Instagram
NEVJEROJATNA BROJKA

96% redatelja u Hollywoodu su muškarci. Ove žene ulijevaju nadu

Često ne volimo o tome razmišljati, ili nam pak uopće ne padne na pamet, ali među holivudskim redateljima samo je 4% žena. Rezultat je to nedavnog istraživanja koje je provela znanstvenica Stacy L. Smith sa Sveučilišta u Annenbergu.

Uz samu poražavajuću brojku, rezultati istraživanja pokazali su i niz drugih zabrinjavajućih faktora, poput onog da su redateljice najuspješnije u dobi od 30 do 60 godina, dok se za muškarce podrazumijeva da jednakim intenzitetom rade od svojih 20-ih godina pa sve do duboke starosti. Pri provođenju studije, znanstvenici su zaposlenike u filmskoj industriji, među ostalim, pitali i o idealnim karakternim osobinama koje bi redatelji trebali imati. Očekivano, navodile su se samo karakteristike koje se stereotipno povezuju uz muškarce. Bio on rađen svjesno ili ne, ovaj je jaz neupitan i nužno je raditi na širenju informiranosti o tom problemu koji je često skriven ispod raskošnih holivudskih svjetala. Upravo zato, u nastavku donosimo nekoliko važnih ženskih imena koja stvaraju filmsku povijest.

1. Katherine Bigelow

A post shared by Claudia (@claudes3) on

Katherine Bigelow (65) jedina je žena u povijesti koja je osvojila Oscara za najbolju redateljicu, i to 2010. godine za film "The Hurt Locker". Uz nagrađeni film, njezino ime stoji i iza "The Weight of Water", "Near Dark", "Point Break te Stranger Days". Zanimljivo je spomenuti da je Bigelow najčešće fokusirana na filmove stereotipno muške tematike – akcijska, trilerska te ratna ostvarenja. Inače, Katherine Bigelow dugogodišnja je supruga kultnog redatelja Jamesa Camerona.

2. Sofia Coppola

A post shared by Grazia (@grazia_fr) on

Osvojivši ove godine nagradu za najbolju redateljicu na filmskom festivalu u Cannesu, i to za film The Beguiled, Coppola je samo zapečatila svoj zvjezdani status. Naime, već je ranije bilo jasno da će 46-godišnjakinja iz New York Citya zauzeti važno mjesto pod holivudskim svjetlima. Neka od njezinih djela koja ste svakako gledali su "Lost in Translation" i "Marie Antoniette".

3. Dee Reese

Nakon što je 2011. napravila autobiografsku dramu "Pariah", ime 40-godišnje Dee Reese prepoznato je u filmskoj industriji. Američka redateljica stoji iza još dva filmska ostvarenja – "Bessie" te "Mudbound".

4. Lynne Ramsay

Rođena u Škotskoj, 47-godišnja redateljica fokusirala se na stvaranje impresionističkih filmova. Njezino se ime trebalo nalaziti iza kino hita "The Lovely Bones", ali redateljsku palicu preuzeo je kolega Peter Jackson. Najpoznatiji film Lynne Ramsay je misteriozna drama "We Need to Talk About Kevin" iz 2011. godine s Tildom Swinton u glavnoj ulozi. Za to djelo, Ramsay je nagrađena BAFTA-om.

5. Ava DuVernay

A post shared by Ava DuVernay (@ava) on

Ava DuVernay (45) prva je Afroamerikanka nominirana za Oscara u kategoriji Najbolji film, i to za “Selmu” 2014. godine. Na ovogodišnjim Oscarima pak, njezino se ima našlo među nominiranima za Najbolji dokumentarac i to za film nazvan “13”. Dokumentarac koji je ime dobio prema 13. amandmanu američkog Ustava, javnost je zaintrigirao svojom uvijek aktualnom tematikom rasne diskriminacije kroz povijest SAD-a.

Linker
22. travanj 2024 03:19