Foto: Sebas Velasco Facebook
Umjetnički projekt "Spajalica"

Fantastičan mural u Rijeci o kojem svi pričaju

Riječki umjetnički projekt “Spajalica” u Rijeku je ovih dana doveo španjolskog street art umjetnika Sebasa Velasca koji potpisuje fantastičan novi mural u neposrednoj blizini Trsatskih stuba.

“Spajalica” je projekt Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (MMSU) koji se održava već četvrtu godinu za redom i posvećen je umjetničkim intervencijama u prostoru. Umjetnost iz prostorija muzeja ‘izlazi’ na ulicu, a ove godine proširio se i krug djelovanja. Proteklih godina aktivnosti projekta su se događale u blizini zgrade MMSU-a u samom centu Rijeke, a ove godine prvi mural nastao je u blizini Trsatskih stuba kao odgovor na decentralizaciju. Realističan portret čovjeka inspiriran je gradom Rijekom i njenim industrijskim nasljeđem, a nastao je prema liku jednog stanovnika Rijeke kojeg je umjetnik Velasco spontano susreo istražujući grad u potrazi za inspiracijom.

Naslov murala “Explorare necesse est” (hrv. Istraživanje je neophodno) uzet je iz razgovora koji je umjetnik vodio s akterom.

“Prije svakog novog rada želim se pobliže upoznati s lokalitetom gdje crtam i ljudima koji ovdje žive. Tako sam istražujući grad Rijeku dan prije početka crtanja slučajno susreo ovog čovjeka na njegovom radnom mjestu i započeli smo zanimljiv razgovor o glazbi, knjigama i umjetnosti. Tijekom razgovora spomenuo je važnost istraživanja i upoznavanja novih stvari. Upravo ta rečenica održava osnovnu misao projekta, a postala je bitnom za mene i kada mi je spomenuo kako originalno potječe iz Bosne. Kako je osnovna ideja projekta staviti različitosti u prvi plan, odlučio sam napraviti portret ovog čovjeka kao svojevrstan hommage riječkim radnicima koji su doselili ovamo iz cijele regije.”

– izjavio je Velasco povodom ovog fantastičnog murala čije se fotografije šire velikom brzinom.

U nastavku projekta “Spajalica” koji će trajati do kraja rujna ove godine, u Rijeci će boraviti španjolski umjetnici Pejac te Isaac Cordal, inače poznat po svojim zanimljivim minijaturnim skulpturicama koje postavlja na neočekivanim mjestima. Od hrvatskih umjetnika gostovat će Lonac kojeg pamtimo također po fantastičnim realističnim muralima.

Linker
19. travanj 2024 03:00