novi brend

Saznali smo sve o Rujan ceramics iza kojeg stoji talentirani keramičar Luka Kovač

Iako tek postoji nekoliko mjeseci, radovi Rujan ceramicsa nisu prošli nezapaženo. Šalice, vaze, tanjuri, prekrasni čajnici samo su dio asortimana koje nudi ovaj brend, a uživo ih možete razgledati i kupiti već ovog petka i subote na Marketu Sjajno u Oris Kući arhitekture.

Domaće tržište ovih dana bogatije je za još jedan zanimljiv brend. Riječ je o Rujan ceramics iza kojeg stoji talentirani Luka Kovač. Sve svoje radove izrađuje ručno, a njegovi proizvodi u samo nekoliko mjeseci postojanja brenda već su pronašli put do kupaca. Šalice, tanjuri, vaze i prekrasni čajnici samo su dio asortimana talentiranog Luke.

"Izrada keramike u suvremenom kontekstu nije se uopće promijenila od one prije 5 tisuća godina. I dalje oblikujemo glinu rukama uz pomoć primitivnih alata, a dobivene predmete palimo na visokim temperaturama. Sve je zapravo u vještini i fokusu. Njena elementarna jednostavnost je bezvremenska. Mislim da je upravo to je ono što keramiku danas čini toliko privlačnom. Kako bi se pojedini proizvod dovršio potrebni su dani, nekad i tjedni. Sve ovisi o volumenu i formi samog predmeta. Izrada se sastoji od nekoliko faza, nakon modeliranja se glina lagano suši, pa kad je dovoljno suha pali prvu puta, nakon toga slijedi glaziranje i ponovno paljenje. Kada u miks ubacite više tipova predmeta, različite vrste glina i glazura, sve skupa operativno može postati prilično kompleksno", objasnio nam je ovaj kreativac koji kaže kako je u keramiku zaljubljen od malih nogu. Ljubav prema upravo ovoj vrsti izražavanja kreativnosti naslijedio je od obitelji.

image
Ivan Tibor Grujić
image
Dinko Pasini

"Roditelji su se bavili keramikom tako da smo studio imali u kući. Tamo sam provodio mnogo vremena i napravio prve keramičke predmete puno prije nego sam naučio čitati. Kasnije sam upisao i završio Dizajn keramike u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna i tamo ozbiljnije naučio tajne zanata. No, nakon završene škole nisam se odmah ozbiljno nastavio s keramikom u smislu profesije, to se dogodilo tek nedavno jer sam osjetio da još uvijek imam veliku želju za izražavanjem u tom mediju", kaže. Što se imena brenda tiče, ističe da nema nekog skrivenog značenja već samo mjesec u kojem je pokrenuo posao.

image

Luka Kovač, vlasnik i kreativac koji stoji iza brenda Rujan ceramics

Ivan Tibor Grujić

"Potpuno sam spontano odlučio da je to super ime za novi projekt. Volim rujan i atmosferu kasnog ljeta, zlatnog sunca, punih tanjura, mirisnih plodova i novog početka. Super kontekst za moju keramiku", objasnio je Luka, čiji su talent već prepoznali diljem Hrvatske, pa se njegovih ruku djelo može naći u jednom eksluzivnom hotelu.

image
Dinko Pasini
image
Ivan Tibor Grujić

"Imamo suradnju s hotelom Lone u Rovinju gdje smo ovu jesen postavili prvi postav u prodajnu galeriju gdje će radovi biti izloženi kroz cijelu godinu, a uskoro ćemo lansirati i web stranicu na kojoj ćete moći pratiti naš rad i naručiti predmete putem web shopa", govori Luka o svojim planovima. No, prije svega toga, radove ćete moći vidjeti već 15. i 16. prosinca na Marketu Sjajno u Oris Kući arhitekture u Zagrebu.

"Prvo moram reći kako je Market Sjajno zbilja sjajna ideja i jako mi je drago što sam pozvan da sudjelujem s Rujnom. Moći ćete kupiti komplete šalica za kavu i čaj, zdjelice i tanjure zanimljive i stilski raznovrsne vaze i zdjele. Bit će svega pomalo, uglavnom manji komadi koji su nastali zadnjih tjedana, za svakog ponešto kako i priliči adventskom sajmu", siguran je Luka koji naravno ima još puno planova za svoj brend. Rujan ceramics za Luki najviše služi kao konceptualni okvir za vlastito istraživanje i pronalaženje vizualnog jezika.

image
Ivan Tibor Grujić
image
Ivan Tibor Grujić

"Mnogo je ideja ali nemam neki unaprijed zacrtani plan, namjerno ga odgađam definirati. Želim si ostaviti čim više prostora za istraživanje i eksperimentiranje, pokušaje i pogreške, pa vidjeti kuda me to odvede. Vjerojatno ću se malo više fokusirati na oblikovanje stolnog posuđa i drugih funkcionalnih predmeta jer mislim da ovdje ima dosta prostora za igru i inovativnost. Posebno me zanima što može nastati kroz praksu osuvremenjivanja arhaičnog i ruralnog, kakvi mogu biti predmeti koji bi imali suvremeni dojam a polazište u tradicionalnim formama. Navikli smo koristiti konfekcijsko posuđe zbog njegove praktičnosti i dostupnosti, no vjerujem da se praktičnost ne mora nužno izgubiti kako bi posuđe dobilo dušu, a naši stolovi izgledali zanimljivije. Mislim kako se u posljednje vrijeme desio veliki pomak u senzibilitetu tržišta prema ručno izrađenoj keramici, kako u kućanstvima tako i u ugostiteljstvu. Postalo je bitno da keramički predmeti kojima smo okruženi budu zanatski vješto oblikovani ali da uz to imaju priču i karakter ", kaže Luka. Za keramiku mnogi kažu da je odličan način za rješavanje stresa, baš kao i općenito bilo kakva kreativnost, pa nas je zanimalo jer to po Lukinom mišljenju doista tako.

image
Ivan Tibor Grujić
image
Ivan Tibor Grujić
image

Rujan ceramics

Dinko Pasini

"Osim kad vam čajnik na kojem ste radili cijeli dan pukne tijekom pečenja. Haha, šalim se. Apsolutno, glina je ljekovit medij jer pruža osjećaj zadovoljstva instantno, nije potrebno nikakvo predznanje ni umijeće da osjetite kako s lakoćom u vašim rukama nastaju oblici. Jako je podatna i dozvoljava dodavanje i oduzimanje, a dio karaktera tog materijala je da ništa zapravo ne treba biti savršeno pravilno. Rad na lončarskom kolu je posebno meditativan jer zahtjeva puni fokus i koncentraciju uz koordinirani rad ruku. Potpuni zen", zaključio je vlasnik brenda Rujan ceramics.

Linker
23. travanj 2024 18:30