Kultura

Bliži nam se 68. Pulski filmski festival: Poznati oskarovac, kojemu je svjetsku slavu donio film ‘Ida‘, predsjedat će žirijem

Višestruko nagrađivani scenarist i redatelj Paweł Pawlikowski potvrdio je sudjelovanje na 68. Pulskom filmskom festivalu na kojemu će predsjedati Ocjenjivačkim sudom Hrvatskog programa. Festival se održava od 17. do 24. srpnja 2021.

Pawlikowski je nakon studija književnosti i filozofije na Oxfordu snimio nekoliko iznimno zapaženih i nagrađenih dokumentarnih filmova. Igranim "Posljednje utočište" (2000.) i "Moje ljeto ljubavi" (2004.) osvaja nagrade BAFTA.

Svjetsku slavu donosi mu film "Ida", nagrađen Oscarom za najbolji film na stranom jeziku (2015.) - ujedno i prvi poljski film koji je osvojio ovu prestižnu nagradu.

Nagrade se višestruko nižu i s trostruko nominiranim filmom za Oscara „Hladni rat“ (2018.), kojim u Cannesu osvaja nagradu za najboljeg redatelja i još 15 nagrada na relevantnim europskim i svjetskim filmskim festivalima među kojima i brojna priznanja filmske kritike.

image
Paweł Pawlikowski
PROMO

Čitajte i: Dočekajte ljeto uz spektakularan koncert: Ana Rucner i ove godine priprema poslasticu za različite glazbene ukuse

Renomirani redatelj predaje režiju i scenarij u Nacionalnoj filmskoj školi u Velikoj Britaniji i Wajda Film School u Varšavi, a boravit će u Puli od 17. do 25. srpnja.

Linker
16. travanj 2024 09:12