Vrijeme za kulturu

Ako nemate ideju što raditi ovog vikenda, imamo popis kulturnih događanja diljem Hrvatske

U nastavku smo za vas odabrali umjetničke izložbe i događanja koje valja posjetiti.

"Gdje otići ovaj vikend?" pitanje je koje mnoge muči. S obzirom na to da je kišno vrijeme nepredvidivo te više ne znamo kako i na koji način planirati dane, u nastavku smo izdvojili nekoliko zanimljivih izložbi koje možete posjetiti već ovog vikenda!

Ove srijede istarski grad Labin otvorio je pozornicu za sve ljubitelje kulture – Festival umjetnosti i tolerancije – LABINA 2023. Sve do 20. svibnja možete posjetiti festival na kojem vas očekuje čak sedam vrhunskih regionalnih predstava koje će biti izvedene u starogradskoj jezgri Labina. U raznovrsnom sastavu festival ispunjava razne oblike izvedbene umjetnosti, od kazališnih predstava, glazbe, plesa, slikarstva i uličnih izvedbi, a u programu će sudjelovati i djeca i mladi iz lokalnih i regionalnih škola. Dio programa odvija se i u Sv. Martinu u središnjoj Istri te u Raši, najmlađem gradiću u Istri.

image

Labin

Privatna arhiva

Tako će jedan od najzanimljivijih autora s ovih prostora i glumac neviđene teatarske energije - Zijah Sokolović, predstaviti svoju viziju cabareta pod imenom "Međuigre 0-24" u kojem će komentirati političke događaje i društvena stanja; svoju izvedbu imat će i hvaljena drama Stevana Pešića “Tesla - Prilagođavanje anđela”, kroz koju će nagrađivani glumci Vladimir Posavec-Tušek i Momčilo Otašević dočarati posljednji sat Teslinog boravka na zemlji; zagrebački Teatar EXIT na pozornicu će stati sa svojom predstavom “Realisti”, gdje će kroz smijeh govoriti o kaotičnoj realnosti i apsurdnostima vremena u kojem živimo.

Sa svojom predstavom “Vla Vla Vlajalnd” na festival se vraća i jedna od najistaknutijih regionalnih glumica, Ecija Ojdanić, osnivačica i ravnateljica Kazališta Moruzgva; u Labin po prvi put stiže predstava “Sretno”, čiji jedan od glavnih likova je možda i najpoznatija žena u povijesti grada Labina uopće - Giuseppina Martinuzzi; Pozorište mladih iz Novog Sada predstavit će se predstavom "Trideset i devet stepenica", dok će beogradska dramska umjetnica Mila Manojlović izvesti svoju hvaljenu monodramu “BOL”.

image

Grad Labin

Privatna arhiva

Povodom festivalskog nastupa niza nagrađivanih umjetnika, i ove će se godine održati okrugli stol “Art is The Power of Tolerance”, u kojem će sudjelovati Rade Šerbedžija, Slavenka Drakulić, Rajko Grlić, Paolo Magelli, Bale Bulatović, Vladimir Pištalo, Božidar Knežević i Zijah Sokolović.

Uz istaknuti kazališni programski sadržaj, festival će biti obogaćen i nizom uličnih performansa raznovrsnih umjetnika, kao i likovnim, dramskim i glazbenim radionicama pod stručnim vodstvom, a svoj izniman doprinos festivalu svojim umjetničkim izvedbama dat će i učenici lokalnih osnovnih i plesnih škola.

Galerija MKC Doma mladih u Splitu do subote 20. svibnja prikazuje umjetničko događanje „Kako nas čuje more” koje tematizira more, njegove ljudske i neljudske zajednice i povezane ekološke krize. Ovom izložbom predstavljena su umjetnička djela Marca Barottija, Stijna Demeulenaerea, Fare Pelusoa, Franciscea Rochea Goncalvesa i Robertinea Šebjaniča s fokusom na podmorje, zagađenje bukom i zvukom općenito.

image

Izložba „Kako nas čuje more”

Privatna arhiva

Među radovima se tako nalaze i zvučne školjke koje prenose podatke o onečišćenju mora iz splitske luke, alge koje rastu s trajanjem izložbe, a može se i multimedijalno iskusiti život ježinaca i fizički osjetiti zvučno zagađenje mora na primjerima Sjevernog i Jadranskog mora.

U zagrebačkoj galeriji SC sve do 31. svibnja, od 12 do 20 sati imate priliku posjetiti izložbu akademske slikarice Maše Barišić koja svojim radovima ostavlja bez daha. U koloristički opijenim kompozicijama autorica namjerno izaziva kič, ali s punom kontrolom. Slikama dominiraju vješto oslikane draperije, titrave i opipljive u kontrapunktu s nagim tijelom, licima čiji se pogledi gube u daljini i smirujućim inkarnatom.

image

Akademska slikarica Maša Barišić

Privatna arhiva

Umjetnine su pune detalja i života, kao što možete i vidjeti iz priloženog. Dodatnu začudnost postiže se zanimljivim poigravanjem izlomljenih kadrova koji se nastavljaju iz slike u sliku stvarajući fragmentiranost i neočekivanost u pretapanju motiva. Atmosfera koja se time stvara postaje bestežinska, baš kao i prividno stanje protagonista, zapelih u limbu “proturječja i ambivalentnosti suvremenog stanja” .

image

Akademska slikarica Maša Barišić

Privatna arhiva

Autorica ciklus gradi pažljivo stvarajući snažne odnose, dinamične i istovremeno melankolične atmosfere, kao i ispreplitanja simbolike naziva slika i subliminalnih referenci na pop kulturu koje gledatelju ne mogu promaknuti. Rezultat je neosporan, trag vremena i poetika življenja pretočene u (auto)biografski portret distopijske generacije.

Galerija Bernardo Bernardi sve do 3. lipnja prikazuje umjetničke instalacije inspirirane tekstilnim radnicima, naziva; Šavovi, umjetnice Ivane Mrčele. Lica tekstilnih radnica skrivena su iza tvorničkih hala, a svjedoče društvenim promjenama, dok ih prati šivaća mašina ove umjetnice. Kako doznajemo, ideja je nastala čitanjem knjige Ivane Biočine „Proizvedeno u Hrvatskoj”, koja se bavi istraživanjem socijalne i ekonomske povijesti tekstilne industrije u Hrvatskoj.

image

Izložba "Šavovi"

MARKO TODOROV CROPIX

„Pomoću tkanine, konca i šivaće mašine "crtam" njihove cijele figure. Sve je u crno-bijeloj priči - poput starih fotografija. Figure su uvećane, svaka je visoka oko 2,30 metara i poput silueta su postavljene u galerijskom prostoru. Svaka figura stoji zasebno i priča neku svoju priču. Izvitoperenost svake figure govori o surovim uvjetima tog posla. One su sada gotov tekstilni proizvod postavljen u “izlog” s pripadajućom etiketom sa svojim imenom”, govori umjetnica Ivana Mrčela.

Linker
18. travanj 2024 03:03