na 40 jezika

Hit knjiga: Neugodni susret sa sobaricom doveo je do svjetskog bestseler

Objaviti roman nije bilo lako jer Nita Prose bila urednica, zaposlena na visokoj poziciji u kanadskom Simon and Schusteru, dobro poznata ljudima u branši.

Na zagrebački Interliber stigla je Nita Prose, autorica Sobarice, jednog od najvećih književnih hitova 2022. godine.

Sobarica je objavljena na više od 40 jezika, a od svog izlaska postao je bestseler broj jedan u SAD-u i Kanadi te je osvojio vrhove top-ljestvica u Irskoj, Njemačkoj, Australiji, Izraelu, Hrvatskoj... Opravdala je tako status jednog od najiščekivanijih prvijenaca godine.

Spomenuti roman Prose je odlučila napisati nakon što ju je neugodna situacija u hotelu potaknula na razmišljanje.

"Iznenada sam se vratila u hotelsku sobu, a sobarica je u ruci držala donji dio moje trenirke koju sam ja nemarno odbacila na krevetu. Obje smo bile zbunjene i nismo znale što bismo jedna drugoj rekle, no sjećam se kako sam pomislila u kojoj je mjeri njezin posao istodobno nevidljiv i duboko intiman. Ta je žena danima čistila moju sobu i saznala je toliko toga o meni, a ja o njoj nisam znala ništa", ispričala je jednom prilikom.

image

Roman Sobarica izdan je u više od 40 zemalja

PRODUKCIJA GLORIA

Objaviti roman nije bilo lako jer i sama bila urednica, zaposlena na visokoj poziciji u kanadskom Simon and Schusteru, dobro poznata ljudima u branši. Na druženju u hotelu Esplanade, Nita je otkrila da su je u Zagrebu toplo dočekali.

"Prvi put sam tu, a Zagrepčani su suludo ljubazni prema meni. Nećete me se riješiti tako brzo, tako da ću na odlasku reći samo doviđenja, ne i zbogom", rekla je književnica pravog imena Nita Pronovost.

Kako kaže, prilikom pisanja vodila se mišlju da je svaki čitatelj poseban.

image

Postao je svjetski bestseler

PRODUKCIJA GLORIA

"Kad sam počela pisati roman, mislila sam da neću uspjeti. Nijedan pisac ne počinje roman s mišlju da će uspjeti. Kod mene je bio još izraženiji strah, bojala sam se jer meni se nije tako lako maknuti od ove industrije ako ne uspijem", rekla je i dodala da je htjela prenijeti nešto osobno u knjigu.

Pokazalo se da je to bio recept za uspjeh jer je roman objavljen u čak 42 zemlje prije nego što je objavljen na engleskom jeziku. Po hit knjizi koju je kod nas izdao Stilus, snima se i film u produkciji Universal Picturesa s Florence Pugh u glavnoj ulozi.

Radnja romana priča je o dvadesetpetogodišnjoj Molly Gray, djevojci koja je naviknuta biti nevidljiva, skrivena od tuđih pogleda. Čak i njezin posao sobarice u luksuznom hotelu zahtijeva da bude nevidljiva. Ona je samo sobarica – zašto bi je itko trebao primijetiti? Njezino je da čisti, radi i ignorira sve ekscentričnosti i tajne gostiju. Njezin se život preokrene naopačke kad otkrije mrtvo tijelo ozloglašena gosta, Charlesa Blacka. Takav nered ne može lako počistiti.

Linker
15. travanj 2024 14:14