Veliki uspjeh

Hrvatski glumac Zlatko Burić europskim Oscarom je okrunio dugogodišnju karijeru

Rođeni Osječanin velika je zvijezda u Danskoj gdje živi već četiri desetljeća, a prestižnu nagradu dobio je u kategoriji najboljeg glumca.

Poslije Gorana Bogdana te Zrinke Cvitešić, i Zlatko Burić, hrvatski glumac koji već četiri desetljeća živi u Danskoj, ušao je u elitno društvo naših dramskih umjetnika nagrađenih europskim Oscarom u najprestižnijoj kategoriji, za najboljeg glumca. Nagradu mu je donijela uloga ruskog oligarha Dimitrija u filmu "Trokut tuge" švedskog redatelja Rubena Östlunda. Uloga u film o havariji luksuzne super jahte ruskog bogataša i robinzonskoj borbi za preživljavanje nekolicine brodolomaca na pustom otoku, do sada je kruna njegove karijere. Nevjerojatna filmska priča u kojoj Zlatko Burić umjetnički briljira, na ovogodišnjem festivalu u Cannesu nagrađena je Zlatnom palmom za najbolji film.

image

Zlatko u filmu ‘Trokut tuge‘

SUPPLIED BY LMK/IPA-AGENCY.NET/IPA/PROFIMEDIA

Rođeni Osječanin velika je zvijezda u Danskoj. Životni put odveo ga je iz rodnog grada do Zagreba, gdje je ostavio značajan umjetnički doprinos: jedan je od osnivača kultnog Kugla glumišta, kazališne skupine koja je djelovala sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća u Studentskom centru. Riječ je o jednoj od najvažnijih i najinovativnijih skupina dramskih umjetnika u povijesti hrvatskog teatra. Početkom 80-ih otišao je u Dansku, točnije u Kopenhagen. Razlog je bila njegova prva supruga, danska kiparica koja je studirala u Zagrebu, ali je njihovo troje djece odlučila roditi u svojoj domovini, Danskoj. Glumac je danas u drugom braku s Draganom Milutinović i ponosan je na ulogu djeda: svojoj djeci pomaže podići njihovo šestero djece. Evo što je, ekskluzivno za Gloria hr., izjavio u listopadu ove godine, kad mu je danski veleposlanik Ole Frijs-Madsen priredio prijam u svojoj rezidenciji u Zagrebu.

image

Rođeni Osječanin velika je zvijezda u Danskoj

DAVE ALLOCCA/STARPIX/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Kad ne snimam, ne radim i ne putujemo po svijetu, Dragana i ja čuvamo unuke. Uskoro stiže i sedmi", kaže Zlatko Burić-Kićo. Njegova filmografija dosad broji više od šezdeset naslova, no Kićo je usprkos slavi, svjetskim premijerama i crvenim tepisima diljem svijeta ostao prije svega čovjek apsolutno posvećen teatru i alternativi.

Nagrađivan film koji mu je donio nagradu Europske filmske akademije, prikazivan je u zagrebačkim kinima prošlog mjeseca.

Linker
22. travanj 2024 18:10