MARKO TODOROV/ CROPIX
21. godina

Direktor Zagreb Film Festivala otkriva koje filmove nikada nije odgledao do kraja

Ususret 21. Zagreb Film Festivalu koji se večeras otvara u kinu SC u Zagrebu (6. – 12. studenog) razgovarali smo s direktorom Borisom T. Matićem koji je s nama podijelio detalje svoje cjeloživotne ljubavi prema filmu, sjećanje na zagrebačko kino Europa koje je uspješno vodio punih jedanaest godina te otkrio gdje je dom - u Istri ili u Zagrebu.

Ususret 21. Zagreb Film Festivalu koji se večeras otvara u kinu SC u Zagrebu (6. – 12. studenog) razgovarali smo s direktorom Borisom T. Matićem koji je s nama podijelio detalje svoje cjeloživotne ljubavi prema filmu, sjećanje na zagrebačko kino Europa koje je uspješno vodio punih jedanaest godina te otkrio gdje je dom - u Istri ili u Zagrebu.

Koji vam je omiljeni film? Sigurno postoji....Jedan, jedini...

-Nemoguće je odabrati samo jedan film. Previše ih je sjajnih snimljeno. A ovisno o mojim različitim životnim fazama ti naslovi koji su mi bili omiljeni mijenjali su svoj neki nepostojeći poredak.

Koji ste film najviše puta gledali u životu?

- I to je teško za reći za tuđe uratke. Jako, jako puno filmova sam gledao više puta, ali sam sigurno najviše puta pogledao filmove na kojima sam radio i to u svim njihovim fazama i verzijama montaže. A na kraju kad film bude gotov, onda ga opet pogledam po nekoliko puta na raznim festivalima i premijernim projekcijama.

Koji nikada niste odgledali do kraja?

- Kad biram filmove za Zagreb Film Festival zna se rijetko dogoditi da film ne pogledam do kraja, jer me naprosto ne uvuče u priču. A od "razvikanih" filmova u posljednjih nekoliko godina – nisam uspio dovršiti "La La Land", nije mi odgovarao u tome trenutku, kao ni "Plavušu" o Marilyn Monroe od prošle godine.

Koji film ste prestali "voljeti"?

- Ne postoji film koji sam prestao "voljeti". Zna se dogoditi da mi nešto na što sam gledao s ushićenjem u mladosti, nije više tako dobro, ali i obratno. Neki film koji mi je bio "težak" ili nezanimljiv, sad mi je remek djelo.

A glumca?

- Nema.

Glumicu?

- Također…

Redatelja/icu?

- Ne postoji ni redatelj kojeg sam prestao voljeti. Znam kako idu kreativni procesi i jako poštujem autore koji u životu naprave iako jedan "veliki" film. I takvim autorima se može dogoditi da ostanu one-hit wonderi, ali ih i dalje cijenim zbog tog nekog filma. Postoje redatelji kod kojih mi se ne dopadaju neki njihovi radovi ili politički ili životni stavovi, ali to ipak ne umanjuje poštovanje prema njihovim uspješnim filmovima.

Omiljeni žanr?

- Nisam veliki fan horror filmova iako i među njima ima odličnih uradaka, a svi ostali filmski žanrovi mogu doći u obzir, ako je priča dobro ispričana. Volim neovisnu filmsku produkciju, ali i film noir, trilere, pa čak i sportske drame – iako nisam neki veliki poznavatelj sporta.

Što čitate u zadnje vrijeme?

- Scenarije… U zadnjih mjesec dana sam pročitao pet scenarija za dugometražne igrane filmove i nekoliko za kratke. Od knjiga, nećete vjerovati, nedavno sam ponovno pročitao dječju knjigu "Strah u Ulici lipa" zbog moguće ekranizacije. Ali smo od toga na kraju odustali…

A slušate?

- Playliste na Spotifyju. U nekoj sam fazi slušanja suvremenog funka, electro-popa, disco-soula i slične glazbe. A za potrebe filma "Nakon ljeta", redatelja Danisa Tanovića sam preslušavao neke zborove i domaće pjesme iz 50-tih.

Koliko, po prilici, pogledate filmova godišnje?

- Dugometražnih igranih filmova – barem stotinjak...

Zbog zatvaranja Kina Europa, pandemije i jačanja streaming platformi smo već izgubili veliki broj gledatelja koje smo godinama stvarali i bojim se da će taj gubitak u budućnosti biti još veći

Omiljena serija s platformi, u zadnje vrijeme?

- I serija gledam baš jako puno. Mislim da klasičnu TV nisam upalio barem 8 mjeseci. U zadnjih godinu dana mi se najviše dopala serija "The Offer" o snimanju filma "Kum", a odlične su mi bile i serije Taylora Sheridana ("1883", "Tulsa King" i "1923"), kao i "Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty".

Čije regionalno autorstvo vas oduševljava?

- Mojih prijatelja i partnera Antonija Nuića, Srdana Golubovića i Danisa Tanovića, ali i drugih dragih kolega kojih je zaista puno.

Kako u pravilu gledate film, je li to ritual ili odrada?

- U 90 % slučajeva ritual.

Kada biste trebali definirati produkcije, rekli biste da je to...

- Ljubav i uzbuđenje, stres i strah i ovisno o krajnjem rezultatu – sreća i malo manja sreća.

Kako je zapravo raditi sa suprugom, odnosno dijeliti zanimanje?

- U mom slučaju predivno, iako takav način rada često miješa privatno i poslovno …

Kada biste pošteno trebali reći – što vam se čini da ste od nje ponajviše naučili?

- Jako puno toga.

A ona od vas?

- To morate nju pitati. Ja se nadam makar nešto.

ZFF je mini obitelj s nesigurnim "domom" – ukratko, kako vidite budućnost kina?

- Ako mislite na kina u Zagrebu koja repertoarno prikazuju neovisne filmske naslove, prilično pesimistično. Kino Europa je zatvoreno pred 4 godine i očigledno neće biti otvoreno još najmanje dvije, a nedavno je zatvoreno i kino Tuškanac iako ono nije bilo pravo repertoarno kino. Zbog zatvaranja Kina Europa, pandemije i jačanja streaming platformi smo već izgubili veliki broj gledatelja koje smo godinama stvarali i bojim se da će taj gubitak u budućnosti biti još veći. I nenadoknadiv. ZFF će pronaći svoj "dom" za vrijeme trajanja festivala, ali redovna kino distribucija neovisnih filmova je u najtežoj situaciji u posljednjih više od 15 godina. Apeliram na aktualnu gradsku i državnu vlast da pod hitno pokušaju u partnerstvu s filmskom zajednicom pronaći neko privremeno rješenje dok se ova dva spomenuta kina ponovno ne otvore.

Kada pomislite na Kino Europu – što je prvo što vam padne na pamet?

- Ponos na sve što smo učinili u 11 godina našeg upravljanja njime uz veliku sreću i zadovoljstvo što smo imali prilike biti utočište za 120.000 gledatelja godišnje, ali i tugu jer se ta lijepa priča tako ružno završila i još veću, jer se 4 godine s kinom ništa nije dogodilo.

Što još profesionalno želite dosegnuti?

- Svašta. I nakon 30 i više godina rada još imam snage i želja.

Kada mislite na dom, je li on u Istri, Zagrebu...?

- I u Istri i u Zagrebu. Svako mjesto na svoj način …

Što nam preporučujete na ovogodišnjem ZFF-u?

- Najbolje je skinuti ZFF aplikaciju za mobitel ili posjetiti našu web stranicu zff.hr i tamo pronaći što ćemo sve publici ponuditi u 7 festivalskih dana …

Što ne smijemo propustiti?

- Svakako manje razvikane, a izvrsne filmove, jer za mnoge od njih ZFF je jedino mjesto gdje će ih publika moći vidjeti.

Linker
28. travanj 2024 06:39