Nova glazba

Glazbenici iz cijele regije ne miruju: Ovo su pjesme koje ne smijete propustiti

Osam pjevačica, pjevača, bendova i dueta objavili su nove singlove koji će vas oduševiti.

Godina je počela, a glazbenici nas iz svojih kreativnih studija obasipaju mnoštvom novih pjesama. Dora je prošla, struka tek zbraja najbolje od najboljih za proteklu godinu, no glazbenici iz cijele regije ne miruju. Izdvojili smo neke od najrecentnijih singlova domaćih i regionalnih glazbenika.

Rebeka Ljiljak ‘Guma‘

Kakav bi osjećaj bio, kada bi za promjenu upravo u ovom danom trenutku dopustili sebi da budemo jednostavno mi, upravo takvi kakvi jesmo?, pita se Rebeka Ljiljak u svojoj novoj pjesmi "Guma". U manje od godinu dana i nakon tri samostalna singla ova je glazbenica već naučila publiku da od nje može očekivati neočekivano. U novom singlu poigrava se pojmom ljubavi na nadrealnoj i svakodnevnoj razini. Pjesma govori o otkriću ljubavi kao nadnaravne i ultimativne, dok je paralelno opisuje u svakodnevnim životnim nenadnaravnim situacijama. Time je željela je stvoriti kontrast fizičkog i duhovnog.

Pjesmu prati i videospot koji kao i sama pjesma nosi simboliku na nekoliko razina. Spot je nastao u suradnji s Leom Radolfi koja je postala dio Rebekinih performansa i savršeno se integrirala u njezino umjetničko izražavanje.

Buč Kesidi, ‘Skupi snagu‘

Sjajan pančevački indie rock dvojac Buč Kesidi predstavio je novi singl i prateći video spot za pjesmu "Skupi snagu". Ovo je malo brža pjesma od prethodne, malo agresivnijeg zvuka i više gitarski vođena. Kao i druge nove pjesme koje dečki spremaju, i ova govori o intimnim odnosima dviju osoba. Buč Kesidi bez sumnje je najznačajnije regionalno glazbeno ime u zadnjih nekoliko godina. Prateći video spot sniman je analogno na filmskoj traci, režiju potpisuje Vedrana Vukojević, dok je direktor fotografije Luka Trajković.

Gina, ‘U mojim tajnim notama‘

"Postoje neke emocije koje nema potrebe dodatno opisivati, dovoljno je poslušati pjesmu i osjetiti", o svojoj novoj pjesmi izjavila je Gina, a publika će "U mojim tajnim notama" imati priliku uživo osjetiti na nadolazećem 70. Zagrebačkom festivalu. Tekst i glazbu pjesme potpisuju Gina i Marko Bratoš, a na aranžmanu je uz njih sudjelovao Nikša Bratoš. Spot za pjesmu "U mojim tajnim notama" stiže uskoro, a do tada je možete slušati u radijskom eteru i na svim streaming servisima.

Zoran Predin ‘Moja prva molitva‘

Poznati slovenski kantautor snimio je svoju prvu molitvu koja se upravo tako i zove. "Moja prva molitva" je intimna kantautorska balada, napisana u ime svih roditelja koji se plaše nadolazećih, ponekad čudnih vremena u kojima će njihova djeca sutra živjeti svoju mladost. Pjesma je nastala na krilima sjetne nostalgije na njegovu vlastitu mladost koja ga je uhvatila poslije prošlogodišnje oproštajne turneje s Lačnim Franzom. Baš zbog tih uspomena nova je pjesma krajem siječnja namjerno snimljena u Mariboru, s provjerenom mariborskom ekipom glazbenika s kojima je Zoran Predin surađivao najveći dio svoje karijere. Zoranov najmlađi sin Črt napravio je zanimljiv lyric video.

Bella Technika, ‘Solid State‘

Elektronički sastav Bella Technika objavioje svoj drugi studijski album pod nazivom "Solid State", a objavljen je i istoimeni singl. "Uvjerljiv spoj inspiracije i iskustva. Za sve one koji iskreno vole i poznaju techno pop, ovo može biti album koji su dugo priželjkivali, onaj koji im nedostaje nakon što su bendovi kao što su Kraftwerk, New Order ili Depeche Mode prestali postojati", kazao je glazbeni kritičar Moma Rajin.

Beogradski sastav Bella Technika okupili su bivši članovi Darkwood Duba Bojan Drobac Bambi i Miki Ristić, s pjevačicom Katarinom Jovanović, a publici donose pjesme za plesni i glazbeni hedonizam.

Nikolina Tomljanović & Tonka, ‘Vlak za Santa Fe‘

Novi duet na domaćoj sceni pripada dvjema vrsnim pjevačicama. Nikolina Tomljanović je u duetu s Tonkom Šerić otpjevala pjesmu "Vlak za Santa Fe" s kojom će se predstaviti na Zagrebačkom festivalu. U pitanju je country pop singl za koji glazbu i stihove potpisuje Aljoša Šerić, a zajedno s njim aranžman potpisuje Matej Zec koji je radio na produkciji pjesme. "Vlak za Santa Fe‘ je vjerojatno najviše američka pjesma od svih koje sam napisao, ali samo sam slijedio Nikolinine upute, ovo je idealizirana Amerika, Amerika u kojoj kauboji pozdravljaju dodirom šešira, a vlakovi još uvijek idu na paru. Matej Zec kao producent i Nikolina i Tonka predvode karavanu, ja kaskam pješke daleko iza", rekao je Aljoša Šerić.

The Splitters, ‘Svjetlost‘

Splitska četvorka The Splitters pjesmom "Svjetlost" vraća se na pozornicu Zagrebačkog festivala. Sve popularniji bend iz Splita nedavno je prvi put nastupio na Dori gdje su ostvarili sjajan plasman, a sada se dečki iz grupe već spremaju za osvajanje sljedeće velike pozornice. Uskoro će ponovno nastupiti na Zagrebačkom festivalu s pjesmom "Svjetlost" koja će se naći i na njihovom novom albumu "Role filmova".

"Svjetlost" je pjesma koju potpisuju upravo The Splitters, a opisuju je kao baladu koja govori o nekoj drugoj dimenziji ljubavi.

Martina Vrbos, ‘Zašto mi ne daš da te volim‘

Riječka pjevačica Martina Vrbos predstavila je autorsku ljubavnu baladu "Zašto mi ne daš da te volim", a napisala ju je za sve one koji beskompromisno vole, ali i za one koji istu tu ljubav zbog straha ne mogu prihvatiti. Lagane ljubavne note obogaćene su harmoničnim zvukovima violina i violončela te upotpunjuju melodiju balade, koja će se već na prvo slušanje uvući u srca slušatelja. Martina misli da upravo ova pjesma može postati evergreen i probuditi one najdublje emocije sakrivene u svima.

Linker
10. travanj 2024 22:21