premijera

Desetak dana od objavljivanja, u varaždinskom HNK postavljen je novi roman Kristiana Novaka

"Slučaj vlastite pogibelji" slojevita je i napeta priča koja počinje nerazjašnjenim ubojstvom mladog policajaca, a u predstavi koju je režirao Ivan Plazibat, igra tridesetak glumaca.

Niti dva tjedna nakon što je objavljen novi roman Kristiana Novaka, ‘‘Slučaj vlastite pogibelji‘‘, isti je sinoć doživio svoje uprizorenje u varaždinskom HNK-u. Novi roman jednog od najznačajnijih hrvatskih pisaca dočekan je s velikim nestrpljenjem i nema sumnje da će postati jednako uspješan kao i njegova dva prethodna hit romana "Črna mati zemlja" i "Ciganin, ali najljepši" koji su također doživjeli veliki uspjeh i kao kazališne predstave.

image

Kristian Novak

ZELJKO HAJDINJAK CROPIX
image

Dramaturginja Vesna Kosec Torjanac, redateljica Ksenija Krčar i novinar Petar Čavlović

ZELJKO HAJDINJAK CROPIX
image

Senka Bulić, intendantica varaždinskog HNK i publicist Zdravko Zima

ZELJKO HAJDINJAK CROPIX
image

Varaždinski gradonacelnik Neven Bosilj sa suprugom i intendanticom Senkom Bulić

ZELJKO HAJDINJAK CROPIX

Kristianu Novaku, studioznom književniku, jezikoslovcu i profesoru trebalo je sedam godina da napiše ovaj kompleksi roman koji, kako je rekao - ‘‘Kreće od jednog pucnja, smrti mladog čovjeka koja odjekuje u sudbinama svih u njegovu bližem i daljem okruženju. Ta jeka mijenja pojedince i skupine, čak i sustave. A u ovoj priči ih imamo nekoliko, podjednako važnih, kompleksnih, dijelom i korumpiranih i represivnih. Obitelj, policija, zajednica, pa i škola.‘‘

image

U Slucaj uvlastite pogibelji igra i glumački Ljubomir Kerekeš

ZELJKO HAJDINJAK CROPIX
image

Scena iz predstave

ZELJKO HAJDINJAK CROPIX

Senka Bulić, intendantica varaždinskog HNK-a još je prošle godine kontaktirala Novaka ima li nešto u ladici što bi se moglo postaviti na kazališne daske, dobila je na uvid roman tada još u nastajanju, tako da je predstava u svojoj finalizaciji napredovala jednako kao i roman.

image

Helena Minić Matanić pojavljuje se u ulozi ravnateljice

ZELJKO HAJDINJAK CROPIX

Predstavu ‘‘Slučaj vlastite pogibelji‘‘, na scenu varaždinskog HNK-a u koprodukciji s riječkim HNK Ivan pl Zajca, postavio je redatelj Ivan Plazibat, a na sceni se pojavljuje gotovo cijeli glumački ansambl, a glavne uloge igraju Dea Presečki i Karlo Mrkša. Praizvedba u varaždinskom teatru privukla je brojnu publiku koja nije krila zadovoljstvom predstavom za koju će se bez sumnje tražiti karta više.

Linker
21. travanj 2024 14:51