Matej Dokić/ Promo
‘ŽIVOT OD MILIJUN DOLARA’

Iznova će nas slomiti: Film Roberta Zubera vraća tužno sjećanje na preminulu Noru Šitum

Prvi donosimo trailer filma 'Život od milijun dolara' koji je bivši novinar i urednik Robert Tomić Zuber snimio o oboljeloj djevojčici Nori Šitum, a koji prati sve faze njezinih najtežih dana, kao i one koji su za njezine roditelje uslijedili nakon njezine smrti

Četiri godine prošle su otkako je Hrvatsku potresla priča djevojčice Nore Šitum oboljele od leukemije za čije su liječenje u Americi građani u samo tjedan dana prikupili osam milijuna kuna. 30. ožujka 2013. petogodišnja Nora izgubila je borbu s opakom bolešću, a nakon povratka iz Amerike njezini se roditelji Đana Atanasovska i Ivica Šitum nalaze usred financijskog skandala. Osim skandala dočekalo ih je niz suludih osuda zbog primjerice, crvenog kaputa u kojem se Norina majka vratila iz Amerike ili pak maskare koju je imala na očima tijekom izjave koju je davala. Sve je to inspiriralo bivšeg novinara i TV urednika Roberta Tomića Zubera da snimi film kojemu je simbolično dao ime ‘Život od milijun dolara’, a kojega će 20. srpnja predstaviti na Pula Film Festivalu.

'Film je u tri čina. Prvi govori o borbi za život, drugi o Norinoj smrti, boli i roditeljskom suočavanju s gubitkom djeteta, a treći čin prati financijske malverzacije i netransparentno trošenje novaca', priča nam Zuber koji priznaje kako je u najtežim trenucima razmišljao da odustane od snimanja. 'Trenuci oko Norine smrti bili su iznimno tužni i mučni. Roditelji su ipak smogli snage i nastavili smo dalje', objašnjava autor filma kojemu je, izuzev autobiografskog dokumentarnog filma ‘Slučajni sin’ u kojem je u potrazi za vlastitim identitetom, ovaj, šesti po redu film koji je snimio, bio gotovo najteži. Podrška mu je tijekom rada na filmu bila djevojka Silvija Jonjić, industrijska dizajnerica koja je ovoga puta zakoračila u grafički dizajn i napravila plakat za ‘Život od milijun dolara’.

Plakat filma radila je industrijska dizajnerica Silvija Jonjić, djevojka Roberta Tomića Zubera
Odmah nakon Pule film kreće na svoj međunarodni put. 'Ušli smo u službenu selekciju Dokufesta, zatim slijedi Liburnija i Vukovar Film Festival, a nadamo se i MFF-u u Širokome Brijegu. Zagrebačka premijera biti će sredinom rujna', kaže Zuber.

Intervju s Robertom Tomićem Zuberom donosi novi broj magazina Gloria

Linker
14. travanj 2024 17:33