PRESS
PREPORUKA

‘Andy Warhol - Ja sam niotkud‘: Izložba utemeljitelja pop-arta dolazi u Dubrovnik

Izložba se u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik odvija od 21. rujna do 29. listopada, a donosi povijesni pregled umjetnikovog opusa.

Izložba se u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik odvija od 21. rujna do 29. listopada, a donosi povijesni pregled umjetnikovog opusa.

Izložba jednog od utemeljitelja pop-arta u svijetu, Andyja Warhola odvija se od četvrtak 21. rujna u 20 sati do nedjelje 29. listopada u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Izložbu organizira Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Galerijom i Muzejom moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborcu iz Slovačke.

image
PRESS

Ovu izložbu posebnijom čini povijesni pregled umjetnosti, sagledavanje umjetnikova opusa iz drugog kuta, propitujući i njegovo podrijetlo kroz obiteljske artefakte. Voditeljica projekata i kustosica izložbe Jelena Tamindžija Donnart u katalogu o izložbi zapisuje da izložena djela Andyja Warhola obuhvaćaju odabir 85 izložaka koji uključuju različite tehnike tiska na papiru i koji su rezultat njegova snimanja portreta polaroidom toliko popularnih da su postali svojevrstan statusni simbol poznatih ličnosti koje su htjele imati svoj portret izrađen u Warholovoj poznatoj Tvornici, tzv. Factory

image
PRESS

Izložba “Andy Warhol - Ja sam niotkud” posjetiteljima omogućuje predodžbu konteksta unutar kojeg je umjetnik stvarao i iz kojeg je proizašao, no njegova pojava i značaj na svjetskoj umjetničkoj sceni ipak upućuju na nepostojanje granica u njegovom radu.

“Sveprisutnost i prepoznatljivost njegovih djela jasno prikazuju snažan utjecaj koji je danas prisutan u konzumerističkom društvu gdje su sve instance popularne kulture kojima je autor bio opčinjen višestruko pojačane i toliko prisutne u našem svakodnevnom životu bez naznake posustajanja”, napisala je Tamindžija Donnart u katalogu.

image
PRESS
image
PRESS

Kustosi izložbe su Jelena Tamindžija Donnart, Michal Bycko i Martin Cubjak. Partneri izložbe su Dubrovačko-neretvanska županija, Umjetnička galerija Dubrovnik i Muzej moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborcu, a izložbu podržavaju Prešov regija, Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije i Zračna luka Dubrovnik.

Linker
26. travanj 2024 03:56