Brzo i jednostavno

Kako s odjeće ukloniti mrlje od ruža, pudera, kreme za samotamnjenje? Imamo trikove koji će vam sačuvati živce

Iako vam se možda čini nemogućim ukloniti tvrokorne mrlje od make-up proizvoda s odjeće ili posteljine, rješenje uvijek postoji. Donosimo neke provjerene savjete koji će vam olakšati život.

Kupili ste novu košulju i jedva čekate da je konačno odjenete na posao. Ujutro se budite, spremate, šminkate i oblačite te se divite svom odrazu u ogledalu. Dolazite na posao i tek tada vidite da se na vašem novom odjevnom predmetu odjednom stvorila mrlja. Sve što možete jest oprati je sapunom i vodom i nadati se najboljem dok ne dođete doma.

Jedan od najgorih scenarija, zar ne? Ako ste ovo doživjeli nebrojeno puta, sigurno se sjećate tog obeshrabrujućeg osjećaja nakon što uvidite da mrlja jednostavno ne odlazi. Osim mrlja od krvi, crnog vina i cikle, mrlje od make-upa jedne su od najtežih za uklanjanje, no ako znate prave trikove, taj omraženi zadatak zapravo i nije tako kompliciran.

Mrlje od ruža

Prije nego se bacite na uklanjanje crvenog, ružičastog ili ljubičastog traga na tkaninama, važno je znati kakvu točno mrlju ostavlja ruž. Naime, ruž je sličan čvrstoj masti koja djeluje kao vezivno sredstvo za različite pigmente, a oni se posebno dobro vežu za sintetičke tkanine. Da biste uklonili mrlje od ruža, slijedite ove upute:

image
Trik sa zamrzivačem djeluje kod mrlja od ruža.
UNSPLASH

1. Iščetkajte višak ruža s tkanine četkom s čvrstim, ali nježnim vlaknima.

2. Položite zahvaćeni dio tkanine na mokru krpu, a mrlju natopite sapunom za ruke ili suđe.

3. Ako je mrlja od ruža posebno tvrdokorna, odjeću prvo stavite na 20 minuta u zamrzivač. Potom lagano ostružite višak smrznute mrlje, a zatim nastavite s prethodnim koracima.

4. Isperite mrlju toplom vodom kako biste razrijedili mrlju i lakše je uklonili.

Čitajte i: Viralni trik koji je osvojio internet! Evo kako najjednostavnije nositi grudnjak ispod haljine ili topa s otvorenim leđima

Mrlje od pudera

Mrlje od pudera jedne su od najčešćih među mrljama od make-up proizvoda. Bilo da puder nanosite spužvicom, prstima ili kistom, čak i najmanja čestica može doći na odjeću te je zaprljati. Silikonske ili uljne pudere najteže je ukloniti s tkanine, a one na bazi vode idu nešto lakše.

1. Iščetkajte višak pudera s odjeće.

2. Isperite mrlju toplom vodom.

3. Na mrlju nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja koje sadrži površinski aktivne tvari za "razbijanje" mrlje i pustite neka djeluje oko 20 minuta. Četkicom za zube s mekanim vlaknima nježno trljajte tkaninu.

4. Bez ispiranja mrlje, odjeću operite u perilici. Ako je mrlja još prisutna, ponovite postupak prije nego odjeću stavite na sušenje.

Mrlje od proizvoda za samotamnjenje

Obožavatelji pjena, gelova i krema za samotamnjenje sigurno su mnogo trenutaka u životu proveli uklanjajući smeđe mrlje s odjeće i posteljine. Ovi su proizvodi obično na bazi ulja te se nevjerojatno dobro vežu s prirodnim sebumom na našoj koži. Dakle, da biste uklonili mrlje od proizvoda za samotamnjenje, morate im odvojiti faze - uljnu od vodene. Postupak je sličan kao i u prethodnim slučajevima:

1. Prvo uklonite sav višak proizvoda s mrlje.

2. Mrlju dobro isperite pod jakim mlazom tople vode i to bez trljanja.

3. Mrlju natopite sredstvom za uklanjanje mrlja na bazi kisika i ostavite da djeluje oko 20 minuta.

4. Odjeću/posteljinu operite u perilici.

Čitajte i: Neki ih vole, neki mrze: Omražene sandale iz devedesetih ponovno žele zavladati, hoćemo li im dopustiti?

image
Mrlju od maskare potrebno je pažljivo ukloniti s odjeće.
PIXABAY

Mrlje od maskare

Mrlju od maskare zapravo je vrlo lako ukloniti ako to učinite odmah:

1. Mrlju licem prema dolje pritisnite na papirnati ručnik, a s gornje strane na nju pritisnite vlažnu maramicu.

2. Kad mrlja više ne ostavlja tragove, natopite je sredstvom za uklanjanje mrlja i pustite neka djeluje kojih 15 minuta.

3. Odjeću potom operite u perilici.

Mrlje od sjenila, gelova sa šljokicama

Bilo da su na vašem licu, noktima, odjeći ili posteljini, trebamo vrlo jake živce da ih u potpunosti uklonimo. No, njihov najveći neprijatelj je vrlo jak deterdžent.

1. Temeljito otresite ili iščetkajte višak šljokica s odjeće.

2. Preokrenite tkaninu i isperite mrlju mlakom vodom.

3. Pincetom uklonite one tvrdoglavije šljokice.

4. Jakim deterdžentom za suđe ili rublje direktno natopite mrlju.

5. Nježno protrljajte mrlju krpicom ili ostatkom tkanine kako bi upila deterdžent.

6. Operite odjeću u perilici.

Linker
20. travanj 2024 07:28