Čitajte s nama

Gloria Book Club predstavlja knjigu mjeseca: Novi roman splitske autorice

Ovaj roman naše nagrađivane pjesnikinje i spisateljice svojevrsna je inventura prošlosti te posveta pretkinjama.

Književnica Olja Savičević Ivančević u svom novom romanu "Ljeta s Marijom" u izdanju Frakture vodi čitatelje kroz povijest jednog imena i žena u njezinoj obitelji koje su ga nosile, od 1920. pa do danas.

Ova intimna priča o porijeklu, njegovom prokletstvu i snažnim Marijama pokazuje snagu i upornost glavnih protagonistica. Iako obitelj ne možemo birati, možemo svašta otkriti o njoj i pokušati razumjeti postupke svojih predaka.

image

Olja Savičević Ivančević

VEDRAN PETEH CROPIX

Autoričina lirska i nepretenciozna proza oživljuje generacije žena iz ovog romana u svoj njihovoj kompleksnosti, donoseći iznijansiranu perspektivu o tome kako prošlost može utjecati na budućnost. Jedno ime, različite žene sličnih sudbina u razmaku od sto godina, odnosno sto ženskih ljeta. U ovom romanu ime je predznak - svaka od Marija, Marijola, Maša, Meri, Mara imala je svoj križ, svoju žrtvu, svoju sudbinu, svoju sreću i nesreću, ljubav, rat, radost. Sigurno su koračale kroz život usprkos brojnim, ponekad i bolnim preprekama.

Ovo je priča o njima - hrabrim ženama jedne obitelji. Vjernicama, ateistkinjama, partizankama, majkama, sestrama, suprugama, Bosankama, Srpkinjama, Hrvaticama, Crnogorkama... Ženama vrijednim divljenja.

image

Olja Savičević Ivančević: Ljeta s Marijom
FRAKTURA, 2022.

PRESS

Pet čitateljica dobit će svoj primjerak knjige, a o tome kako sudjelovati u našem kreativnom natječaju doznajte ovdje ili na našoj Facebook stranici.

Linker
15. travanj 2024 23:49