bogat program

23. izdanje Scene Amadeo: 14 vrhunskih koncerata u Klovićevim dvorima

Na zagrebačkoj Sceni Amadeo uvijek su sudjelovali vrhunski glazbenici pa su i tako biti i ovaj put. Svoje nastupe najavili su Matija Dedić, Aljoša Jurinić, Petrit Çeku, Matej Meštrović, Boran Šercar, operna diva Dunja Vejzović u ulozi dirigentice, braća Teofilović, glumac Filip Šovagović...

Tijekom ljeta Zagreb obiluje kulturnim događanjima među kojima se posebno ističe Scena Amadeo čije će 23. izdanje održati od 17. kolovoza do 10. rujna. Bogati glazbeni program održat će se u atriju Klovićevih dvora, a u tijeku je izložba ‘‘Vrijeme oseke‘‘, akademskog slikara Domagoja Rogine u Galeriji Šira u Preradovićevoj ulici organizirana u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom. Izložbe su tradicija posvećena Izabeli Šimunović, prerano preminuloj slikarici i grafičarki te programskoj savjetnici Scene Amadeo. A u sklopu glazbenog programa održat će se četrnaest vrhunskih koncerata u izvedbi renomiranih domaćih i inozemnih umjetnika.

Pokretač i idejni vođa Scene Amadeo, Nenad Jandrić, izjavio je: "Od skupa raznovrsnih, ali kvalitetom pomno probranih programa, načinili smo ljetnu scenu čiji se klupski karakter i intimno ozračje već poistovjećuje s određenim zagrebačkim lokalitetima. Na sam spomen imena manifestacije svatko tko je barem nekoliko puta posjetio neke od programa na Amadeu može si već točno predočiti o kakvoj je manifestaciji i kakvoj kulturnoj atmosferi riječ. Ona u sebi nosi poseban duh, a to je nešto s čim se rijetki mogu pohvaliti, a na što smo jako ponosni."

Ovogodišnji program otvara se 17. kolovoza koncertom Matije Dedića, točno na dan kada je njegov otac Arsen Dedić, inače veliki prijatelj Scene Amadeo prije sedam godina preminuo.

image

Aljoša Jurinić

PRESS AMADEO

Koncert pod nazivom ‘‘Matija svira Arsena‘‘ počet će uz uvodno slovo glumca Gorana Matovića. Slijede nastupi sjajnog hrvatskog pijanista Aljoše Jurinića na čijem su programu djela Frederica Chopina te tria Jazz Continuo koji će izvoditi glazbu Boška Petrovića, a koncert su posvetili uspomeni na Nenada Jalševca - Nenčija, glazbenika i dugogodišnjeg tonskog majstora Scene Amadeo. Ove će godine na nastupiti i Glazbena družina Cinkuši čije su pjesme glazbena podloga filma ‘‘Nosila je rubac črleni‘‘ koji je na ovogodišnjem Pula film festivalu osvojio nagradu publike.

image

Trio Elogio

PRESS AMADEO

Slijede koncerti najljepše operne arije u izvedbi polaznika masterclassa proslavljene operne dive Dunje Vejzović koja će prvi puta u Zagrebu ravnati OMG Orkestrom, te koncert pod naslovom Čuvari sna čudesne Braće Teofilović. Scena Amadeo ugostit će i grupu Baden Baden, pionire hrvatskog industrial elektropunka. Kraj kolovoza obilježit će dva vrhunska koncerta: nastup sjajnog gitarističkog Tria Elogio u sastavu Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić uz gošću Ivanu Kuljerić Bilić na marimbi, te recital gitarističkog virtuoza Petrita Çekua ks koncertom pod nazivom Putovanje gitare kroz stoljeća. Početkom rujna nastupit će Filip Šovagović, svestrani glumac, režiser, dramski pisac i glazbenika koji će uz sjajne glazbenike Šimuna Matešića, Frana Krstu Šercara, Maria Biočića i Fadila Abdulova publici predstaviti svoj album prvijenac. Slijedi Autorska večer poznatog skladatelja i udaraljkaša Borne Šercara koji će, uz brojne prijatelje glazbenike, u bogatom programu praizvesti kompoziciju naručenu za Scenu Amadeo. Slijede nastupi Riječkog klavirskog tria koji će izvesti dijela Dvoraka i Piazzolle, te popularnih Mariachi Los Caballerosa čiji su nastupi u proteklih dva desetljeća uvelike obilježili program Scene Amadeo.

image

Braća Teofilović

PRESS AMADEO

Već tradicionalno Scena Amadeo i ove godine pridružit će se promociji humanitarne akcije Korak u život, koja omogućuje nastavak akademskog obrazovanja djeci bez odgovarajuće skrbi po završetku njihova srednjoškolskog školovanja. Bit će to koncert Mateja Meštrovića, bez sumnje jednog od najsvestranijih umjetnika na hrvatskoj kulturnoj sceni, s kojim će nastupiti gosti iznenađenja. Svaki kupac ulaznice za ovaj koncert dobit će na poklon originalnu grafiku poznatog hrvatskog slikara Vatroslava Kuliša.

image

Filip Šovagović

PRESS AMADEO

Postoji li bolji način za napuniti baterije pred nove jesenske izazove, negoli zvonkom radošću - glazbom? Stoga, osigurajte na vrijeme svoje ulaznice i uživajte u novom izdanju jednog od najljepših i najdugovječnijih zagrebačkih ljetnih festivala.

Linker
19. travanj 2024 21:29