Trend umjetne kože

Uredite dom hit namještajem: Lako je za održavanje i izgleda sjajno!

Namještaj od kože oduvijek je simbol luksuza, ali i izvor kontroverzi. Srećom, danas je na tržištu puno alternativnih varijanti uz koje ćete ‘glatko doći‘ do istog efekta.

Još u praskozorje povijesti čovjek je otkrio da mu koža životinja može poslužiti za izradu odjeće, obuće te raznih potrepština, a iako nije poznato kad se točno počela upotrebljavati u izradi namještaja, zna se da su drevni Egipćani imali kožne stolce još u doba ranog dinastijskog razdoblja, 3100. - 2686. pr. Kr., dok najstariji zapisi o kožnom ležaju potječu iz stare Grčke i datiraju iz 7. stoljeća pr. Kr.

Da bi koža od čiste sirovine postala materijal pogodan za izradu uporabnih predmeta, treba je uštaviti, jer se u protivnom brzo isuši i počne raspadati. Otkriće vještine štavljenja zapravo je odigralo ključnu ulogu u nastanku kožnog namještaja, s obzirom na to da je tek tako obrađena koža bila adekvatna za tu namjenu.

image

Knollov kultni naslonjač Barcelona, cijena na upit, ET CETERA

ET CETERA

Budući da je bila otpornija od tkanina i nije upijala mirise hrane, koža je u srednjem vijeku postala popularan materijal za presvlačenje blagovaoničkih stolaca, a s razvojem procesa štavljenja i drugih tehnika obrade rasla joj je i cijena, tako da je već od 14. stoljeća koža visoke kvalitete bila dostupna samo višim društvenim slojevima.

Napredovalo je i umijeće izrade kožnog namještaja te ga se počelo prošivati ili su mu se dodavali ukrasi poput resica i dugmadi.

Tajna privlačnosti kožnog namještaja nije samo u tome što je otporniji i trajniji od onog presvučenog tkaninom već i u taktilnom užitku koji pruža pri dodiru te specifičnom mirisu koji se mnogima sviđa. Budući da je stoljećima bio sinonim za luksuz, on i danas budi takve asocijacije, iako je u 19. stoljeću razvijeno jeftinije rješenje. Tad je izumljena umjetna koža koja je u široku upotrebu ušla zbog niže cijene, ali i određenih prednosti pred pravom kožom.

image

Hermesov stolić Metiers, 13.200 eura, WWW.HERMES.COM

HERMES

Održivi razvoj

Lažna koža se lakše čisti, nudi puno širi spektar boja, ne blijedi zbog utjecaja sunčeve svjetlosti, ali ni ne dobiva karakterističnu patinu prave kože. Napravljena je od poliuretana i drugih sintetskih vlakana tako da joj se može zamjeriti štetan utjecaj na okoliš, no s obzirom na to da se i u proizvodnji prave kože koriste brojne kemikalije, s te strane razlika i nije tako velika.

Dakako, kako je rasla svijest o održivom razvoju koji danas više nije izbor nego nužnost, tako se i industrija namještaja nastojala tome prilagoditi. Najnoviji hit su ekološke imitacije kože napravljene od biljnih vlakana ili micelija gljiva koje se ne tretiraju štetnim sredstvima, biorazgradive su i često proizvedene od biljnog otpada koji se na taj način korisno zbrinjava.

Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji razvijeni su materijali koji po otpornosti i teksturi mogu konkurirati pravoj koži, lakši su za održavanje i omogućuju uživanje u kožnom namještaju bez štete za okoliš.

image

Kožni dvosjed, 10.499,99 kn, EMMEZETA

EMMEZETA
image

Gubijevo ogledalo Adnet, od 5560 kn, DIZAJNHOLIK

DIZAJNHOLIK
image

Kutna sofa Rodeo, 19.646 kn, GNIJEZDO

GNIJEZDO
image

Barski stolac Franky, 2582 kn, GNIJEZDO

GNIJEZDO
image

Cassinina ležaljka LC4, cijena na upit, STUDIO HARAMINA

STUDIO HARAMINA
image

Vitrin naslonjač s tabureom Eames, cijena na upit, THEMELIA

THEMELIA
image

Stolić O‘Lock, cijena na upit, WWW.FENDI.COM

FENDI
image

Fotelja od metala i smeđe kože, 999 kn, LESNINA

LESNINA
image

Fotelja Tune, 699 kn, JYSK

JYSK
image

Poslužavnik s ladicom, cijena na upit, WWW.COMMO.HR

COMMO
Linker
27. studeni 2023 23:11