zagrebačka oaza

U stanu kod Andree Andrassy: Stari dom u novom ruhu

Zagrebačka spisateljica Andrea Andrassy nekoliko je godina renovirala stan u kojem je odrasla te je pazila da svaki predmet ima svoje mjesto, a iako nema ništa protiv šarenila, svoj životni prostor uredila je u svijetlim tonovima i minimalistički.

"U ovom stanu sam odrasla, baš kao i moja majka. Iako smo ga planirale prodati prije sedam godina, svaki put kada bi ga netko došao pogledati, osjećala sam da nepoznatim ljudima prepuštamo uspomene i ubrzo shvatila da to ne želim. Svjesna sam da je četverosoban stan prevelik za mene, ali emocije su bile jače od razuma, pa sam ga otkupila od mame. Kredit ću otplaćivati do mirovine, ali nije mi žao jer je lokacija odlična, dovoljno sam blizu svemu što mi treba - do središta grada dijeli me deset minuta, a dovoljno sam daleko od najveće gužve. Volim svaku prostoriju koju sam u međuvremenu preuredila, ali i dalje imam osjećaj da je to dom u kojem sam odrastala", govori spisateljica Andrea Andrassy.

image

Dnevni boravak odiše minimalizmom

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Komoda ima posebno mjesto u dnevnom boravku

VEDRAN PETEH CROPIX

Stan je uređen minimalistički, jer Andrea Andrassy preferira neutralne tonove, a iako voli šarenilo u tuđim prostorima, u vlastitom je pri uređenju inzistirala na kombinaciji bež, crne i drvenih detalja.

"Adaptacija je išla polako, sukladno mogućnostima koje sam imala. Prvo sam preuredila kuhinju i dnevni boravak, dvije godine kasnije kupaonicu i toalet, a usput sam zamijenila i parket koji je bio jedan od najvećih pothvata. Imala sam veliku sreću da se baš tad oslobodio stan preko puta mojega, tako da sam ljeto provela u najmu kod susjede koja je tražila novog podstanara tek od jeseni - da nije bilo tog stana, renovacija bi bila puno teža i sporija", objašnjava Andrea.

image

Sliku akademskog slikara Dejana Kljuna kupila je na uličnom festivalu

VEDRAN PETEH CROPIX

Najvažnija joj je bila funkcionalnost, željela je da sve ima svoje mjesto te da ga je lako pospremiti, zbog čega ima mnogo ormara i skladišnog prostora. Nije ljubiteljica prostora prepunih sitnica koje skupljaju prašinu, pa je pri uređenju pazila na to da se sve može negdje "sakriti". Primjerice, prilikom projektiranja ormara napravila je poseban prostor za odlaganje daske za glačanje i sušila za veš, tako da ih više ne mora skrivati iza vrata. U svemu tome pomogli su joj arhitekti i dizajneri interijera. Kuhinju i dnevnu sobu projektirala je arhitektica Tina Kurpez iz Karas studija, kupaonicu i toalet su osmislili Boba Blašković i Dražen Banković, a spavaću i radnu sobu arhitektica Iva Drk iz ID designa.

image

Spavaća soba

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Andrea serije gleda na projektoru

VEDRAN PETEH CROPIX

"Nakon uređenja kuhinje shvatila sam da mi nedostaje prostora za pripremu hrane pa sam klasični stol zamijenila poluotokom s četiri velike ladice i barskim stolcima - to mi je ujedno najdraži dio kuhinje, uz visoke ormare koji su zamijenili smočnicu koju sam prije imala. Pri adaptaciji sam najviše izbjegavala elemente sa zaobljenim rubovima i visoki sjaj, sve što se "tuče" s estetikom koja prevladava u stanu. Najviše problema sam imala s odabirom blagovaonskog stola - tražila sam drvo s crnim nogicama, a posvuda sam nailazila na sjajne, bijele stolove od kojih su neki čak bili ukrašeni cirkonima", prisjeća se Andrea.

image

Mekana fotelja Westwing dominira spavaćom sobom

VEDRAN PETEH CROPIX

Najveću glavobolju pri renovaciji doma zadale su joj slike, kojih ima mnogo, ali joj nisu pristajale uz stil uređenja. Zato ju je posebno oduševila slika koju je prije nekoliko godina kupila na aukciji na Cvjetnom trgu te se izvrsno uklopila u njezinom stanu.

image

Sliku akademskog slikara Dejana Kljuna kupila je na uličnom festivalu

VEDRAN PETEH CROPIX

"Autor je akademski slikar Dejan Kljun koji svako ljeto u sklopu festivala Cest is d best nudi svoje slike prolaznicima, a ako ih nitko ne kupi, zapali ih kako bi pokazao da je umjetnost često onoliko vrijedna koliko ju je netko spreman platiti. U sliku koju sam postavila iznad stola u dnevnom boravku odmah sam se zaljubila i presretna sam što sam bila u prolazu kad ju se moglo kupiti. Osim slika, jako volim i stolne lampe koje više ne smijem kupovati jer nemaju gdje stajati - one su moja velika ljubav. Već godinama maštam o stolnoj lampi Oluce Atollo, ali s obzirom na cijenu, mislim da će ostati samo san. Srećom, mnogi proizvođači su se inspirirali njenim izgledom, tako da većina lampi u mojem stanu već podsjeća na nju, a prije nekoliko mjeseci sam nabavila jednu koja izgleda kao njezina sestra blizanka", govori Andrea.

image

Minimalizam dominira i u kupaonici, a golemu kadu uskoro planira zamijeniti tuš kabinom

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Svaka lampa u stanu je pomno odabrana

VEDRAN PETEH CROPIX

Među najdražim stvarima su joj i knjige - kupuje ih neprestano i ne vraća se s putovanja bez barem jedne nove, pa kad ih vidi na polici, podsjete je na putovanje i svaka ima posebnu priču.

"Knjige sam nedavno posložila po boji, što je mnogima apsurdno - donedavno je bilo i meni - ali jako mi se sviđa rezultat", kaže spisateljica.

image

Radnu sobu krasi lampa koje Andrea obožava

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Knjige u biblioteci složene su po bojama

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Klavir u radnoj sobi

VEDRAN PETEH CROPIX

Osim što je bila kreativna kada je uređivala biblioteku, njezina se kreativnost ponajviše vidi u organizaciji kuhinjskih ladica. Obožava pospremati i organizirati prostor, a najviše je vremena uložila u sistematiziranje kuhinjskih potrepština.

image

U kuhinji uvijek vlada red

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Kuhinja u Andreinom domu

VEDRAN PETEH CROPIX

"Svaka ladica je organizirana tako da odmah vidim stvari koje tražim i sve ima svoje točno mjesto, što sam postigla uz pomoć raznih kutija i umetaka koje nije bilo lako pronaći, ali s godinama sam uspjela postići ono što želim. To je nešto što me opušta i veseli, pa nekoliko puta godišnje radim reviziju i uvijek sam u potrazi za novim dodacima koji će mi dodatno olakšati postizanje urednog prostora - znam da ovo ne zvuči kao "kreativnost", ali meni je jer proces organiziranja prostora često zahtijeva da budeš kreativan", objašnjava.

image

Idila na balkonu

VEDRAN PETEH CROPIX

Prostorija u kojoj najviše boravi je radna soba, a omiljeni kutak u stanu joj je kauč u dnevnoj sobi - velik je, udoban i ima perive navlake, što je, objašnjava Andrea, jako korisno jer je kauč mjesto na kojem pojede najviše obroka. Voli i svoj kutak za čitanje u spavaćoj sobi gdje najviše uživa u kasnim večernjim satima kada gleda serijale na projektoru pa ima osjećaj da svaku večer ima svoje privatno kino, a trenutačno je ovisna o serijalu "Američka horor priča".

Linker
24. travanj 2024 09:02