‘Ked som ishol‘

Blaga iz narodnih pjesmarica: Dunja Knebl objavila drugu pjesmu iz svoje autobiografske zbirke

‘Songbook Songs‘, drugi zajednički album Dunje i Roka Margete, autobiografsko je putovanje kroz Dunjin život kojim su je vodile narodne tradicijske pjesme iz knjiga pjesmarica.

Poznate etno glazbenica Dunja Knebl objavila je i drugu pjesmu sa svog nadolazećeg albuma, kojeg čine pjesme iz pjesmarica, uz nju je i ovaj put multiinstrumentalist Roko Margeta.

Nakon prvog singla "Slavuj, tico mala" (pjesme iz Hrvatske), rusinska pjesma "Ked som ishol" ovog dvojca veliko je iznenađenje u odnosu na prethodne obrade: Roko ne samo da svira, nego i pjeva s Dunjom! Uz Dunjin indijski harmonij, u Rokovoj izvedbi čuju se egzotična, prastara ney frula, tapan, frame drum, male udaraljke. Rezultat je snažna i neobična interpretacija koja je istovremeno i arhaična i suvremena.

Pogledajte video

Pjesmu su obradili isključivo na temelju nota i teksta iz jedne od slabo poznatih zbirki našeg poznatog etnomuzikologa, doktora Vinka Žganca, objavljeno 1946. u vlastitom izdanju pod nazivom "Pjesme jugoslavenskih Rusina". Premda je pjesma stara najmanje stotinjak godina, poruka je svevremena: "Ako sam ništa ne sadiš, nemaš pravo ubirati (tuđe) plodove!"

Čitajte i: Pjesme koje se ne može čuti: Etno diva Dunja Knebl singlom ‘Slavuj, tico mala‘ odaje počast slavonskoj baštini

Glazbena autobiografija

"Dugo sam imala osjećaj da su me narodne pjesme vodile kroz život. Zapravo, kao da su me vukle za ruku i usmjeravale kojim putem trebam ići. Kao da su mi kroz pjesme stizale poruke: 'Pjevaj mene, osjeti me!, 'Poslušaj pjesmu; ona je i tvoja!'. Ne znamo tko su stvarni autori tradicijskih narodnih pjesama, pa tako one pripadaju svima, što nije daleko od istine. Narodne pjesme izvodili su različiti ljudi, prenosile su se usmenim putem, pa su se i mijenjale (i usavršavale) tijekom vremena; nije bilo pisanog 'originala'", kazala je Dunja Knebl u svojoj autobiografiji, koju je ispričala uz pomoć pjesama.

image
Dunja Knebl i Roko Margeta pripremili su 2. zajednički album.
DORINGO PHOTOGRAPHY

"Songbook Songs", drugi zajednički album Dunje i Roka (Dunjin 21.), autobiografsko je putovanje kroz Dunjin život kojim su je vodile narodne tradicijske pjesme iz knjiga - pjesmarica raznih zemalja (Engleske, SAD-a, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Slovačke, Indonezije, Hrvatske). Pjesma "Ked som ishol" među prvima je na tome putovanju, od ukupno 14 pjesama -"postaja".

Album je snimio, miksao i producirao Dinko Čvorić Doringo koji je i autor spotova i fotografija, a Biljana Knebl autorica je vizuala pojedinih pjesama i oblikovanja albuma. Album će biti objavljen 5. studenog u izdanju Geenger Recordsa.

Linker
17. travanj 2024 17:19