Damir Kalogjera
Novost ovogodišnjeg festivala

Festival Organ Vida pokreće nagradu u čast povjesničarke Marine Viculin

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida održat će se ovog rujnu u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, a donosi i jednu važnu umjetničku nagradu.

Svi hrvatski i inozemni umjetnici koji žele sudjelovati mogu se odazvati pozivu na temu – Novi građani koji je otvoren do 1. travnja 2017. godine. Cilj je kroz temu interpretirati ideju Novog građanina koja nadilazi konvencionalno shvaćanje njegove 'izvorne definicije' ograničene na državu i grad te se od umjetnika traži da izraze svoj glas otpora, promišljaju građanina kao čovjeka-bez-mjesta. Odabrani će umjetnici svoje radove predstavljati kroz dvotjedno održavanje 9. Organa Vida u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, od 8. — 24. rujna 2017. godine.

Promo

Glavna je novost ovogodišnjeg Festivala dodjela nagrade za hrvatske fotografe/kinje, koja će nositi ime po nedavno preminuloj, istaknutoj domaćoj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevih dvora, Marini Viculin. Dodjelom nagrade u iznosu od 25.000,00 HRK želi se motivirati zajednica domaćih umjetnika, a dodijelit će se jednom autoru/ici prema odluci međunarodnog žirija za projekt u nastajanju. Prijave za nagradu “Marina Viculin” bit će otvorene do 1. srpnja 2017. godine, a više informacija o uvjetima prijave potražite ovdje.

Boris Cvjetanović

Marina Viculin rođena je 13. veljače 1957. u Zagrebu. Karijeru započinje kao samostalna likovna kritičarka, a 1989. zapošljava se u Galeriji Klovićevi dvori, gdje ostaje do svojih posljednjih dana. U ravnateljskom mandatu bila je kustosica brojnih velikih izložbi, poput 'Dora Maar i Picasso – dodir pogledima', 'Chagall – priča nad pričama', a kao najveći uspjeh njezinog mandata ističe se zapamćena velika izložba radova Pabla Picassa, 'Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz'. Viculin je u Zagrebu primila odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti Republike Francuske, kao znak priznanja doprinosu umjetničkoj suradnji između Francuske i Hrvatske. Marina je posebno voljela i njegovala fotografiju te je realizirala velike retrospektivne fotografske izložbe (Braut, Posavec, Vesović, Klarica, Gattin) kao i one manje u okviru ciklusa Snapshot u Kuli Lotrščak (Kučera, Merc, Šolić, Rasol, Efendić, Posavec, Vesović, Dabac, Kožarić, Bavoljak, Herceg, Jurjević, Radić...).

Linker
24. travanj 2024 08:33