Foto: PR
"MAPPLETHORPE: POGLEDAJTE SLIKE"

Hrvatska premijera dokumentarca o kontroverznom fotografu

Dokukino KIC već treću godinu za redom u novu sezonu ulazi zajedno s međunarodnim festivalom fotografije Organ Vida, ovoga puta uz hrvatsku premijeru filma “Mapplethorpe: Pogledajte slike”. Dinamičan dokumentarac koji bez ikakvog suzdržavanja govori o životu karizmatičnog fotografa Roberta Mapplethorpea i njegovu provokativnom radu, pogledajte 17. rujna u 20 sati na adresi Preradovićeva 5.

Prošlo je 27 godina od smrti Roberta Mapplethorpea, a još više od nastanka fotografija koje i danas u društvu izazivaju polemike. Kronologija života i rada ekscentričnog američkog umjetnika koji se proslavio fotografirajući sirovu seksualnost homoseksualne scene New Yorka, objedino je film hvaljenih redateljia Fentona Baileyja i Randyja BarbatoaMapplethorpe: Pogledajte slike . Hrvatska premijera ovog dinamičnog i pomalo šokantnog dokumentarca održat će se u subotu 17. rujna u sklopu 8. međunarodnog festivala fotografije Organ Vida u suradnji s Dokukinom KIC i udrugom Queer Zagreb u renoviranom prostoru Kulturno informativnog centra čije nas svečano otvaranje čeka u listopadu.

Mandatory Credit: Photo by Richard Young/REX/Shutterstock (104428a)
Robert Mapplethorpe
ROBERT MAPPLETHORPE EXHIBITION AT THE ICA, LONDON, BRITAIN - NOV 1983
/ Richard Young/REX/Shutterstock
Mandatory Credit: Photo by Richard Young/REX/Shutterstock (104428a) Robert Mapplethorpe ROBERT MAPPLETHORPE EXHIBITION AT THE ICA, LONDON, BRITAIN - NOV 1983

Dokukino KIC već treću godinu otvara svoju jesensku sezonu s Organom Vida i filmovima posvećenim ljudima koji su mijenjali sliku svijeta gledajći ga kroz svoj objektiv. “Mapplethorpe: Pogledajte slike” donosi portret privlačnog mladog fotografa proganjajuće strasti te detaljan opis tadašnjeg njujorškog društva koje je, iza Robertova fotoaparata, izravno utjecalo na ono što se događalo ispred njega. Redatelji Bailey i Barbato dotakli su se svih aspekta Mapplethorpeova života i rada: od zaigranog djeteta iz katoličke obitelji i prvih crteža vjerske tematike preko velike ljubavi Patti Smith i porno kolaža, do homoseksualnosti, provokativne fotografije u središtu s muškim spolovilom te, na kraju, Robertove smrti.

Linker
18. travanj 2024 10:57