Moja oaza

Zavirite u bajkoviti atelier Hrvoja Dumančića u središtu Zagreba

Akademski kipar i zaljubljenik u konje otvorio nam je vrata svog kreativnog kutka, gdje radi u miru i tišini - iako se nalazi u neposrednoj blizini jedne od najfrekventnijih ulica u gradu.

Studio akademskog kipara Hrvoja Dumančića, u kojem je pokrenuo novu sezonu umjetničkih radionica, pun je uspomena na vremena kad je galopirao sa svojom kobilom Etoile, a doživljava ga kao drugi dom. Uređivao ga je polako i postupno, mnoge stvari izradio po mjeri, a neke je pronašao na otpadu - i udahnuo im novi život.

STILIZIRANE RADIONICE

Kad sam uređivao atelier, nisam htio da bude samo moje kreativno utočište, nego "živi" prostor u kojem ću moći ugostiti ljude, organizirati druženja poput "dana otvorenih vrata" ili kiparskih radionica za djecu i odrasle. A u tom kreativnom ambijentu važan detalj su - pregače, i to svijetlozelene, a krase prostoriju u kojoj se odražavaju radionice.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

NOVI ŽIVOT STAROG NAMJEŠTAJA

Atelier sam uređivao polako i uz puno promišljanja. Neke komade namještaja sam pronašao odbačene na ulici, očistio ih, pobrusio ih i prebojao te im tako dao novi smisao. Dio sam pak dobio od prijatelja i znanaca, poput ovih drvenih polica od punog drveta. U skladu s njima, stolar mi je po narudžbi napravio radne plohe.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

DNEVNI BORAVAK

Omiljeni dio mi je prostor gdje se odmaram ili ugošćujem prijatelje i posjetitelje. Zamišljen je kao dnevni boravak, ali i izložbeni prostor u kojem se mogu vidjeti moji radovi. Među njima je Aramis, umanjena verzija konja iz Muzeja Sinjske alke, diližanski konj iz Vinodola te slika koju sam nazvao "Light". Nastala je u prvom valu korone 2020., kad sam za vrijeme tmurnih dana napravio - vlastito sunce. Iz toga je proizašao moj ciklus naziva "Krug".

image
VEDRAN PETEH CROPIX

ODBOR ZA DOČEK

Na ulaznim vratima goste dočekuju glave četiri crna konja (koja možete vidjeti na fotografiji s Hrvojem Dumančićem). Izvrsno se nadopunjuju s antracitnosivom fasadom i krovištem, što je kontrast posve svijetloj unutrašnjosti ateliera.

KOLEKCIJA NAKITA

"Zaboravljene emocije" posebna su serija minijaturnih skulptura koja je pretvorena u kolekciju nakita, izrađenu od plemenitih metala. Riječ je o kolekciji koja je zaživjela kao nastavak mog dugogodišnjeg umjetničkog istraživanja na temu konjića za ljuljanje, a u okviru moje doktorske disertacije.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

PERSONALIZIRANO SEDLO

Ovo francusko ručno rađeno sedlo napravljeno je za mene i moju kobilu Etoile. Uz njega smo prošli kilometre galopa i preskočili niz prepona, a sada krasi atelier kao uspomena na neka prošla vremena.

U galeriji pogledajte sjajne fotografije našeg Vedrana Peteha u još ljepšem prostoru Hrvoja Dumančića.

Linker
15. travanj 2024 21:19