ŠARMANTAN DOM

Zavirite u stan u Zagrebu kojim dominiraju skandinavski stil i DIY detalji

Dobro došli u šarmantan dom zagrebačke dizajnerice, blogerice, fotografkinje i stilistice Lidije Tomas Matijević.

Blog Lili Halo Decoration, iza kojeg stoji grafička i produkt dizajnerica, fotografkinja, stilistica i kreatorica digitalnih sadržaja Lidija Tomas Matijević, neiscrpno je vrelo inspiracije za sve ljubitelje zanimljivih interijera, ali i mnogo više od toga. Svaki novi tekst i fotografija s potpisom ove svestrane Zagrepčanke koja se iz IT sektora otisnula u sektor kreative, spajajući ih na najljepši mogući način, oda su tzv. slow livingu - osviještenom životu u kojem obraćamo pažnju na sitnice koje svakodnevicu čine ljepšom, bilo da je riječ o vazi punoj svježeg cvijeća ili šalici mirišljave jutarnje kave. Mnogi od takvih kadrova, koji na njezinom blogu nude dnevnu dozu nadahnuća i pozitive, snimljeni su u Lidijinom domu, stanu od 75 kvadrata na Jarunu, u kojem živi sa suprugom Božidarom te sinovima Matejem i Tomom.

image
Lidija Tomas Matijević

Dom obitelji Matijević osvojio nas je toplom atmosferom, ali i profinjenom i prozračnom estetikom koja spaja dizajnerske komade u skandinavskom stilu i šarmantne DIY detalje, Lidijinih ruku djelo. "Konstantnu potrebu za kreativnim izražavanjem naslijedila sam od tate, inženjera brodogradnje koji je u slobodno vrijeme slikao, fotografirao i izrađivao ukrasne predmete, poput vaze od bakrenih cijevi koje i dandanas koristim za stiliziranje", kaže Lidija. Njezin otac imao je mnogo literature o fotografiji, koja je postala i njezina strast. "Nisam završila nikakav tečaj niti školu, naprosto sam kupila odličan fotoaparat i počela od nule - temeljito proučavajući uputstva koja sam dobila uz njega, ali i upijajući savjete prijateljica koje se bave fotografijom, poput sjajne splitske fotografkinje Ivone Bezmalinović."

image
IVONA BEZMALINOVIĆ

Blog Lili Halo Decoration pokrenula je prije 12 godina, tijekom trudnoće s prvim djetetom, a ime je dobio po njezinom nadimku iz djetinjstva. "Kao djevojčica sam stalno glumila da pričam na telefon i ponavljala ‘Lili, halo!‘ pa mi se to učinilo simpatičnim izborom za ime bloga. Riječ decoration dodala sam jer na njemu ipak ima najviše postova vezanih uz uređenje interijera i dizajn, koji su mi velika strast", kaže Lidija.

U vrijeme kad je pokrenula blog uselili su u sad već svoj bivši stan, a ona je proces njegovog uređenja dokumentirala i po fazama objavljivala na svom blogu. "U to vrijeme nisam pratila analitiku niti marila za čitanost, ali nakon što mi se više osoba javilo s pitanjem kad će sljedeći post, shvatila sam da je to što radim očito ljudima zanimljivo, što me motiviralo za dalje", otkriva Lidija. Njezina estetika i uređenje obiteljskog gnijezda zapelo je za oko još nekom - švedskoj kompaniji Ikea, koja je baš u to vrijeme stigla u našu zemlju, pa je stan obitelji Matijević bio prvi pokazani stan na Ikeinim stranicama u tadašnjoj rubrici Ikea House Call, a da je iz Hrvatske.

image
Lidija Tomas Matijević

"Preferiram minimalizam. Ne volim kada mi je stan zatrpan i mislim da je za dobru energiju u svakom interijeru bitno da se riješimo nepotrebnih stvari jer skladan, smiren prostor vodi i mentalnoj smirenosti i kreativnosti. Naravno, to ne znači da nisam zaljubljena u šarmantne detalje, poput lijepe keramike, zanimljivih postera i svježeg svijeća kojeg u našem domu uvijek ima. Ne morate ići u cvjećarnicu, dovoljno je da u proljeće prošećete oko kuće i složite zanimljiv buketić za staviti u vazu ili objesiti na zid kao ukras", otkriva Lidija.

image
Lidija Tomas Matijević
image
Lidija Tomas Matijević
image

Iznad šanka vise minimalističke svjetiljke danskog brenda Muuto

MARIJA LAĆA

U kuhinji smo jedan zid odlučili ostaviti u sirovom betonu. Danas je to svjetski trend, no prije osam godina mnogi su nas u čudu gledali

Kad im je prvi sin malo porastao, obitelj je kupila i preselila se u veći stan na Jarunu u kojem i danas žive. "Kupnja stana je bila priličan financijski zalogaj pa smo što se tiče uređenja interijera bili na ograničenom budžetu, no vrlo smo uspješno improvizirali: od stare odbačene kutije napravili smo dječju kuhinjicu za igranje, kupaonski tepihić postao je tepih u dječjoj sobi, mnogo toga u našem stanu bilo je plod moje mašte i vještine mog supruga koji je po struci inženjer građevine. Sami smo obojili zidove, a one u dječjoj sobi, koju je jedan magazin proglasio najljepšom u Hrvatskoj, ukrasila sam trokutićima koje sam izrezala od nekih jeftinih naljepnica."

image

Lidija je dizajnirala šalicu koja se može kupiti na njezinoj web stranici

Lidija Tomas Matijević
image
Lidija Tomas Matijević
image
Lidija Tomas Matijević
image

Tapeta je plod Lidijine suradnje s Canonom i dizajnerskim studijem Little Otja iz Ljubljane

Lidija Tomas Matijević

Uskoro su Lidiju otkrili i neki popularni dječji brendovi poput Malih zaklada i LEGA s kojima je ostvarila mnoge zanimljive suradnje. Osmišljava digitalne kataloge, brošure i magazine, nekad ih samo dizajnira, nekad i snima fotografije koje će u njima biti iskorištene, a kao vlasnica kreativnog Studija Tomas svojim klijentima nudi i razne druge kreativne usluge, od stiliziranja i uređenja interijera do set dizajna i unikatnih šalica za kavu sa svojim potpisom. Trenutačno je u ostvarivanju novog, posebno važnog životnog plana - gradnji vikendice. "Dugo smo sanjarili o kući koja ne bi bila predaleko od našeg stana, a opet dovoljno daleko da smo okruženi prirodom. Nakon godinu dana intenzivne potrage pronašli smo savršenu parcelu od tri i pol tisuće kvadrata iza Zaprešića na kojoj će uskoro niknuti naš drugi dom. Kad nije gužva u prometu, od stana do nje treba nam samo dvadesetak minuta vožnje", kaže Lidija, koju iznimno veseli taj novi obiteljski projekt.

Linker
24. travanj 2024 13:00