S bratom i sestrama

Čitav jedan život između korica: Jelinčić predstavio knjigu poezije pokojnog oca

Naš poznati televizijski voditelj sa svojim sestrama i bratom dvije je godine skupljao radove njihova oca za zbirku s više od 200 pjesmama na 370 stranica. U subotu su je predstavili u Postirama.

"POST i RIMA nije zbirka koja se čita u jednom mahu, ovo je čitav jedan život između korica zbog koje važan autor neće više biti prešućivan jer nit je Mučito muča, nit će se mučat o njemu", poručio je književnik dr. sc. Kristian Novak na svečanoj promociji zbirke pjesama pokojnog pjesnika Ive Jelinčića Mučita (1950. - 2020.) za koju je napisao i recenziju.

Promociju u živopisnom dalmatinskom ambijentu trga "Škarića dvori" u subotu je u Postirima vodio pjesnikov sin i RTL-ov urednik i voditelj Tomislav Jelinčić, koji je sa svojim sestrama i bratom od očeve smrti prije dvije godine skupljao njegove radove za ovu zbirku s više od 200 pjesmama na 370 stranica, piše Slobodna Dalmacija.

Druga recenzentica, stručnjakinja za bračku čakavštinu i profesorica psiholingvistike dr. sc. Lucija Puljak ističe da se u autorskom rukopisu razaznaje egzistencijalistička poetika, možda čak ne ni propitivanje smisla nego slikanje besmisla.

O zbirci te pjesnikovu životu i radu još su govorili akademska kiparica Sandra Nejašmić Pirnat, koja ga je ovjekovječila u bronci za potrebe izložbe "Hrvatski pjesnici" kojom je obišla Hrvatsku te Maja Čipin iz Udruge za kulturu "Kogula" u kojoj je Ivo Jelinčić Mučito vodio pjesničku radionicu. Glazbenik Mladen Biočina putem videolinka izveo je pjesmu "Poznavao sam ženu meni obećanu", za koju mu je riječi napisao Ivo Jelinčić, a uglazbio Đorđe Novković, te su prikazani inserti iz igranog filma "Ivo pokojnog Nikole", za koji je literarni predložak napisao sam pjesnik Jelinčić koji u njemu glumi samog sebe. Urednica zbirke, tvrdo ukoričene knjige, "POST i RIMA" je Dunja Lakuš, a dizajner i grafički urednik Ivan Šurina.

Linker
19. travanj 2024 16:37