Eugena Savojskog koja je 2014. godine uvrštena na UNESCO-vu listu kulturne baštine. Knjižni fond Austrijske nacionalne knjižnice ubraja se među pet najznačajnijih povijesnih zbirki u cijelom svijetu i obuhvaća 600.000 dijela na oko 200 milijuna stranica koja su nastala od 16. do druge polovice 19. stoljeća, a u okviru spomenutog projekata digitalizacije skenirano je već 420.000 tomova.

Prije skeniranja svaka se knjiga pregledava, a po potrebi i čisti i restaurira, što dodatno doprinosi očuvanju književnog fonda Austrijske nacionalne knjižnice. Projekt bi trebao biti završen do 2018. godine, točno na 650. obljetnicu knjižnice. Digitalizirana djela dostupna su putem online kataloga same knjižnice, Google Books-a ili europske digitalne knjižnice "Europeana".

Hejduk Österreichische Nationalbibliothek

Pored digitaliziranih djela Nacionalne knjižnice i sve gradske knjižnice Beča svojim korisnicima već nekoliko godina nude mogućnost posudbe virtualne književne građe. Na adresi www.virtuellebuecherei.wien.at građanima na raspolaganju stoji više od 40.000 digitalnih knjiga. Pristup virtualnoj knjižnici moguć je 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, a digitalna se literatura može downloadati i koristiti na računalu, e-book čitaču ili mp3 uređaju. Za posudbu knjižne građe potrebno je imati samo važeću člansku iskaznicu. Odabrani e-medij iz ponude memorira se na računalo, a 'vraćanje' se odvija automatski tj. nakon isteka roka korištenja e-medij se više ne može otvoriti.

Linker
18. travanj 2024 06:00