Foto: Press
Svako ima svoju priču

Gornji grad otvara dvorišta i vrtove!

Gornji grad opet otvara svoja dvorišta! Od 15. do 24. srpnja imate priliku otkriti neke od najljepših privatnih i javnih vrtova i dvorišta gornjogradskih palača na sjevernom potezu Gornjega grada.

Prekrasno dvorište s bunarom palače Balbi u Demetrovoj 11, čarobni vrt Državnog arhiva palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29 ili malo intimno privatno dvorište obitelji Milovac u Opatičkoj 19.

U atriju i unutarnjem vrtu Mletačke 8 uživat ćete u jedinstvenom ambijentu okruženi skulpturama slavnoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, a u dvorištu Basaričekove 11 u kojemu je sniman najzagrebačkiji od svih filmova – remekdjelo Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli” doživjet ćete dašak dobrih starih vremena uz gospona Fulira, gemišt i starogradske popevke začinjen jedinstvenim zagrebačkim štihom.

Novitet ove godine otvorenje je lokaliteta Hrvatskog instituta za povijest u Opatičkoj 10 u kojem je sniman još jedan antologijski hrvatski film – “Glembajevi” Antuna Vrdoljaka. Ova lokacija posjeduje čak dva dvorišta: svečani ulazni vrt s najljepšom kovanom ogradom Gornjeg grada slavnoga zagrebačkog arhitekta Hermana Bollea te ružičnjakom i fontanom u sredini, ali i skriveni stražnji vrt koji će bez sumnje biti ovogodišnji novi veliki hit – ponad monumentalnoga klasicističkog pročelja koje se u zelenim kaskadama spušta prema Radićevoj s prekrasnim pogledom na čitavi Zagreb.

Drugi novitet je intimno dvorište kuće Frigan vlasnika kuće i njegove žene:odvjetnika i zagrebačkog gradonačelnika Alojzija Frigana, malo šarmantno dvorište koje je ove godine rezervirano za ljubitelje birane glazbe i šansone.

“Svako ima svoju priču…” – poručuje slogan ove manifestacije, a tako će biti i ovog ljeta u “Dvorištima” u kojima vas ponovno očekuje red gornjogradske prošlosti, red dobre zabave, puno živih svirki i dobre glazbe, slasni zalogaji i osvježavajući gutljaji i još puno priča o Zagrebu kakav još niste doživjeli!

Tijekom 10 dana svi prostori otvoreni su od 18:00 do 24:00. Ulaz u sva dvorišta je slobodan.

Linker
22. travanj 2024 11:06