Profimedia, Alamy
Zona besplatnog čitanja

Dobro došli u Hrvatsku, otvorenu digitalnu knjižnicu!

Hrvatska je prva zemlja na svijetu koja je u potpunosti postala Zona Besplatnog Čitanja - zemlja u kojoj je dostupno 100.000 vrhunskih knjiga iz cijelog svijeta za besplatno čitanje bilo gdje unutar njenih granica, bez članske iskaznice ili posebnog koda; zemlju u kojoj je pristup pisanoj riječi i znanju pravo svakog čovjeka, a ne privilegija vezana za institucije.

Od danas svi ljudi unutar granica Hrvatske ove blagdane mogu čitati potpuno besplatno putem nove aplikacije Croatia Reads (Hrvatska Čita). Od danas je u Hrvatskoj ulaz u virtualnu knjižnicu besplatan svima, stanovnicima i turistima, a to je dobar primjer i inspiracija drugim državama. Svi stanovnici Hrvatske i svi turisti koji se zateknu ovdje mogu čitati besplatno pregršt knjiga iz cijelog svijeta, na raznim jezicima, uključujući i hrvatski. Sve što trebaju napraviti je skinuti besplatnu aplikaciju Croatia Reads (Hrvatska Čita) za Android ili iOS pametne telefone i tablete, registrirati se (sign up) i čitati bilo kada i bilo gdje unutar Hrvatske.

Mislav Čavajda u Café Velvetu

Projekt FREZ (Free Reading Zones) je prvi put predstavljen početkom jeseni kada je Café Velvet (Dežmanova 9) u Zagrebu postao prva Zona Besplatnog Čitanja u Hrvatskoj. Café Velvet je zapravo pilot projekt koji je od početka imao ideju cijele Hrvatske kao Zone Besplatnog Čitanja u vidu. Lansiranjem aplikacije Croatia Reads, Hrvatska je postala zemlja u kojoj je danas eruptirala revolucija knjige—medija koji se baš u njoj u potpunosti oslobađa u digitalnom formatu i pronalazi put do čitatelja bez obzira gdje se on nalazio, u centru Zagreba ili na otoku u Dalmaciji. Ovo je prvi put da se na ovakav način otvorila knjižnica bogata svjetskim bestsellerima i akademskim knjigama svim ljudima unutar jedne države.

"Ovo je potpuna demokratizacija pisane riječi kakvu do sada nismo vidjeli," izjavila je Mirela Rončević, voditeljica projekta te nastavila "Stvorili smo krug u kojem svi imamo korist, a pri tom poklonili znanje ljudima bez obzira na njihovu lokaciju i kupovnu moć. Sponzori podržavaju plemenitu misiju koja je jednako vezana za kulturu kao i obrazovanje i turizam i pomažu da se znanje širi posvuda i na taj način oplemenjuju društvo. Izdavači, i s njima autori, su plaćeni za pročitano (zahvaljujući podršci sponzora), a ljudima diljem Hrvatske je pisana riječ na dohvat ruke."

Josipa Lisac u Café Velvetu

Prvi sponzor besplatnog čitanja u Hrvatskoj je internacionalni portal No Shelf Required koji se zalaže za promidžbu digitalne pismenosti i besplatan pristup znanju za svakog čovjeka.

Linker
27. rujan 2022 15:19