Izložba "Ljudi" fotografa Daga Oršića

Fantastična izložba fotografija u velikom formatu na Cvjetnom trgu

Od rujna 2015. svijet je svjedočio velikoj humanitarnoj krizi. Tisuće i tisuće ljudi su u potrazi za novim i sigurnijim životom prošle put i kroz nekoliko država, između ostalih i kroz Hrvatsku. Tri mjeseca nakon zatvaranja izbjegličkog kampa u Slavonskom Brodu i zatvaranja tzv. Balkanske rute inicijativa Dobrodošli! predstavila je impresivnu izložbu fotografija “Ljudi” u samom središtu Zagreba, na otvorenom.

Ako ste jučer prošetali zagrebačkim Cvjetnim trgom primijetili ste fotografije velikog formata s kojih vas promatraju životna, izmučena, uplašena, hrabra lica ljudi. Portrete izbjeglica snimio je poznati fotograf Dag Oršić u izbjegličkom kampu u Slavonskom Brodu.

“Ova izložba nije samo glas onih koje prerijetko čujemo, već i glas protiv žice, protiv zatvaranja granica, protiv detencije, protiv deportacije, ali za solidarnost”, naglasila je Emina Bužinkić iz Inicijative Dobrodošli! na otvorenju izložbe u srijedu na Cvjetnom trgu.

Cilj izložbe je približiti ljude koji bježe od ratova građanima Zagreba, ali i drugim gradovima jer je ideja da izložba putuje po Hrvatskoj. “Ove ljude smatramo drugima, ali to su ljudi, isti kao i mi. Kada sam gledao fotografije nakon dolaska iz izbjegličkog kampa u Slavonskom Brodu, ljudima sam zumirao samo oči – i kada gledate oči, nije važno odakle ste, što ste i tko se, jedino što je bitno je da ste ljudi”, istaknuo je Dag Oršić na izložbi koja je otvorena do srijede, 20. srpnja.

Linker
26. travanj 2024 08:53