POVODOM ROĐENDANA

80 godina u objektivu: Izložba Slobodne Dalmacije seli se u Zadar

Nakon Galerije Kranjčar izložba kreće na svoju turneju. Prva destinacija je Zadar.

Slobodna Dalmacija povodom 80-og rođendana organizira i čitateljima daruje izložbe najpoznatijih fotografija kroz 80 godina postojanja. Nakon Zagreba gdje je oduševila publiku, izložba se seli u Zadar u Gradsku ložu, Narodni trg 2. Svečano otvorenje bit će u petak 3.3.2023. u 12 h, a otvorena je do nedjelje, 12.ožujka.

image

Murter, 1969. - putnički brod ‘proleterka‘ nakon havarije kod hridi Mišina.

Snimio:Joško Čelar

JOšKO ČELAR JOšKO ČELAR

Naime, izbor iz golemog arhiva Slobodne Dalmacije ispravlja nepravdu koja se fotoreporterima i njihovoj analognoj djeci i digitalnom pomlatku nanosila dugo vremena: tehničke mogućnosti tiska ograničavale su veličinu i kvalitetu fotografija.

image

Severina i Toni Kesić pred splitskim kazalištem 1986. godine

Fotografija: Feđa Klarić

FEDJA KLARIC FEDJA KLARIC

Premda se tisak i fotografija u ranim godinama novinarstva nisu ljubile, u arhivu "Slobodne" nakupljala su se prava remek-djela domaćih majstora. Tko bi u to vrijeme pomislio kako će prizori prepečenih ribara i znojnih radnika, prašnjavih rudara i naboranih pastirica, poštara, škovacina i kupravenda ikad krasiti ugledne galerije?

image

Stjepan Mesić, SD

Fotografije, poput ovih, pretvaraju se iz dnevnih, potrošnih ilustracija u povijesne kapsule kroz koje virimo očima nekih starih majstora i njihovih nasljednika. Meštara fotografije koji umiju zabilježiti najumješniju umjetnost, život onakav kakav jest. U svoje vrijeme zabilježeni komunalni radovi i veliki infrastrukturni projekti koji su trebali poslužiti tek kao ilustracija informacija s jednodnevnim rokom trajanja, danas postaju prizori vrijedni divljenja. Portreti mladih umjetnika, skokovi sportaša neizvjesne budućnosti, nezainteresirani političari i svakojaka lica sasvim nevažnih prolaznika snimljenih metodom skrivene kamere, u fermentacijskom procesu u kakvom zaboravljenom registratoru, sada se kače na zidove.

Neizbježni kadrovi rata, u kakvom je uostalom "Slobodnina" iskra i zapaljena, prirodnih nepogoda i katastrofa izazvanih faktorom zvan "čovjek", koje smo u danima nastanka listali s grozom, postaju povijesne bilješke koje se pažljivo čuvaju.

Linker
18. travanj 2024 20:14