Točno u podne, Ivana Mrčela
Fotografija: Ernest Mazarekić

 ERNEST MAZAREKIC ALL RIGHTS RES
Art na svakom koraku

Gdje ste do kraja ovog ljeta u Zagrebu? Mi znamo: Okolo.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, umjetnički projekt "Okolo" i ove godine vas poziva da se do 30. kolovoza uputite u jedinstvenu umjetničku šetnju Zagrebom, pogledate ulice grada iz drugačije perspektive i otkrijete iznenađenja koja su za vas na svakom koraku pripremili međunarodni i lokalni umjetnici i dizajneri.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, umjetnički projekt "Okolo" i ove godine vas poziva da se do 30. kolovoza uputite u jedinstvenu umjetničku šetnju Zagrebom, pogledate ulice grada iz drugačije perspektive i otkrijete iznenađenja koja su za vas na svakom koraku pripremili međunarodni i lokalni umjetnici i dizajneri.

Susret s umjetnošću u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama zagrebačkih parkova i zakutcima Gornjeg grada „Okolo“ ove godine zakazuje po šesti puta, a popis umjetnika koji će ostaviti svoj trag po Zagrebu predvode međunarodna imena: Isaac Cordal i Ememem. Španjolski umjetnik, poznat po svojim genijalnim minijaturnim svjetovima, Isaac Cordal u Zagrebu je pronašao dom za svoje najnovije male skulpture koje smješta u urbano okruženje kako bi na svojstven način komentirao moderno društvo, a kako izgleda „umjetnost zacjeljivanja ulica“ pokazat će nam Ememem, street art kolektiv iz Lyona koji svojim prepoznatljivim kolorističkim mozaicima od keramičkih pločica uljepšava napuknute pločnike, kolnike i fasade diljem svijeta. Cordalova „Pomrčina cementa“ može se pronaći na čak osam lokacija: Kaptol 4, Dolac 2, Tomićeve stube kod broja 9, Tomićeve stube kod prolaza, Ilica 12, Zakmardijeve stube, Krvavi most i Male stube, dok će Ememem svojim jedinstvenim potpisom obilježiti stube u prolazu Hotela Jägerhorn nakon 25. kolovoza.

image

Narodni grafiti Ponjava, Damir Begović

Petra Slobodnjak

Uz njih, (u)lice grada zanimljivim prostorno-specifičnim instalacijama i street art intervencijama u javnom prostoru osvježavaju i poznata imena s domaće umjetničke scene. Tako vas na dvije lokacije čekaju dvije potpuno različite tekstilne instalacije. Kiparica Ida Blažičko, najpoznatija po svojim ambijentalno-tekstilnim instalacijama u javnom prostoru, na Ilirskom trgu predstavlja skulpturu od tekstila „Valovi“, prilagođenu jedinstvenoj atmosferi povijesne zagrebačke lokacije, dok je modni dizajner Damir Begović, koji inače stvara vizualno i teksturno bogate i slojevite kolekcije inspirirane rodnom Slavonijom, na uglu Splavnice i Tkalčićeve ulice postavio impresivnu prostornu instalaciju „Narodni grafiti Ponjava“ i kroz suvremeni pristup i drugačiju tehniku obilježio etno tradiciju.

image

Beskrajno ljeto - Jelena Malenica

Ernest Mazarekić ALL RIGHTS RES

Dvije dizajnerice bave se motivima grada i ljeta. Gajeva ulica tako postaje mjesto okupljanja prepoznatljivih stanovnika ulica i trgova – golubova – ali onako kako ih „Točno u podne“ vidi Ivana Mrčela, dok Jelena Malenica u prolazu ispod Uspinjače vertikalnim poljem suhog bilja iz šibenskog zaleđa smještenog u gradski krajolik, uz zvukove cvrčaka, priziva osjećaj „Beskrajnog ljeta“.

image

Vizual festivala

Nas dve posvećuju fotografsku intervenciju velikoj hrvatskoj i omiljenoj zagrebačkoj fotografkinji specifične autorske poetike, Slavki Pavić, iza koje je više od 70 godina zabilježavanja gradskih prizora i fotografskih eksperimenata. Kroz više od 20 fotografija velikih formata koje dokumentiraju važan djelić zagrebačke svakodnevice, postavljenih na plakatnim mjestima u nizu, obilježit će se umjetničko stvaralaštvo i specifična poetika ove legendarne fotografkinje sklone subjektivnoj fotografiji.„Foto dnevnici Slavke Pavić“ listaju se na Kaptolu i Zakmardijevim stubama te u Šoštarićevoj i Varšavskoj ulici od 22. kolovoza, kada će ujedno, na stupovima na Dolcu te Trgu bana Jelačića na uglu sa Splavnicom i Praškom ulicom, niknuti i šest interaktivnih humorističnih plakata povezanih u „Kružni tok“, s potpisom Pavla Kuharića iz studija za dizajn Verlauf, kojima se rekotenkstualizira značenje oglasnog stupa kao informativnog objekta.

image

Pomrčina cementa, Isaac Cordal

Isaac Cordal

Ovom prilikom Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a je izjavila: „Projekt Okolo podržavamo od njegovog prvog izdanja 2018. godine jer smatramo da ovakav vid umjetničkog izričaja doprinosi našem kulturnom bogatstvu i raznolikosti te dodatno obogaćuje zagrebačku turističku ponudu. Naime, Zagreb je, iz perspektive turizma, destinacija suvremenog umjetničkog stvaralaštva i predvodnik urbane kulture u Hrvatskoj, a Okolo, kroz inspirativne instalacije umjetnika, stvara poseban doživljaj javnih gradskih prostora i to na neinvazivan te održiv način. Kao projekt, Okolo raste i mijenja se iz godine u godinu, stoga me veseli da će se i ovog kolovoza predstaviti nove urbane intervencije koje svojom originalnošću potiču na promišljanje te, time, pridonose podizanju svijesti o vrijednostima i utjecaju umjetnosti na našu svakodnevicu.“

Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik „Okolo“ oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. U prvi plan stavlja lokalne umjetnike i njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici.

„Okolo“ pokreću 2018. godine Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačićek) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Mural Lonca u Klaićevoj, Crveni tepih do Gornjeg grada, plavi oblaci i pjevajuća šuma u Parku Bele IV., zlatne ruke u Obrtničkom prolazu, vuneno srce koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je „Okolo“ već obogatio zagrebačke ulice te istovremeno oduševio građane i turiste.

Linker
27. travanj 2024 12:04