Scena iz filma snimala se u mjestu petine nedaleko Mlake
 

 DARKO TOMAS CROPIX
na setu

Bili smo na snimanju novog filma Rajka Grlića: "Mislim da mi je ovo posljednji film"

Zagrebački redatelj privodi kraju snimanje svog dvanaestog dugometražnog filma koji se opet bavi urbanom, suvremenom temom, a u njemu među ostalima glume Živko Anočić, Ksenija Marinković, Katarina Bistrović Darvaš. Emir Hadžihafizbegović...

Zagrebački redatelj privodi kraju snimanje svog dvanaestog dugometražnog filma koji se opet bavi urbanom, suvremenom temom, a u njemu među ostalima glume Živko Anočić, Ksenija Marinković, Katarina Bistrović Darvaš. Emir Hadžihafizbegović...

U okolici Zagreba kraju se privodi snimanje novog filma Rajka Grlića znakovitog imena ‘‘Svemu dođe kraj‘‘. Naime, poznati redatelj koji je svojim posljednjim filmom ‘‘Ustav Republike Hrvatske‘‘ oduševio publiku i kritiku, najavio je da je ovo njegov posljednji film.

‘‘Pa nepristojno je da ljudi mojih godina snimaju filmove‘‘, našalio se Grlić i dodao kako on za svaki svoj film, a snimio ih je do sada jedanaest, smatra ionako da mu je posljednji: "Nikad se ne zna, bio mlad ili star, hoćeš li dobiti priliku za novi‘‘, govori nam redatelj dok stojimo na setu u mjestu Petina u kojem se snimaju posljednji kadrovi filma čiji je scenarij Grlić napisao s Antom Tomićem.

‘‘Kada smo Ante Tomić i ja pričali o Krležinom romanu ‘Na rubu pameti‘ rodila se ideja da bismo mogli raditi nešto na tom tragu, ali zapravo danas smo s ovim scenarijem jako daleko od toga. Sada radimo ljubavni triler, jer svi moji filmovi su ljubavni. Ja ne znam drugačije, ljubav je jako bitna na filmu. Napravio sam 2016. i film koji se zove ‘Svaka dobra priča je ljubavna priča‘", govori nam redatelj koji u ljubav "vjeruje" i izvan filma, što nam potvrđuju glumci i ostatak filmske ekipe, ali i sami smo se u to uvjerili.

image

Precizne upute: Rajko Grlić i Katarina Bistrović Darvaš

DARKO TOMAS CROPIX
image

Srđan Grahovac i Emir Hadžihafizbegović

DARKO TOMAS CROPIX
image

Glavni glumci Jelena Đokić i Živko Anočić

DARKO TOMAS CROPIX

Na setu vlada nevjerojatno ugodna atmosfera. Nema nervoze, povišenih tonova, sve ide - kako bi se reklo - k‘o po špagi. I to čak i kad uvjeti nisu savršeni. Naime, nedaleko Petine je sletna staza kojom avioni slijeću na zagrebački aerodrom pa je ekipi, zbog buke aviona, lokacija bila poprilično zahtjevna. Uz sve to bili su tu i susjedi koji sa svojim radovima nisu stali pa je buka dolazila sa svih strana - pilili su drva, bučili s bušilicama, ali na Grlićevom licu se nervoza nije niti naslućivala.

image

Ksenija Marinković i Katarina Bistrović Darvaš igraju kolegice iz iste propale firme

DARKO TOMAS CROPIX
image

U filmu glumi i poznati crnogorski kazališni glumac Srđan Grahovac

DARKO TOMAS CROPIX

Snimalo se između preleta, susjedi su se ljubazno stišavali, a glumci su strpljivo čekali redateljevu naredbu - "Idemo, kamera, ton!"

‘‘Svaki redatelj je drugačiji, a s Rajkom je uvijek ugodno raditi. Kako smo i prije surađivali, komunikacija ide vrlo lako, bez puno riječi. Kolege na setu su vrlo ugodni, tu je moja Katarina Bistrović Darvaš s kojom sam godine provela u ZKM-u pa i Srđan Grahovac iz Crne Gore s kojim sam igrala predstavu "Leda", također u ZKM-u‘‘, rekla nam je nam je Ksenija Marinković koja će u filmu igrati sindikalisticu Mirjanu, a s Rajkom je već surađivala na filmovima ‘‘Neka ostane među nama‘‘ i u njegovoj prethodnoj uspješnici ‘‘Ustav Republike Hrvatske‘‘.

Glavnu ulogu posrnulog odvjetnika igra Živko Anočić, glumac kazališta ‘‘Gavella‘‘ koje nakon tri godine obnove ovih dana otvara vrata publici.

‘‘Prvi put sam kod Rajka imao manju ulogu u filmu ‘‘Neka ostane među nama‘‘, a sada igram odvjetnika koji pokušava slijediti svoje ideale, ali oni se kose s tuđim idealima. U mom kazalištu bili susretljivi pa su zaustavili probe za novu predstavu ‘‘Moji tužni monstrumi‘‘ po tekstu Mate Matišića i u režiji Vite Taufera kako bih mogao snimiti ovaj film. Evo, nekoliko godina je bilo manje posla, a sada se dogodilo nekoliko različitih poslova u isto vrijeme. Tako to valjda uvijek ide, ali snimanje prolazi bezbolno, u ugodnoj atmosferi uz dobar tekst i dobre glumačke partnere.‘‘

image

Tim zadužen za šminku i frizure: Maja Travinić, Andreja Dubnjaković, Ana Bulajić Črček i Iva Kurobasa

DARKO TOMAS CROPIX
image

Ksenija Marinković u filmu igra sindikalnu povjerenicu uništene tvornice

DARKO TOMAS CROPIX
image

Živko Anočić, Jelena Đokić i Katarina Bistrović Darvaš

DARKO TOMAS CROPIX

Njegova filmska partnerica je Jelena Đokić, glumica beogradskog Ateljea 212 kojoj je ovo prvi film koji snima u Hrvatskoj.

‘‘Čekala sam pravi projekt, prvi put radim s Rajkom, zapravo sam ga upoznala prije snimanja i mogu reći da ima izvanrednu energiju. I nakon dvanaest sati snimanja ima snage zabavljati ekipu. Jako je sve nježno i ugodno. Prvi put surađujem i s ovim glumcima, posebno sa Živkom koji mi je direktan glumački partner. Imamo odličnu komunikaciju, slušamo Rajkove upute i nadamo se da će sve ispasti kako je želio.‘‘

image

Rajko Grlić, Ksenija Marinković i Emir Hadžihafizbegović

DARKO TOMAS CROPIX

U filmu igra i glumački veteran Emir Hadžihafizbegović kojemu je ovo 70 jubilarni film i 18 koji snima u Hrvatskoj. Zagreb mu je već nekoliko mjeseci drugi dom jer ovdje snima i seriju ‘‘San snova‘‘, a tu ostaje do proljeća. Zatekli smo ga malo podalje od ekipe koja je bila na pauzi za ručak jer on dok snima, ne jede.

image

Ni silni avioni nisu poremetili snimanje

DARKO TOMAS CROPIX

‘‘Ne jedem na snimanjima već trideset godina, jer me hrana uspori, postanem trom, spava mi se i to mi ometa koncentraciju. I u kazalištu igram gladan‘‘, kazao nam je Emir i dodao kako je u Hrvatskoj snimio još jedan film.

‘‘Snimao sam s Ivonom Jukom ‘‘Stranci u noći‘‘ koji se odužio, seriju snimam već šest mjeseci, i ostajem još toliko, i naravno i ovaj Rajkov film koji mi je posebno dragi projekt. Zadnje smo surađivali na filmu ‘‘Karaula‘‘ prije osamnaest godina i baš smo komentirali kao da je jučer bilo. U ovom filmu igram čovjeka koji je u tom posttranzicijskom periodu ostao bez posla i zbog ugrožene egzistencije je malo prešao s one strane zakona. Posebno cijenim rad s Rajkom jer se od njega, bez obzira na moje bogato glumačko iskustvo, uvijek nešto može naučiti. Na snimanju je dobra atmosfera, i odgovorno tvrdim da će ovo biti još jedan sjajan i veliki film.‘‘

Linker
26. travanj 2024 06:48