Glavni ukras na zidu u boravku je predimenzionirana lepeza iz kineskog dućana

 BILJANA BLIVAJS/CROPIX
svijet u malom

Zavirite u dom produkt dizajnerice i agentice za nekretnine Mije Vučić

Produkt dizajnerici i agentici za nekretnine strast su stvari za kuću, koje je još kao podstanarka kupovala na buvljacima u inozemstvu, a sad su pronašle mjesto u njenom zagrebačkom stanu s pogledom na cijeli grad.

Produkt dizajnerici i agentici za nekretnine strast su stvari za kuću, koje je još kao podstanarka kupovala na buvljacima u inozemstvu, a sad su pronašle mjesto u njenom zagrebačkom stanu s pogledom na cijeli grad.

Salvete u obliku rajčice, svijeće za koje bi dekoncentrirani gost mogao pomisliti da su jestive - jer izgledaju kao razrezani kolut sira ili baguette, "Mona Lisa na struju", stolac nadahnut ženskom stražnjicom... Stan produkt 33-godišnje dizajnerice i agentice za nekretnine Mije Vučić pun je nadrealističkih detalja u dalijevskoj maniri. Rođena Zagrepčanka godinama je skupljala te maštovite stvari dok je živjela kao podstanarka, a kad se 2019. uselila u svoj stan u širem središtu grada, za svaku je našla savršeno mjesto.

image

Najupečatljiviji dio blagovaonice su stolci Him&Her talijanskog arhitekta i dizajnera Fabijana Novembrea

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"On će zauvijek biti nedovršena priča, jer stalno u njega unosim nove elemente i nadograđujem ga", rekla je Mia Vučić, čiji je stan u potkrovlju s prozorima orijentiranim prema jugu i pogledom na cijeli Donji grad sve do Save pun ulova s buvljaka te detalja iz skupih i jeftinih dućana. Umjesto odjeće ili obuće, njena su slabost, kaže, namještaj i detalji za dom.

image

Mješavina novog i starog ‘Mona Lisa na struju" iz Ikeine kolekcije nastale u suradnji s modnim dizajnerom Virgilom Ablohom te Le Corbusierova fotelja Chaise i perzijski tepih koji su obiteljsko nasljeđe

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Nakon završenog preddiplomskog Stu­dija produkt dizajna na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu nastavila je diplomski studij u Milanu, a potom upisala još jedan master u Londonu - u kojem je i živjela do prije pet godina. Ondje se zaposlila u jednoj agenciji za nekretnine, a slobodno vrijeme vikendom provodila je obilazeći buvljake i u svoj mali unajmljeni stan uvijek se vraćala punih ruku.

image

Glavni ukras na zidu u boravku je predimenzionirana lepeza iz kineskog dućana

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Većinu stvari koje bi kupila ne bi ni raspakirala, jer ih nije imala gdje staviti. Stajale su u kutijama i čekale svoj pravi dom. A pronašle su ga u nekadašnjem tavanskom prostoru stambene zgrade iz dvadesetih, koji se prostire na 80 četvornih metara. Uz mamu arhitekticu, Mia je pratila svaki segment adaptacije tavana koji su suvlasnici zgrade planirali preurediti u tri stana. To su uspjeli izvesti uz pomoć četiri drvena lamelirana nosača, u kombinaciji s lameliranim drvenim gredama, i tako napravili životne prostore po mjeri budućih stanara bez potrebe za dodatnim nosivim zidovima. Niti stanovi niti zgrada - koja je temeljito renovirana 2015. - nisu stradali u zagrebačkom potresu 2020.

image

Vaza inspirirana batlerskom rukom u rukavici

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"U London sam otputovala s dva kovčega, a vratila se s ta ista dva kovčega i 30 kutija punih stvari za kuću", kazala je Mia, zaposlena u jednoj zagrebačkoj agenciji za nekretnine, koja u svakom dućanu može pronaći nešto za sebe. Dvije predimenzionirane lepeze, koje krase zid u boravku i na galeriji, kupljene su, primjerice, u kineskom dućanu u Dubravi.

image

Iznad radne plohe čledbi jedna galeb splitske umjetnice

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Iz znatiželje, kaže, ulazi u svaki dućan za uređenje interijera i uvijek nešto pronađe. Dugo je željela takozvani Peacock stolac od ratana (dizajnom nadahnut izgledom pauna kad raširi krila). Jedan je čak i pronašla u Londonu, jer su ga njeni susjedi odbacili i ostavili pred kućom, ali nije imala kamo s njime pa ga je poklonila prijateljici. A onda je njegovu inačicu pronašla u zagrebačkoj Emmezeti i odmah ju je kupila.

image

Grafika Miroslava Šuteja

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

On krasi kutak u blagovaonici koja je inače puna detalja s putovanja: na zidu su fotografije nizozemskih tanjura, što je suvenir kupljen u amsterdamskom muzeju, tu su vaze, zdjele te posude za sol i papar iz raznih krajeva svijeta... Iznad kuhinjske radne plohe visi metalni kroj za ženski kostim koji je nabavila na buvljaku u Londonu. Možda jednog dana, kaže, postane sjenilo za svjetiljku, a do tada će visjeti sa stropa kao ukras. Mia ima i vrijednu zbirku posuđa.

image

Portret Mijinog djeda kada je bio dječak

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Svake godine od 2011. kupim po jedan tanjur talijanske kuće Seletti iz kolekcije Hybrid. Podsjećaju me na cvibl posuđe, koje se u ovim krajevima koristilo u svečanim prigodama", objasnila je Mia. Zbog obilja svjetla, u stanu buja zelenilo - od velike strelicije uz stepenice do zlatnog puzavca u blagovaonici. Jedino je izazovno ondje živjeti ljeti, jer kad su visoke temperature, ni klima to ne uspije ohladiti.

image

Velika konavoska naušnica napravljena od slame i bademovih ljusaka

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Donji dio stana je prostor u kojem ugošćuje prijatelje i obitelj, a na galeriji - gdje su spavaća soba i dodatna mala kupaonica - spava. Na taj je način podijelila svoj intimni prostor i onaj za druženje, a niše u dijelovima gdje su grede iskoristila je kao mjesto za spremanje i odlaganje. Tako je maksimalno iskoristila površinu stana, koji je zapravo poligon za sve njene kreativne ideje.

Linker
26. travanj 2024 11:46